Verdidebatt

Bekjenn din synd - Våg å være naken!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For en liten tid tilbake leste jeg en fin artikkel her om å bekjenne sin synd, men da jeg liksom ventet på poenget og høydepunktet sluttet artikkelen med bekjenn din synd for Kristus.

Det var skuffende, for hva vil det si, eller hjelpe å bekjenne sin synd for Kristus? Hva hjelper det å si unskyld om man ikke forandrer på det som er galt?

Når Jesus sier bekjenn din synd så handler det først og fremst om at vi selv våger å innse at vi har syndet. Når vi så forstår vil vi angre og da kan vi be om, og også være moden for tilgivelse. Det handler om bjelken i eget øye og å våge å se på seg selv bak masken.

For ca 1,5 år siden fikk jeg nermest en gave. Jeg ble ført sammen med en person som på mange områder er lik meg selv. Personen hadde bedt meg om hjelp, og jeg hadde derfor tillatelse til å peke på hva jeg trodde var årsaken til problemene. Etterhvert oppdaget jeg at jeg begynte å irritere meg over enkelte ting, og jeg husket på noe jeg har hørt mange ganger og også tror på, men aldri egentlig har forstått ordentlig. Nemlig at det vi irriterer oss over hos andre er feil vi ikke gjenkjenner, men selv har. Kanskje ikke akkurat på samme området, men i lignende situasjoner. Så en kveld var det nesten som å få en liten åpenbaring. Jeg lærte å se mine egne feil i denne personen. Det var som om Gud satte opp et speil. Til å begynne med var det ganske ubehagelig, men jeg var glad. Jeg så det som en gave. Først nå kan jeg virkelig begynne å forbedre meg selv og vokse åndelig. Så hver gang jeg irriterer meg over andre må jeg når jeg får en rolig stund granske meg selv og mitt liv.. hvor har jeg disse feilene.

Derfor er syndsbekjennelse først og frems for å gjøre oss selv bevisst vår egen synd. Først da kan man begynne å endre livet.

Den som tror at man er syndfri i troen på Jesus bedrar seg selv! Verden blir ikke noe bedre eller mer rettferdig av tro, men ved at Gud gir oss en ny og mer riktig kurs. Ved at menneskene forandrer seg til det bedre.

Så lenge syndens RESULTATER er synlige, så er selvsagt synden virksom I mennesket og verden. Derfor er det viktig at vi får se sannheten og kan endre oss. Det såkalt onde kan ikke virke i en verden hvor menneskene kjenner sannheten. Uten mennesker å friste er synden berøvet sin makt og kan derfor ikke forføre folkeslagene lengre. Det onde kan ikke vokse – og vil dø ut.

Dette kan ingen andre enn vi selv endre, og dette gjør vi ved å ta I mot sannheten. Sannheten vil lede oss inn på en syndfri vei. Bekjenn din synd, se bjelken i eget øye.. og ta den ut.

Overskridelse av de rette grenser

Det er mange ord i Det nye testamente som er oversatt til synd. Et av de mest alminnelige er hamartia. Det betyr å ta feil av målet, bomskyting, eller å ta feil av veien. Vi finner også uttrykket parabasis, som betyr overskridelse av de rette grenser.

Synd er å ta feil av det mål som livet bør nå fram til. Rett – Ferd! Dermed betyr synd også at en ikke lever opp til Guds standard. Synd er altså overtredelse av de moralske lovene Gud har gitt oss.

synd er ikke bare det vi gjør. Det er også våre egoistiske og indre tanker og holdninger (Stolthet, misunnelse, hat, bitterhet osv.). Vi handler slik fordi vi tenker slik, og fordi vi er slik. Derfor må vi bli nye, endre vårt tankemønster ved å bytte løgnen med sannhet, uvitenhet mot visdom, hat mot kjærlighet...

Bibelen holder også opp for oss det dobbelte kjærlighetsbud som et speil: "Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og din neste som deg selv" (Mt 22,37-40) Holder vi da mål? Har vi brutt det største bud, har vi gjort oss skyldig i den største synd.

Det er side opp og side ned med formaninger fra Jesus og apostlene. 2 Tim 2,22 - Kol 3,8 - Hebr 12:12 - Matt 5 - 20

Den som sier: «Jeg er i ham», må leve slik Jesus levde.(1 Joh 2,6)

Min erfaring er at Guds kjærlighet er som oksygenet. Den er for alle og uten betingelser, men for å komme inn på veien til fullkommen frelse/frihet, må vi delta aktivt. Paulus kaller det å "gå løpet" Det er en opplysningens vei, veien til fullkommen bevissthet, forskjellen mellom ubevisst/mørke og bevisst/lys.

Enhver høyere utvikling forutsetter forkastelse av noe lavere, ett offer av noe eget, et indre offer. Det er det sanne offer. Vi må lære å la det gamle dø, gi avkall på gamle negative mønstre, våre lyster og begjær, de verdier og holdninger som ikke tjener oss lenger. Det gir ny jord og mulighet for vekst.

Det handler om selv-kontroll, kontrollere sinnet, eller holde sinnet i tøyler. Kroppen er vårt tempel. Vi må lære å tøyle kreftene i oss og bygge et tempel av vårt sinn. Bli herre over oss selv. Den som er herre over seg selv er en konge etter bibelens definasjon. Og vil tjene menneskene, ikke herske over dem.

Studerer man jorden fra månen vil vi se at alle dager er den samme og at vi alle er i samme båt. Hvis religionene har lys, sannhet og kjærlighet som kjerne, så vil jeg tro at de kommer fra det samme lys vi alle har i oss. (Den gylne regel)

Når det kommer til det onde, de syke og all elendigheten så spiller dette sin egen rolle. Det utvikler blant annet vår bevissthet og kjaerlighetsevne, vår etikk og moral. Vi skal konsentrere oss om vår egen vekst og bruke vår kunnskap og erfaring til å hjelpe dem som er mindre heldige stillt. Så vi alt som ett og menneskerasene som MENNESKET, tok vi det som en selvfølge å hjelpe, og dele osv..

Hele livet er en vekstprosess. Vi er hva vi eter! Vi vokser ved å tilta oss næring, psykisk som fysisk. Men vi må også legge av oss det som ikke tjener denne veksten, det som hemmer oss fra naturlig utvikling.

Når det heter at vi er hva vi eter, vil et barn blir det som gis dem. Vi møter våre medmennesker med overfloden av vårt hjerte. Et menneske som vokser opp i kjærlighet, åpenhet og tolleranse vil sannsynligvis bli like dann. Eller vi kjenner uttrykket; eplet faller ikke langt fra stammen. Da er det viktig at folk ikke vokser opp i negative miljøer, for hvem kjenner vel kjærligheten bedre enn den som elskes.

Vi kan ikke møte herdede mennesker med steinhjerter med knyttnever. Vold avler vold. Bare kjærlighet i sann form kan endre slike.

Tro forandrer hverken oss selv eller verden, men det er en god begynnelse. Vi har en fri vilje og med denne viljen kan vi velge mellom rett og galt. Ofte velger vi galt og må lære av våre feil gjentatte ganger før vi kan legge det bak oss å gå videre.

Det at vi kommer til kort ved å streve i egen kraft er jo nettopp Jesu misjon. Pga Adams fall og arvesynden kom Jesus med sannheten, den som leder inn på den rette vei, veien til fullkommenhet og frelse.

Gud er en universell bevissthet. Denne kan vi bli del av. Da er man etter min mening hva Jesus kaller født på ny. ALT ER, vi må bare bli det bevisst.

Mange blir lært opp til at det er nok og tro. Man blir ikke rettferdig ved gjerning. La meg ta et eksempel på hvor feil dette er. Hvis du gjør et lovbrudd som skader deg selv og andre, så kan bare en bekjennelse og det å ordne opp i problemet føre til RETT-FERD

En tro uten gjerning er en død tro. Tomme ord uten innhold. Det er i vår gjerning vi viser at vi virkelig tror på Jesus. Den som tar i mot Jesus blir en Guds tjener. GUDS-TJENESTE

Jeg tror at Jesus sonet Adams skyld og på den måte opphever arvesynden for den som følger lyset og sannheten. Han gjorde oss også ansvarlig for egen synd. Han gikk i For-Soning.

Gjerning og Lovgjerninger

Nå er det mange typer gjerninger. Bibelen snakker om at lovgjerninger ikke gjør oss rettferdig, og det er jo rett. Da gjør man en gjerning som er pålagt oss, men når vi gjør gjerninger ut av vår frie vilje, så offrer vi noe av oss selv, og i tro. Vi viser vår tro i gjerning, og akkurat som i arbeidslivet i denne verden så lønner også Gud sine tjenere etter sine gjerninger. (Rom 2,6)

Jeremia 17. 10 Jeg, Herren, er den som gransker hjerter og prøver nyrer. Jeg lønner hver mann etter hans ferd, etter frukten av hans gjerninger.

Jak 1,4 Men utholdenheten må føre til fullkommen gjerning, så dere kan vaere fullkommne. Matt 5,48

Matt 7,16 På fruktene skal dere kjenne dem.Luk 6,44

Gud har satt rettningslinjer for oss, og ber oss om handling;

Synd er også å bryte Guds lov! Gud formaner oss om å være rettferdig og hel i vår ferd. Det å være hel i sin ferd betyr å ikke vingle fra den ene siden til den andre. Vi kan ikke tro på Jesus og samtidig støtte krig, eller velge hvem som fortjener kjærlighet.

Også at vi står opp mot urettferdighet, falskhet og løgn. Det betyr også å gå mot strømmen selv om at dette gjør oss upopulær.

Det er i gjerning vi viser vår tro. Uten verdslig og ytre handling vil det onde og ikke det gode vokse. Verden endrer seg ikke ved tro! Troen er begynnelsen. Ved tro på Jesus følger man hans lære, og som Jakob sier er det ikke nok å høre ordet, man må gjøre det.

Troen skal utfolde seg i livet (2. Peter 1:3)

Ja, alt vi trenger for å leve i gudsfrykt, har hans guddommelige makt gitt oss i gave ved at vi kjenner ham som kalte oss ved sin egen herlighet og makt. Slik har vi fått de største og mest dyrebare løfter. Ved dem skulle dere få del i guddommelig natur når dere har sluppet unna forfallet, som kommer fra lystene i verden.

Sett derfor all deres iver inn på å la troen føyes sammen med et rett liv, og det rette livet med innsikt,  innsikten med selvbeherskelse, selvbeherskelsen med utholdenhet, utholdenheten med gudsfrykt,  gudsfrykten med søskenkjærlighet og søskenkjærligheten med kjærlighet til alle. 

For dersom alt dette finnes hos dere og får vokse, da vil dere ikke være uvirksomme og uten frukt, dere som kjenner vår Herre Jesus Kristus.  Men den som mangler dette, er nærsynt, ja, blind, og har glemt at han er blitt renset for sine tidligere synder.

Derfor, søsken, må dere sette enda mer inn på å holde fast ved deres kall og utvelgelse. Gjør dere dette, skal dere aldri falle. Da skal inngangen til vår Herre og frelser Jesu Kristi evige rike stå vidåpen for dere.

"Hva hjelper det, søsken, om noen sier at han har tro, når han ikke har gjerninger? Kan vel troen frelse ham? Slik er det med troen: Har den ikke gjerninger, er den rett og slett død!" Jacob2:14

Jeg finner det derfor underlig at så mange har motvilje mot gjerninger og verdslige handlinger. Også det å skulle vokse i troen ved å aktivt jobbe med å forbedre seg selv. Det er ingenting som endrer seg ved tro.

Fortsetter vi å synde med vitende og vilje etter at vi har lært sannheten å kjenne, da finnes det ikke lenger noe offer for synder. Hebr 10:26

"Og fordi lovløsheten tar overhånd, vil kjærligheten bli kold hos de fleste" (Matt. 24,12).

Om Lovløshet

Men vi vet at loven er god når vi bruker den rett, og forstår at loven ikke er bestemt for den rettferdige, men for lovbrytere og ulydige, ugudelige og syndere, spottere og gudsfornektere, og for dem som slår sin far og mor, for mordere, løgnere og dem som sverger falskt, og alt annet som strider mot den sunne lære. 1.Tim 1:8

Kjærligheten er oppfyllelse av loven. Den som alltid handler i kjærlighet synder ikke og kan heller ikke dømmes av verdens lover. (Rom 13:8)
 
Ha ingen skyld til noen, annet enn det å elske hverandre! Den som elsker sin neste, har oppfylt loven. For disse budene: Du skal ikke bryte ekteskapet, du skal ikke slå i hjel, du skal ikke stjele, du skal ikke begjære, eller hvilket bud det så er, sammenfattes i dette: Du skal elske din neste som deg selv. Kjærligheten gjør ikke noe ondt mot nesten. Derfor er kjærligheten oppfyllelse av loven.

For det er ikke de som hører lovens ord, som blir rettferdige for Gud. Nei, de som gjør det loven sier, de skal erklæres rettferdige. For når hedninger som ikke har loven, av naturen gjør det den sier, er de sin egen lov, enda de ikke har loven. De viser med dette at lovens krav står skrevet i hjertet deres. Om det vitner også samvittigheten deres, når tankene deres anklager eller forsvarer dem. Dette skal bli klart den dagen Gud ved Jesus Kristus dømmer det skjulte i menneskene, slik jeg har forkynt i mitt evangelium. Rom 2:13

Herrens lov er fullkommen, (Salmenes bok 19)

den gir sjelen nye krefter.
Herrens lovbud er pålitelig,
det gir den uerfarne visdom.

Herrens påbud er rette,
de gir glede i hjertet.
Herrens bud er rent,
det får øynene til å stråle.

Ja, din tjener tar imot
den rettledning budene gir;
å holde dem gir stor lønn.
Men hvem kan merke sine feiltrinn?

Tilgi meg hver synd jeg ikke vet om.

Ja, vern din tjener mot skammelige synder,
så de ikke får makt over meg.
Da kan jeg være hel i min ferd,
frikjent for store overtredelser.

Ta vel imot de ord jeg taler,
la mitt hjertes tanker komme fram for deg,
Herre, min klippe og min gjenløser!

Loven skrevet i våre hjerter

Slik er den pakten jeg vil opprette med Israels hus i dager som kommer, sier Herren: Jeg vil legge mine lovbud i deres sinn og skrive dem i deres hjerte. Jeg vil være deres Gud, og de skal være mitt folk. Da skal ingen lenger undervise sin landsmann eller sin bror og si: «Kjenn Herren!» For de skal alle kjenne meg, fra den minste til den største blant dem..Hebr 8:10

Dere som før var syndens slaver, er nå av hjertet blitt lydige mot den lære som dere ble overgitt til. Dere ble satt fri fra synden og er blitt slaver for det som er rett (Rom 6:17)

Filip beskriver dette flott når han sier; Sannheten frigjør

Den som kjenner sannheten er en fri mann, men det frie menneske synder ikke, for "Den som synder er syndens slave" (Joh 8:34).
 
De som tror at det å synde ikke gjelder dem, kalles "fri" av verden. Kunnskap om sannheten gjør bare slike mennesker hovmodige, og det er hva ordene "det gjør dem fri" betyr. Det gir dem til og med en følelse av overlegenhet over hele verden.

Men det er Kjærligheten som bygger opp" (1 Kor 8:1). Har du kjærlighet til dine medmennesker synder man heller ikke mot dem, men tjener dem som en bror eller søster.

For den som virkelig er fri, ved kjennskap, er en tjener, på grunn av kjærligheten til dem som ennå har ikke kunnet oppnå friheten ved kjennskap. Kjennskap setter dem fri."

Hvor frelst er du?

Hebreerbrevet 6:4. Når noen en gang er blitt opplyst og har smakt den himmelske gave og fått del i Den hellige ånd, har smakt Guds gode ord og den kommende verdens krefter, og så faller fra, da er det umulig å fornye dem så de igjen vender om.

Enda et Ex Peter 2 – 2:20 For når noen er kommet fri fra det urene i verden og har lært vår Herre og frelser Jesus Kristus å kjenne, og de så igjen blir fanget av det urene og ligger under for det, da står det verre til med dem enn før.

Så vidt jeg kan forstå får man sine synder tilgitt, men det betyr ikke at man kan fortsette å synde. Derfor er Jesu lære en vei ut av sin syndfrie livsførsel, en vei i helliggjørelse.

Og når de kristne begynner å fungere etter oppskriften, som ett legeme, først da kan Guds rike gjenopprettes.

Synden skaper skille og bryter relasjoner (Klippet fra et innlegg jeg ikke finner)

Den død som Paulus skriver om er ikke bare fysisk. Han snakker også om en åndelig død som fører til atskillelse fra Gud. Synd bryter relasjoner. Mennesker som var gode venner kan bli fiender pga synd, kolleger kan slutte å snakke med hverandre under lunsjen pga. noe galt som er gjort. Mennesker kan dø fordi vi ikke sier fra om urett som begås.

Altså: synden er et problem! Hva gjør vi så med det? – Det betyr at vi må tilegne oss den rette, eksakte forståelse av ordet synd for å kunne legge det urene av oss

Noen viktige vers;

Matt 5,48 Derfor skal I være fullkomne, likesom eders himmelske Fader er fullkommen.

Åp 3,2 Bli våken, og styrk det annet, som var på vei til å dø! for jeg har ikke funnet dine gjerninger fullkomne for min Gud.

Hebr 6,1 La oss derfor gå forbi barnelærdommen om Kristus og skride frem mot det fullkomne, så vi ikke atter legger grunnvollen med omvendelse fra døde gjerninger og tro på Gud,

Jak 1,4 men tålmodigheten må føre til fullkommen gjerning, forat I kan være fullkomne og hele og ikke mangle noget.

Jak 1,25 Men den som skuer inn i frihetens fullkomne lov og holder ved med det, så han ikke blir en glemsom hører, men gjerningens gjører, han skal være salig i sin gjerning.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt