Lars Randby

159

Når man ikke lenger er unik

Publisert: 29. sep 2011

Ny teknologi har medført at langt fler får ut sine tanker og meninger i det offentlige rom. Dette gjør noe med oss og vi kan lett la oss beruse av tanken på at vår røst teller og gir mening langt ut over våre egne hoder.

De fleste som har vært der våre røster høres og lyttes til kan oppleve et tomrom i det øyeblik interessen stilner og vi står der ensomme tilbake. Profilerte rikspolitkere som ikke helt takler stillheten rundt seg har vi vel flere eksempler på.

Det å tilhøre en gruppe gir mange en god følelse og når ens gruppe blir kritisert tar vi det ofte personlig selv om kritikken i seg selv ikke rammer oss direkte. Nordmenns holdning til hvalfangst kan være et eksempel. Ikke kom her å fotell oss hva vi skal jakte på eller ikke, det er nok hval i havet av den typen vi jakter på vil mange av oss hevde.

Religiøse grupper som har vært vandt til å ha definisjonsmakt blir lett aggressive når de mister denne maktposisjonen. Da er ofte angrep beste forsvar, i det minste vil man søke å prøve ut en slik taktikk.

Hva skjer med grupper når fortidens grunnlag for ens særstilling ikke lenger videreføres til fremtiden. Velger man å tviholde på fortiden i et desperat forsøk på å ta den tilbake eller klarer man å se at nye tider bringer nye muligheter.

Hvor lenge vil islamistene klare å holde tanken og ideen varm om et nytt kalifat hvor alle gjør det samme og alle tror på den rette måten? I dag kan mennesker mye enklere se selv at det er mange måter å leve på rundt om i verden og at man ikke nødvendigvis er bundet av hvordan ens forfedre levde.

Når jødene i de fleste land ikke lenger er utestengt fra de rettigheter alle borgerne i landet har, vil de da klare å videreføre den unike kulturen de har bygget opp og som langt på vei har blitt til grunnet nettopp de hindre de har måttet leve med. Når kunnskap ikke lenger er livsviktig for gruppens overlevelse vil den da fortsatt klare å hegne den gamle kulturen. Når man ikke må søke ly hos sine egne fordi dørene er like åpne hos andre, vil man da kunne beholde de gamle tradisjonene.

Min spådom er at vi vil se langt færre ulikheter mellom mennesker i fremtid. På samme måte som storbyene rundet om i verden blir mer å mer like tror jeg mennesker rundt om i verden også kommer til å bli mer og mer like.

Det vil nok fortsatt være en tid frem og det vil nok være nok av voldlige forsøk på å hegne om det gamle og forhærlige en for lengst svunnen glanstid. Men på sikt vil ting tones ned, slik Italienerne ikke lenger ser seg som romerer og nordmenn ser på vikingetiden som den historiske perioden den var.

Vi står i en tid hvor fortiden møter fremtiden og hvor mange grupper sliter med å se at fremtiden ikke nødvendigvis går under fordi vi ikke ønsker å leve i fortiden. De mest stridige vil sakte men sikkert dø ut og nye mennesker kommer til. Det er viktig at vi ikke gjentar de gale valg som er gjort i fortid men det er vel like viktig at vi heller ikke forhærligere fortiden slik at vi undertrykker en fremtid som kan bli uendelig mye bedre om vi bare tør slippe den til.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.

Hvor lenge vil islamistene klare å holde tanken og ideen varm om et nytt kalifat hvor alle gjør det samme og alle tror på den rette måten? I dag kan mennesker mye enklere se selv at det er mange måter å leve på rundt om i verden og at man ikke nødvendigvis er bundet av hvordan ens forfedre levde.

Tanken er allerede død. Ikke alle er klar over det, men tanken om kalifatet i Jerusalem har ingen toneangivende tilhengere, og er lite ettertraktet blandt vanlige muslimer utenfor lukkede sekteriske kretser i Vest-Asia. Kalifatet er ikke en del av det hverdagslige tankegods for de brede lag.

Interessante tanker du fremmer, Randby. Utviklingen vil gjøre noe med oss alle. Kristenheten er endret fra hva den var for femti år siden, og slik vil det fortsette naturligvis.

Kommentar #2

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Helt enig

Publisert over 9 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

Kalifatet er ikke en del av det hverdagslige tankegods for de brede lag.

Men myten lever videre og her ligger kjernen til konflikter det at man ikke innser at fordums glans eller armod tilhører de som forlengst er døde og ikke i oss som lever i dag. Så lenge vi klamrer oss til våre forfedre fremfor å utvikle oss selv går ikke verden videre. Da lever ikke lenger de levende og de døde gis evig liv.

Det er høyst menneskelig at vi søker forklaring på hva som gikk galt utenfor oss selv, like fullt er dette noe vi kan arbeide med og sette en stopp for.

Vi mistet noe av vår illusjon den 22. juli i år, indiere og pakistanere mistet sin ved drapet på Mahtma Gandi, svenskene ved drapet på Olof Palme og slik kan man liste opp det ene eksempelet etter det andre hvor nasjoner har gått fra å være, i det minste i eget hode unike, til å ramle ned i den store massen av helt ordinære nasjoner med helt ordinære mennesker og mennesklige handlinger og reaksjonsmønstere.

Letingen etter det gode mennesket som ikke også rommer ondskapen i seg tror jeg kan avlyses.

Kommentar #3

Lene Bernsen

5 innlegg  1193 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.

Letingen etter det gode mennesket som ikke også rommer ondskapen i seg tror jeg kan avlyses.

Helt enig med deg Lars, det er ingen som er 100% bare topp og greie! Vi alle gjør feil og måten vi prøver å hindre andre i å oppdage dem, er noe av det mest underholdene vi mennesker har.

Nok derfor det er så spennende å grave i andre mennskers hemmeligheter, på den måten oppdager man at ingen er så unike vi alle sliter med de samme prioriteringene rundt hvordan vi kan få fremstå som vellykket. Kanskje like greit å godta at man er litt misslykket, men ikke så gale likevel?

Ha en trivelig dag : )

Kommentar #4

Bente Haukaas

48 innlegg  1453 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.

Vi står i en tid hvor fortiden møter fremtiden og hvor mange grupper sliter med å se at fremtiden ikke nødvendigvis går under fordi vi ikke ønsker å leve i fortiden.

Fortiden har alltid møtt fremtiden, Lars. Tenk f.eks på overgangen fra seilskip til dampskip. Det var sikkert ikke lett for de som eide seilskipene. Tenk hvor hardt det må ha vært for enkelte menn da kvinner fikk stemmerett, osv osv.

Jeg tror at det beste vi alle kan gjøre er å leve i nåtiden og bruke oss selv som best vi kan i nuet. Da er fortiden med  oss (jeg tenker av og til på hvordan det var i Norge da man levde uten elektrisitet og hvor heldig jeg er som bare kan slå på en bryter) og fremtiden kommer når den kommer(hvordan får de lys da? Setter de i gang en vindmølle?, - sier dette kun for å holde meg til samme eksempel).

Jeg tenker på den økonomiske krisen i Europa og den dårlige kornavlingen i Norge grunnet for mye regn. Husker på at vi tidligere har hatt hungerskriser. Kan det komme igjen? Ikke misforstå meg, vær så snill. Jeg sitter ikke og degger for skrekkelige fremtidsscenarier. Jeg tenker bare at dersom man møter utfordringer på godt og vondt etter hvert som de dukker opp, så blir livet rimelig godt å leve.

Mht rask teknologisk vekst, så håper jeg folk flest er klar over at svært rask utvikling kan være for rask for noen, uten at de dermed er trege. Det er viktig å tenke på at vi alle skal leve sammen på denne lille kulen vi bor på, uavhengig av hvor på kulen vi bor og uavhengig av hvilken religion man tilhører.

I ditt svar til Njål, sier du noe svært interessant: "Letingen etter det gode mennesket som ikke også rommer spirere til ondskapen i seg tror jeg kan avlyses". Dette er jeg enig med deg i. Å lete etter fremtidsutopier hvor bare det gode i mennesket kommer frem, tror jeg er å lete etter noe som ikke fins.

Jeg forstår hva du mener når du skriver: "Når man ikke lenger er unik", men jeg har lyst å tilføye: Vi er alle unike hver på vår måte og har alle noe å bidra med.

Takk for ditt innlegg!

 

 

Kommentar #5

Bente Haukaas

48 innlegg  1453 kommentarer

Beklager feilsitering, Lars!

Publisert over 9 år siden
Bente Haukaas. Gå til den siterte teksten.

"Letingen etter det gode mennesket som ikke også rommer spirere til ondskapen i seg tror jeg kan avlyses".

"spirene til" skal ikke være med! Korrekt gjengivelse av deg, Lars, er slik:

Letingen etter det gode mennesket som ikke også rommer ondskapen i seg tror jeg kan avlyses.

Beklager, jeg hadde tenkt å skrive en påfølgende setning som lignet på din hvor "spirene til" skulle høre med. Jeg var litt trett ... Jamen godt at jeg oppdaget dette i tide og fikk beklaget så fort som mulig!

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere