Verdidebatt

Er det snart slutten på eldre kristne bøker?

I begynnelsen av forrige århundre har det blitt gitt ut utallige bøker fra kjente kristne forfattere. De fleste av dem har har gått bort. Dette er bøker til inspirasjon, lære, formaning og velsignelse. Men hva har skjedd med bøkene siden den tid?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mange av dem begynner å bli sjeldne. Er du heldig, kan du finne dem igjen på et antikvariat eller brukthandel, mens i realiteten har de fleste endt opp på en gjenvinningsstasjon ett eller annet sted i landet.

En kan undres hvorfor forlagene ikke trykker dem opp på ny eller gjør dem digitalt tilgjengelig på internett? I følge forlagssjef Svein E. Andersen i

, er ikke bøkene populære nok, og enkelte av dem er et tapsprosjekt.

Så hvorfor ikke la private utføre et frivillig arbeid med å digitalisere og distribuere bøkene ut gratis på internett? Til det svarer Andersen; «Da tar du fra oss levebrødet!»

Hvordan kan man ta fra levebrødet til et forlaget, for noe de ikke en gang selv har gitt ut (men som er rettigheter som fulgte med forlagene de har kjøpt opp), eller som de ikke ønsker å gi ut?

Tjener vi Gud eller Mammon?

Det er ikke lenge siden jeg startet med å digitalisere eldre kristne bøker. Selve arbeidet er ofte tidkrevende og ensformig, men jeg gjør det for å bevare dem for fremtiden. Jeg registrerer så klart at interessen for eldre kristne bøker er laber, men målet mitt er at de skal være tilgjengelig, for alle som måtte søke dem.

Så er er det ikke bare forlagene som kan legge hindringer i veien for at kristne bøker skal bli gitt ut på ny. Arvingene kan også sitte med opphavsrettigheter.

Da stiller jeg spørsmålet, er det riktig at arvinger, kanskje til og med ikke kristne, skal hindre bøker i å bli gitt ut på ny?

Tidligere kontaktet jeg etterlevningene til en eldre kjent pinseforstander. Jeg ba om tillatelse til å gi ut en bok, gratis, i elektronisk bokform. Selve boken det gjelder ble gitt ut for mer enn 80 år siden. De svarte at de skulle ta det opp i et styremøte. Siden har jeg ikke hørt i fra dem.

Opphavsretten skal ikke gjøre at bøkene forsvinner, men beskytte dem imot misbruk. Som kristne skal vi leve etter de lover og regler som gjelder i samfunnet, så lenge de ikke strider imot Guds ord (Apg 5,29).

Hvis musikk, bøker eller filmer kan være et verktøy til tro, så skal ikke opphavsrett eller dårlig økonomi stå til hinder for det. Frelsen kommer før alt annet! De som med loven i hand begrenser dette, er ikke ledet av Gud, men av Mammon!

Hvem følger du?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt