Verdidebatt

Lei av sex med samme dame

I Aftenposten kunne jeg nylig lese en psykologspalte hvor essensen var at mannen var lei av sex med kona si. Alt annet var forsåvidt ok, men han hadde lyst på noen andre nå. Psykolog Frode Thuen åpner sin verktøykasse og finner ingenting.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Les gjerne hele spalten først.

Jeg kan på mange måter sympatisere med mannen i denne saken, selv om jeg ikke har det på samme måte. Likevel vet jeg, uten å bli for privat håper jeg, at seksuelle krefter er sterke og absolutt ikke noe man får lett kontroll på. Jeg oppfatter mannens spørsmål i denne saken nokså oppriktig, men Thuens svar gjør meg oppgitt, ja forbannet.

For hva er det egentlig Thuen foreslår? Hans eneste konstruktive forslag er dette:

"Det kan innebære å prøve å omdefinere dine lyster og behov for andre kvinner til noe du kjenner på uten at du trenger å dvele ved dem, og til å bidra aktivt til et så bra sexliv med din kone som mulig."

That's it! Det er det psykologen kan bidra med! Mannen skal "omdefinere" lystene sine (hva betyr det??), slik at han ikke skal dvele ved dem. En må nesten spørre seg om Thuen kjenner hvor sterke seksuelle lyster kan være - jeg har ikke hørt om at "omdefinering" skal være en særlig potent! måte å løse det på. I tillegg skal han bidra aktivt til et bra sexliv; det er sikkert til stor hjelp når mannen må fantasere seg gjennom samleie.

Forbannelsen min kommer av neste avsnitt, etter at Thuen har kommet med null og niks hjelp:

"Eller det kan innebære å ta konsekvensene av at lystene dine overhodet ikke kan ivaretas innenfor ekteskapet, og derfor avvikle det."

Ja, så så enkelt var det!! Problemer med lysten - du får enten omdefinere det, eller så får du bare begynne å pakke. En familie i ruiner, og psykologen hadde ingenting å hjelpe dem med.

På den annen side, hva skal Thuen egentlig gjøre? Slik jeg ser det har han ikke særlig mye i sin verktøykasse. Men la meg forsøke, jeg tar nemlig med meg Guds verktøykasse:

Jeg vil si til denne mannen: Omvend deg. Du har tidligere levd et promiskuøst liv, og du må omvende deg fra det. Du må be Gud og dine kone om tilgivelse. Du må be om tilgivelse for alle de gangene du elsket med din kone, men lot som det var en annen. Du må elske din kone på nytt, men den gang uten å ta hensyn til deg selv først. Tro! ikke at følelsene dine er fasiten, men tro at du kan bestemme deg for å elske.

Men før dette, søk Jesus Kristus. Ja, for det jeg sier her er ikke tomme ord. Jeg har selv opplevd at gjennom Ham finner jeg kraft som er sterkere enn de destruktive seksuelle kreftene (ikke les dette som at alle seksuelle krefter er destruktive, på ingen måte).

Om du gjør dette, så tror jeg du kan oppdage gleden av å være ønsket og elsket. Og at lysten kommer av dette, ikke av stadig nye kvinner.

Det ville jeg sagt, om jeg var psykolog. Eller det vil si, det kunne jeg aldri ha sagt om jeg var psykolog, det ville jo ikke være seriøst. Men jeg har selv sett det på nært hold, og jeg har opplevd det selv, at Gud kan transformere. Og det utfra LANGT dårligere utgangspunkt enn i denne saken. Takk Gud for tro og håp!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt