Verdidebatt

Alle kan få barn med seg selv

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Forskerne er kommet ganske langt når det gjelder cellers utviklingsprosess.I dag kan faktisk helt vanlige celler omdannes til en type stamceller kalt iPS-celler og deretter utvikles til alle typer celler.

F.eks kan en hudcelle omdannes til en egg- eller sædcelle, og det baner vei for å kunne få barn med seg selv.

Dette kan teoretisk sett innføres i løpet av bare to-tre år, fordi man vet framgansgsmåten til det hele.Det kreves bare endel testing og forståelse av hvordan man koordingerer iPC celler slik at de klarer å utvikle et lite barn gjennom denne prosessen.

iPC -cellen har iallefall potensialet til å revolusjonere den menneskelige forplantningen i løpet av bare 10-20 år.

I 2008 skapte forskere et tidlig fosterstadium av en menneskeklon, fosteret hadde 40-70 celler. Så ble fosteret destruert fordi loven forbyr menneskeklon i de fleste land i dag.

Men kloning utføres allerede på bl.a kveg ,griser,hunder og katter .

Teknikken er relativt enkel; men det vanskelige er å skape velskapte barn.

Teknisk sett så sies det også at det er mulig å klone et menneske i løpet av bare ett til to år, men på grunn av sikkerheten og faren for misdannelser og "uhell" underveis i prosessen nå så vil det antakelig gå minst 10 år til før kloning av barn blir et offentlig tilbud....

(Dersom noen mister et barn kan de altså få en kloning av det samme barnet gjennom et hår eller lignende fra det døde barnet)

Men hva er 10 år? Det er altså rett om hjørnet før vi står ovenfor en helt annen type etiske valg enn kun spørsmål om surrogatmor eller om homofile skal få adoptere barn.

Mange vil sikkert tenke nå at dette aldri kommer til å skje.Kloning? Nei, de fleste tror nok at staten vil sørge for lover som forbyr dette.

Men jeg er ikke så sikker på det lengere. Når det blir mer og mer vanlig å bruke surrogatmødre slik at par av samme kjønn kan få barn, eller sæddonasjon, så er allerede en god del etiske grenser passert.

Og man vil finne roserøde ,tåredryppende historier å fortelle slik at foreldre som mister et barn selvsagt ( i nestekjærlighetens ånd?) må få lov til å klone sitt døde barn i fremtiden.

Man vil bruke disse tåredryppende historiene til å legailsere at folk kan få barn med seg selv gjennom iPC - cellen, og man vil også bruke slike historier for å legalisere at kvinner kan bli både mor og far til sitt eget barn, så også menn.

Dette er nemlig også en mulighet i løpet av de neste 10-15 årene.

Forskerne "jobber med saken" slik at i fremtiden så kan de forandre en celle fra en mann til en eggcelle,slik at barnet kan få arveanlegg fra begge mennene i et homofilt forhold.

De har faktisk klart å skape eggceller av både hannlige og hunnlige stamceller hos mus, og trolig blir det snart mulig å befrukte dem slik at de utvikler seg til levedyktig avkom.

Det samme med lesbiske par; man kan f.eks ta en hudcelle fra den blivende kvinnelige faren ,endre den til en sædcelle og føre den inn i et egg fra den partneren.Ni mådeder senere vil hun da føde et velskapt barn ,som i likhet med andre barn ,har arvet halvparten av genene fra far og mor.Nå vil både moren og faren imidlertid være kvinner- og barna vil være jenter fordi både den kvinnelige "sæddonoren" og moren kan bare bidra med x- kromosom...

Jeg tror m.a.o at samfunnet kommer til å godta mye mer enn surrogatmødre i fremtiden.

Har man allerede trådt over grenser så kraftig at man tillater folk i høye stillinger i samfunnet å skaffe seg barn via surrogati, så kommer samfunnet til å tillate alt mulig bare de får en "bløt" nok forklaring i fra en gruppe mnsk på deres behov og ønsker, så vil det skje.

Bare man manipulerer nok med menneskelige følelser og behov så tror jeg at samfunnet kommer til  å tillate kloning i fremtiden, og også at folk får barn med seg selv....

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt