Hallvard Thomas Hole

Prest i Den katolske kirke
29

Kondomer? Nei! Integrert seksualitet? Ja!

Publisert: 5. mai 2009

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:NO-BOK; mso-fareast-language:NO-BOK;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Hvorfor er katolikker så gammeldagse? Hvorfor er Paven så sta? Kan ikke den katolske Kirke bare si ja til prevensjonsmidler så vi slipper flere kondom og AIDS-debatter?

            Her handler det dog om noe mer prinsippielt enn at prevensjonsmidler er kunstige. Her er det noe som ikke bare kan reduseres til spørsmålet om prokreasjon og Guds vilje. Her står det en verdi som overgår alt i denne verden, hvis verdighet ikke kan frarøves eller utslettes: Mennesket.

            Ethvert menneske opplever seg selv gjennom sin selv-ER-kjennelse som én person, ett menneske. Dette på tross av at mennesket er et sammensatt vesen med kropp, psyke og ånd. Alltid er det JEGet som er sine opplevelsers subjekt, enten de foregår på det fysiske, psykiske eller åndelige plan. Til dette JEGets vesen tilhører også seksualiteten. Seksualiteten finner vi ikke bare på det fysiske plan, heller ikke bare på det psykiske plan, og ikke bare på det åndelige plan. Seksualiteten transcenderer og kommer til uttrykk i alle disse, og er en del av selve JEGet, en del av vårt innerste VESEN og VÆREN som ÉN person. Derfor må vi ha klart for oss at når vi snakker om seksualitet, så kan den ikke reduseres til bare ett av disse aspektene ved mennesket, men må betraktes i lys av hele mennesket, hvis personlige sentrum er JEGet.

Mennesket er et relasjonelt vesen. Vi lever alltid i forhold til andre mennesker. Seksualiteten, som en del av menneskets VESEN, transcenderer utover JEGet og har en relasjonsskapende funksjon. JEGet er gjennom seksualiteten rettet mot et DU som er JEGets utfyllelse, slik at de sammen danner et VI. Dette er seksualitetens vesen og mål.

Med dette grunnlaget ser vi at fruktbarhet, som en del av menneskets seksualitet i sin helhet, ikke bare er en biologisk funksjon, men også har en interpersonlig dimensjon. Sex er altså en forening av to mennesker på det fysiske, psykiske og åndelige plan. Ikke bare på det fysiske plan, men heller ikke bare på det psykiske eller åndelige plan. For at mennesket skal kunne beholde sin seksuelle integritet, del vil si sin enhet med sitt innerste JEG, kan ingen av disse nevnte aspektene utelukkes. Med andre ord er det to aspekter ved den seksuelle akten, (1)foreningen av to mennesker og (2)prokreasjon. Hvis en av dem utelukkes fører det til at sannheten om menneskets seksualitet blir berørt. Gjennom for ekspempel in-vitro utelukkes det første aspektet, og derfor er dette i uoverenstemmelse med sannheten om menneskets seksualitet. Ved prevensjonsmidler utelukkes det andre aspektet, og derfor er også dette i uoverenstemmelse med sannheten om menneskets seksualitet.

Den katolske Kirken kan ikke forandre på sannheten om mennesket og dets seksualitet og har forøvrig heller ikke noe ønske om å forandre den. Derfor sier vi nei til kondomer, men ja til en integrert seksualitet.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Vidar Sætre

2 innlegg  38 kommentarer

heilt enig

Publisert rundt 11 år siden

Eg vil sitera frå ei undersøkjing som har vorte gjort av forskaren Gordon Gallup. Han fann ut at blant 293 kvinner som vart intervjua, var dei kvinnene som aldri brukte kondom, dei mest lukkelege.  Dette vart forklart med at sæd inneheld hormon som påverkar humøret.

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
17 dager siden / 1465 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
27 dager siden / 1285 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
7 dager siden / 966 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
3 dager siden / 888 visninger
Morna, Facebook!
av
Heidi Terese Vangen
rundt 1 måned siden / 792 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
26 dager siden / 575 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere