Verdidebatt

En taus kirke

Norge jubler over nye norske gigantfunn av olje i Nordsjøen. Også norske medieredaksjoner kom i 17.-maistemning når geologene meldte om oppdagelsen av nye, fulle brønner. Kirken jubler ikke. Den nøyer seg med å være taus.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For en uke siden la klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt frem resultater som viser at fire hundre millioner mennesker i Midtøsten og Nord-Afrika innen 2100 kan måtte flykte på grunn av langvarige hetebølger. – Dette er ganske ekstremt. Resultatene er svært oppsiktsvekkende, sier Benestad til NRK. Barn som allerede er født vil oppleve dette marerittet.

Samtidig melder andre forskere at havet ikke makter å ta opp mer karbondioksid. Jordas saltvann blir surere og surere. Forskerne leter ikke etter en løsning på problemet – løsningen er kjent: mindre CO2 til atmosfæren.

Klimaforskerne har aldri vært så enige som nå – aldri mer alvorlig i sitt budskap. Norge fortsetter likevel ufortrødent å lete etter olje og gass. Aldri har letingen vært mer intens. Aldri har den vært mer subsidiert og velsignet fra politikerne. På Svalbard skal vi fortsette kulldriften, det garanterer energiministeren.

Jens Stoltenberg, Ola Borten Moe, Sigbjørn Johnsen og resten av den norske oljelobbyen vil ikke engang antyde at det er grenser for norsk leting og utvinning av petroleum. Først Nordsjøen, så Norskehavet, så Barentshavet.

Hvilken tanke ligger bak? Kanskje denne: Til tidsskriftet NOAH sier en av landets fremste miljøforskere, professor ved NTNU, Edgar Hertwich: "Det er embetsmenn høyt oppe i systemet som har kommet til meg og sagt det er tull at alle mennesker skal leve likt og ha like ressurser på jorda. De sier ikke det i debatter – men det er en underliggende tanke hos mange at man skal fortsette å ha et høyere forbruk i enkelte rike land". Tankegodset Hertwich møter er forbløffende likt det som gjennom historien har oppstått i overklasser, i aristokratier.

I sitt siste World Energy Outlook skriver Det internasjonale energibyrået (IEA) at den fossile forbrukstoppen må være nådd senest i 2020 hvis togradersmålet skal nås. Det betyr at svært mye fossil energi må bli liggende urørt. I Ghana jubler folket nå over at landet har funnet sin første olje. Skal dette fattige afrikanske landet, som i følge FN ligger på 130. plass i velstandsnivå, måtte la sine fossile ressurser ligge, mens landet i rødt, hvitt og blått som ligger på 1. plass skal fortsette å pumpe opp sine fossile ressurser, jublende?

I følge Mellomkirkelig råd utfordres Kirken stadig sterkere av søsterkirker i fattige land til å bidra til å begrense Norges klimautslipp. Afrikanske land har foreslått at land som Norge må redusere utslippene langt mer enn det så langt har sagt seg villig til. Samtidig legger den norske regjeringen frem et statsbudsjett og varsler at norsk oljeleting skal trappes opp. Hjemlige utslipp vil øke. Regjeringens klimapolitikk står ikke lenger står til troende.
 
Generalsekretæren i Mellomkirkelig råd uttalte i 2009 at: "På sikt må vi alle bruke annen energi enn olje, og vi må leve av noe annet enn å produsere olje." Men "på sikt" er ikke lenger et gangbart uttrykk. Kirken må innse at tidspunktet for å ta et oppgjør med den norske oljetørsten er nå. Kirken må derfor melde seg på i kampen for global rettferdighet, og den må påpeke at Norge ikke kan være blant de landene i verden som kan tillate seg å utvinne mer olje og gass. Hvordan skal Kirken ellers kunne møte sine trosfeller i Ghana med rak rygg?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt