Ervin Kohn

Leder Det Mosaiske Trossamfund Oslo
32    48

Dialog mellom religioner er ikke koseprat

Islamsk Råd må bygge kompetanse og ha ressurser til å kunne dekke mangfoldet av meninger og praksis. Regjeringen kan spille en viktig pådriverrolle ved å tildele nødvendige ressurser.

Publisert: 28. sep 2011 / 1671 visninger.

Det snakkes mye om dialog for tiden. Vår utenriksminister har brukt ordet dialog så mye at det er vanskelig å finne en karikatur av ham der det ikke følger med en snakkeboble med «dialog».

Der debatten har som mål å fremføre egne synspunkter og overbevise tilhøreren har dialogen som mål å skape forståelse og utjevne motsetninger. Dialogens mål er ikke å «møtes på midten», men å få til bevegelse. I dialogen er det vel så viktig å lytte som å snakke. 

Klokere. Hver gang vi har en god dialog, blir deltagerne litt klokere. Alternativet til dialog er at vi forblir i vår egen forutinntatthet og i stereotypiene om den andre. Alternativet til dialog er at vi peker på hverandre. Alternativet til dialog er at vi snakker til hverandre og ikke med hverandre. Dialogen er tillitskapende. Det er vanskelig å ha tillit til noen du ikke kjenner.

Det siste skuddet på dialogstammen er forumet Abrahams Barn med kristne, islamske og jødiske representanter. Her er representanter fra Mellomkirkelig Råd for Den norske kirke (MKR,  Islamsk Råd Norge (IRN) og Det Mosaiske Trossamfunn (DMT).

Denne dialogen kan være et lite laboratorium for det norske samfunnet som er i ferd med å omdannes fra et monokulturelt til et flerkulturelt samfunn. Vi har så vidt begynt på den reisen. Det er så mye majoritetsblindhet, sa vår sekretær Sven Thore Kloster.

Jøde som skjellsord. På vårt møte i forrige uke behandlet vi temaer som: Erfaringene etter 22.7. og debatten om omskjæring av gutter. Vi drøftet hva Islamsk Råd og Mellomkirkelig Råd gjør i egne rekker etter undersøkelsen i 8.-10. klasse i Oslo-skolen. Den viste at ordet jøde i ulike varianter er et vanlig brukt skjellsord blant elevene. Lærerne som sto frem på Dagsnytt i mars 2010, kunne fortelle at muslimske elever hindret undervisningen om jødedom, holocaust og Israel.

Dialogen vår er allerede langt forbi koseprat. Vi samtaler om Midtøsten. Vi snakker om kosher/halals plass i det norske samfunn. Vi samtaler om religionens plass i et sekulært samfunn. Hvilken aksept har religiøse argumenter? Hvor sekulært er det norske samfunn så lenge staten, lovene og kirken er så tett koblet til hverandre?

Vi har et momentum i Norge etter 22.7. Vi må bruke det. Vi må lære hverandre bedre å kjenne. Røstene må frem i dagen. Vi nordmenn tror vi er så spesielle. På enkelte områder er vi det. Vi er et veldig egalitært samfunn. Vi har kort vei overalt. Kort vei til politikere, kort vei til media og kort vei til hverandre. Regjeringens oppgave er å prioritere.

Muslimsk stemme. Muslimene i Norge er mange, mangfoldige og de står i samfunnets mest betente problemstillinger. Hittil har de forsøkt å samle alle og snakke med én stemme. Det er ikke lett. Det er stort sett blitt vagt og unnvikende. Muslimene må bygge kompetanse og ha ressurser til å kunne dekke det komplekse mangfold av meninger og praksis i det store muslimske miljøet i Norge. Regjeringen kan spille en viktig pådriverrolle ved å tildele nødvendige ressurser.

Vi er en del av en større verden. De prinsipper vi jobber for som minoriteter i Norge må også gjelde i andre deler av verden, andre land som vi har emosjonelle forhold til. Vi må ikke relativisere med våre verdier og menneskerettigheter.

Troverdighet. Norge ønsker troverdighet i den store verden som dialogpartner. Da må vi først mestre dialogen hjemme. I Norge er det ikke så mye snakk om å løse konflikter som det er snakk om å omdanne et monokulturelt til et flerkulturelt Norge. Det er snakk om å lykkes med integrering. Minoritetene kan alltid selv velge å la seg assimilere. Det er storsamfunnet som må tilrettelegge for en vellykket integrering. Det er en fordel, om ikke en forutsetning, at minoritetene er med i denne byggeprosessen. 

Vårt lille dialogforum, Abrahams Barn, har tatt mål av seg til å bidra til å ta vare på det momentum vi har etter 22.7. Kanskje vi etter hvert kan bli så dyktige av vi kan bli til eksempel for andre.

Artikkelen ble først publisert i Vårt Land 28.09.2011.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Si ifra

Publisert over 6 år siden
Ervin Kohn. Gå til den siterte teksten.

Vårt lille dialogforum, Abrahams Barn, har tatt mål av seg til å bidra til å ta vare på det momentum vi har etter 22.7. Kanskje vi etter hvert kan bli så dyktige av vi kan bli til eksempel for andre.

Når dere mener dere har kommet dit hen at dere mener dere kan være et eksempel for alle oss som ikke er Abrahams barn. For som ikke-religiøs har jeg ikke så mye interesse av hva religiøse snakker om seg i mellom. Men for all del, gjør det gjerne men ikke forvent at vi andre skal komme taslende med luen i hånden og be om å få være med.

Svar
Kommentar #2

Heidi Terese Vangen

46 innlegg  1447 kommentarer

Publisert over 6 år siden

Dette var interessant! Er det noe sted jeg kan lese mer om Abrahams barn? (Det er et såpass vanlig uttrykk at det gjør nettsøk litt vanskelig.)

Svar
Kommentar #3

Leif GuIIberg

72 innlegg  6329 kommentarer

Paulus' definisjon av Abrahams barn

Publisert over 6 år siden
Heidi Terese Vangen. Gå til den siterte teksten.

Dette var interessant! Er det noe sted jeg kan lese mer om Abrahams barn? (Det er et såpass vanlig uttrykk at det gjør nettsøk litt vanskelig.)

Denne definisjonen kan du lese i Galaterbrevet 3:7 :"Så forstår dere at det er de som tror, som er Abrahams barn."

Anbefaler forøvrig å lese hele dette kapitelet som også sier en del om hva løftet til Abraham egentlig er.

Jeg tillater meg å nevne dette, siden du på din profil sier du er lutheraner.

Svar
Kommentar #4

Heidi Terese Vangen

46 innlegg  1447 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Leif GuIIberg. Gå til den siterte teksten.

Denne definisjonen kan du lese i Galaterbrevet 3:7 :"Så forstår dere at det er de som tror, som er Abrahams barn."

Anbefaler forøvrig å lese hele dette kapitelet som også sier en del om hva løftet til Abraham egentlig er.

Jeg tillater meg å nevne dette, siden du på din profil sier du er lutheraner.

Jeg tenkte helst på dette omtalte forumet som kalles Abrahams barn, men takk for svaret. Det er forresten lenge siden sist jeg leste i Galaterbrevet, så det er vel på tide med en liten oppfriskning  :)

Svar
Kommentar #5

Leif Opheim

142 innlegg  6550 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.

For som ikke-religiøs har jeg ikke så mye interesse av hva religiøse snakker om seg i mellom. Men for all del, gjør det gjerne men ikke forvent at vi andre skal komme taslende med luen i hånden og be om å få være med.

Det gjelder ikke bare ikke-religiøse Lars.

"Det siste skuddet på dialogstammen er forumet Abrahams Barn med kristne, islamske og jødiske representanter. Her er representanter fra Mellomkirkelig Råd for Den norske kirke (MKR, Islamsk Råd Norge (IRN) og Det Mosaiske Trossamfunn (DMT)."

Det er ikke aktuelt med noen dialog med DRKK (eller deres undersåtter), så fremt de er der og det synes på tide at mennesker oppdager hvorfor dette. Det er jo ikke sikkert DRKK er i MKR men er de det er det skremmende svakt. Det finnes jo ingen mulighet i  forsones eller utøve dialog med løgnens far, djevelens lurendreiere. De må først ekjenne og vende seg fra løgnen. For en som tror Guds ord er vi gitt å servere djevelen Guds ord alene uten å diskutere mere omkring det. Dermed ingen dialog og koseprat.

Om så ikke er tilfelle kunne det jo vært interressant å høre stillingen for så å vise hva som må/ skal til for å komme videre. 

Svar
Kommentar #6

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Ble ikke mye dialog av dette

Publisert over 6 år siden

Det er vel heller ikke så rart når vi ser hvordan ulike grupper i samfunnet velger å profilere seg og velger sine samarbeidsparter og samarbeidsformer. En dialog fordrer jo at det er flere deltakere og skal dialogen være samfunnsbærende bør den føres breere enn i lukkede fora hvor deltakerne mener de er bedre til å se løsningene enn allmuen og at allmuen gjør klokt i å lyttte til de kloke som kommer sammen i de lukkede fora.

Lobbyvirksomhet blir slikt kallt i andre sammenhenger og det blir sett på som en litt lyssky virksomhet. Kan det være at mange slike dialogforum egentlig ikke er for dialog men for å påvirke slik at de man ikke har noen dialog med må følge den linjen de innvidde har trukket opp.

Da kan jeg skjønne at vi ikke snakker om koseprat men hard jobbing, for egen sak.

Svar
Kommentar #7

Lene Bernsen

5 innlegg  1193 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.

Lobbyvirksomhet blir slikt kallt i andre sammenhenger og det blir sett på som en litt lyssky virksomhet.

Hei Lars,

du har aldri svart meg på hva det var du mente med Xenofobi. Når det gjelder små grupper i samfunnet så blir deres måte å ha kontakt med makten gjerne ansett av noen som lobbyering. Dette er et syn som vi må utfordre og ikke gi slipp på før vi ser forskjellene mellom å være mange og få. Når jeg skriver her inne ønsker jeg å stå på egne bein. Blir litt oppgitt av at sier jeg noe som kan plassere meg i en bås så får jeg entydig støtte fra mange i samme gruppen. Helst skulle jeg ha sett at ingen gadd å være følgerne mine, pga som du sa til meg en gang det forplikter når noen liker det du skriver.

Selv maser jeg masse på DNK venner om å skrive her inne, men de sier at de ikke vil vise mangfoldet i Kirken. De synes det er nok å lese. Så store organisasjoner får man heller ikke i tale.

Hvem taler da her inne Lars? Det blir vel de som har noe på hjertet som er engasjert slik som deg : ) Så da er vi alle her inne på likt.

At det er hensiktsmessig at de religiøse krangler ferdig seg i mellom på topp nivå og ikke forkynner det til massene, hurra, endelig har makta forstått det. Kjemp ut kampene på toppen
og bevar samholdet i samfunnet ellers.

Er kjempe glad for at mine barn ikke lærer at vi hater jødene siden de drepte Jesus på skolen, slik jeg gjorde. Stakkars min bestefar alt tullet jeg kom jeg og sa, men det klikket for ham da jeg hadde lært at 2. verdenskrig var en krig man hadde kjempet for jødene. Da var det like før han selv troppet opp på skolen. Men jeg fikk streng beskjed om å aldri snakke mer med den læreren som hadde et så sinsykt syn på historien.  For slik hang ikke verden sammen. Selv er jeg enig med deg Lars at det er best for meg å la historien ligge bak, og det var det min bestefar ville. Å se frem kan vi ikke gjøre det begge to? Jeg liker deg best når du skriver om Norge slik jeg kjenner det. Innerst i sjelen, nå er det høst kastanjene faller solen skinner jeg vil være i mitt land Norge : )

http://www.youtube.com/watch?v=gEdZKDJB-aY 

Ha en fin dag Lars : )

Svar
Kommentar #8

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Gik glipp av spørsmålet

Publisert over 6 år siden
Lene Bernsen. Gå til den siterte teksten.

du har aldri svart meg på hva det var du mente med

Men jeg kan gjerne svare og svaret er enkelt ved å google det http://da.wikipedia.org/wiki/Xenofobi

Nå er ikke dette et ord jeg har i mitt vokabular men det ble vel benyttet av noen i en annen tråd for å karakterisere stort sett alle som ikke var enig med vedkommende. Jeg grep vel slik sett bare tak i ordet og tolket det dit hen at vedkommende tydeligvis mente at han hadde kompetanse til å stille en slik diagnose på en stor gruppe mennesker som ikke var enig med ham.

Så jeg mener egentlig veldig lite med ordet xenofobi, ikke anser jeg meg for å være xenofob og ikke tror jeg at jeg kjenner noen som er xenofobe.

Svar
Kommentar #9

Lene Bernsen

5 innlegg  1193 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.

Så jeg mener egentlig veldig lite med ordet xenofobi, ikke anser jeg meg for å være xenofob og ikke tror jeg at jeg kjenner noen som er xenofobe.

Takk for svar, jeg forstod virkelig ikke innlegget ditt, og ble litt redd for at det var blitt brukt mot deg for å hindre at du ytret deg mer i omskjæringsdebatten. Men selv orker ikke jeg å engasjere meg i kampen mellom de religiøse. Det er så mye krangling om dogmer og trusler om helvete, evig pine som er virkelig virkelighetsfjernt! Så om man prøver å komme inn med noen argumenter om at det er mennesker bak enhver religion, så ender man opp med et stempel om å selv være på vei til helvete eller virkelighetsfjern : )

Nei Lars la oss gi beskjed om at de for krangle så mye de vil seg i mellom med ord, men griper de til å få med seg massene må virkelig noen sette en stopper for galskapen!

Krig pga religion kan vi ikke godta, det er og blir tanker og når de bikker over mot det negative trenger folk hjelp av psykolog!

Svar

Siste innlegg

TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 5 timer siden / 86 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
rundt 7 timer siden / 99 visninger
1 kommentarer
KIRKENS UNGE
av
Øystein Magelssen
rundt 8 timer siden / 81 visninger
1 kommentarer
Hvorfor Kvekerne?
av
Hans Morten Haugen
rundt 9 timer siden / 88 visninger
0 kommentarer
Konfliktsky fredsbyggere
av
Ingrid Vik
rundt 11 timer siden / 296 visninger
0 kommentarer
Blågrønn trospolitikk
av
Vårt Land
rundt 11 timer siden / 114 visninger
0 kommentarer
Drikkeukulturen
av
Erling Rimehaug
rundt 20 timer siden / 386 visninger
3 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 5 timer siden / 86 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
rundt 7 timer siden / 99 visninger
1 kommentarer
KIRKENS UNGE
av
Øystein Magelssen
rundt 8 timer siden / 81 visninger
1 kommentarer
Hvorfor Kvekerne?
av
Hans Morten Haugen
rundt 9 timer siden / 88 visninger
0 kommentarer
Konfliktsky fredsbyggere
av
Ingrid Vik
rundt 11 timer siden / 296 visninger
0 kommentarer
Blågrønn trospolitikk
av
Vårt Land
rundt 11 timer siden / 114 visninger
0 kommentarer
Drikkeukulturen
av
Erling Rimehaug
rundt 20 timer siden / 386 visninger
3 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
16 minutter siden / 418 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Presidentens kulisser
25 minutter siden / 1122 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Aulen, Augustin og forsoningslæren
28 minutter siden / 345 visninger
Øyvind Holmstad kommenterte på
Hva skjedde med den hvite by ved Mjøsa?
38 minutter siden / 707 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Aulen, Augustin og forsoningslæren
42 minutter siden / 345 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Guds Lam
rundt 1 time siden / 359 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 1 time siden / 1122 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 1 time siden / 418 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 1 time siden / 418 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
MØRKRET, DØDEN OG DET VONDE - GUD, LJOSET OG LIVET
rundt 2 timer siden / 2192 visninger
Geir Wigdel kommenterte på
Viktige Venstre-gjennomslag i ruspolitikken
rundt 3 timer siden / 234 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
MØRKRET, DØDEN OG DET VONDE - GUD, LJOSET OG LIVET
rundt 3 timer siden / 2192 visninger
Les flere