Verdidebatt

What would Jesus do på Stortinget?

En fiktiv artikkel om Jesus sett fra en nøytral journalist sitt perspektiv, skrevet som et bidrag i konkurransen om tema ''WWJD på Stortinget'' på bloggen www.krip.no

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Som enkeltindivid i en verden bestående av et visst antall milliarder mennesker er det lett å kjenne på en håpløshet. Hvilken rolle spiller det om jeg engasjerer meg eller ikke? Hvilken forskjell kan jeg gjøre? Men kjenner man historiens gang, er det tydelig at det er enkeltindividene som har skapt forandring.

STORTINGET: I flere uker har Jesus Kristus fra Nazareth oppholdt seg på Stortinget. Stemningen er tydelig preget av hans nærvær. Politiet ble innkalt første dagen Jesus trappet opp, men de hadde ingenting å arrestere ham for. Derimot fikk han innpass på uforklarlig vis. Ingen vet hvem som har gitt han tilgang, men han kommer i alle fall inn hver dag. Mange spør seg hvem han er og hva han vil. Er han politiker, eller er han lobbyist? Selv påstår Jesus at han bare elsker mennesker. Med sin ydmyke framtoning, samt et ufravikelig prinsipp om rettferdighet i samfunnet har Jesus allerede rukket å gjøre inntrykk.

Mennesket i sentrum. ''Jeg har mennesket og kjærligheten i sentrum,'' forteller Jesus. Hvilket parti han tilhører vil han imidlertid ikke kommentere. Sånn sett er han ganske annerledes fra de andre på stortinget. I stedet for å komme med sine egne meninger og påstander, har Jesus brukt de siste par ukene til å lede politikerne inn i en verden av svært spennende og tankevekkende refleksjoner. Gjennom utfordrende spørsmål har han åpnet manges øyne. Skulle vi imidlertid plassert Jesus politisk, ville nok hans solidariske tanker på mange måter ha satt ham på venstre fløy, kanskje helt ut mot Rødt. Samtidig er det noe mistenkelig gult ved hele Jesus. Men han lar seg altså ikke plassere i bås. Både Siv Jensen og Kristin Halvorsen har uttrykt sin misnøye med at Jesus ikke vil ta noe politisk standpunkt. ''Slik denne mannen utarter seg, ville han ha gjort det godt i mitt parti,'' sa Kristin Halvorsen i forbifarten, det var imidlertid før Jesus begynte sine krumspring.

Harme og frustrasjon. Til tross for at Jesus har gått rundt og behandlet alle som venner, har han allikevel vekket både harme og frustrasjon blant stortingsgruppene. Under forrige ukes spørretime gikk nemlig Jesus opp og helbredet stortingspresidentens brukne arm på direkten. Og ikke nok med det, like etter ble FRP's Siv Jensen helbredet for sine isjasplager. Prinsesse Märtha uttalte like etter at dette måtte være englers verk. Det ville imidlertid ikke Jesus være bekjent av. Dette var den Hellige Ånds gjerning ifølge hovedpersonen selv. Hvem den Hellige Ånd er, ville han imidlertid ikke utdype, til Märthas store frustrasjon.

En stemme for de svake. Det er tydelig at Jesus tar parti med de svake samfunnsgruppene. Forrige torsdag tok han med seg en narkoman inn i stortingssalen og gav ham anledning til å tale for politikerne. Den narkomane mannen i trettiårene skildret sin vanskelige situasjon på en gripende måte. Det samme gjorde den kvinnelige pasienten (69) i behandlingskø, Håkon (92) fra Greåker som har stått 3 år i kø for sykehjemsplass, tenåringsjenta (17) som følte seg tvunget til å ta abort og som nå sliter med store psykiske problemer, og flyktningen Muhammed (36) fra sør-Sudan som har fått avslag på søknad om oppholdstillatelse, til tross for den humanitære situasjonen i landet sitt. Plutselig kom samfunnet inn i stortingssalen. Distansen mellom politikerne og enkeltsakene minket, medmenneskeligheten blant dem økte. ''Strategisk lurt av Jesus,'' påstod Frank Aarebrot. ''Jeg har nok mine tanker om hvilket parti Jesus tilhører, men når han ikke vil ut med det selv, skal heller ikke jeg gi min mening offentlig,'' fortsatte den populære professoren ved instituttet for sammenlignende politikk på universitetet i Bergen.

Miljøforkjemper. Jesus har også brukt tiden til å tale varmt om forvaltning av jordkloden og en rettferdig fordeling av dens ressurser. Bærekraftig utvikling både nasjonalt og internasjonalt er tydelig noe som opptar ham. Vi bør bli flinkere til å utnytte naturressursene i nærområdene våre, på ny ta i bruk dyrkbare marker som ligger brakk i følge Nasareeren. Mange tårer ble felt da spørsmålet om det stadig forverrede klimaet kom opp. ''Det var ikke slik det var ment å bli,'' uttalte Jesus om hans tanker rundt dette omdiskuterte temaet. Oljeboring i Lofoten ville han ikke vite av. Feil bruk at naturressurser mente han. ''La fiskebestandene ta seg opp igjen, og lær dere å fiske skikkelig,'' sa Jesus da Jens Stoltenberg spurte hvorfor han ikke var for oljeboring.

Omrokering på statsbudsjettet. Er det et departement som har fått føle på Jesu nærvær, må det være finansdepartementet. Jesus har gjentatte ganger uttalt at Norge er velsignet for å være til velsignelse. Hva han mener med dette er heller uklart, men kilder innad i finansdepartementet kan røpe at forsvarsbudsjettet har blitt kuttet ned til rota. Samtidig ser det ut for at offentlige stønader til rusomsorg har blitt kraftig hevet. Evangeliesenteret er blant dem som kommer best ut av statsbudsjettets omrokering. Sist men ikke minst har bistandsmidlene fått en rekordstor økning fra i overkant 1 % til drøye 10 % av BNP. ''Til glede for oss som givernasjon og til nytte for dem som trenger det mest,'' sa en i overkant fornøyd finansminister etter et timelangt møte med Jesus.

Solide inntrykk. Fremdeles vet vi ikke hvem Jesus er. Han nekter å la seg plassere politisk. Men han har gjort inntrykk på oss alle. Det er noe ved hele hans vesen, en væremåte som får folk til å føle seg vel. Han har forandret det menneskelige klimaet på stortinget i en positiv retning. Så får det heller være at han har gjort noen rare ting. For det er nemlig noe rart ved hele Jesus. Noe guddommelig. Prinsesse Märtha mener bestemt at han er en engel. Hvem vet, kanskje har hun rett?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt