Verdidebatt

By søker sjel

"Livet er delt opp i meningsløse biter. Føler et tomrom i mitt indre. Leter etter en hensikt og en sammenheng. Søker en sjel."

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Overskriften og ingressen er hentet fra forsiden til boka - BY SØKER SJEL - skrevet i 1992 av tidligere rektor ved Diakonhjemmets Høgskolesenter, Helge S. Kvanvig.

En tankevekkende boktittel, spesielt rundt tidspunktet for 10-års minnemarkering etter 11.09.01. Og i kjølevannet av falne tvillingtårn og 22.07.11-bomben i Regjeringskvartalet vårt, bør boka igjen være aktuelt refleksjonsmateriale for hvordan nye bymønstre kan se dagens lys.

I New-York står det norske arkitektfirmaet "Snøhetta" for fjellstøtt bidrag når det gjelder utforming av inngangspartiet og paviljonger knyttet til parken og vannbassengene ved Ground Zero. Noe av hovednerven for arkitektene har vært å skape et område som appellerer til langsomhet og ettertenksomhet i en ellers hurtigpulserende storby, at mennesker som besøker stedet inviteres til å roe ned tempoet i møte med parken og bygningenes arkitektoniske utspring.

Hva så med Oslo etter 22.07.11? Hvordan kan en bunnløs og uforståelig tragedie sette spor etter seg i gjenreisningens utforming?

Diskusjonene er allerede i gang, men forløpig har det handlet mest om biltrafikken rundt maktkvartalet skal fjernes som et ledd i nye sikkerhetstiltak. Personlig synes jeg at vårt verdenskjente arkitektfirma viser veien videre, på den andre siden av Atlanterhavet. For hva med at den samme grunntankemodellen derfra blir gjennomgangstonen for bombeområdet i hjertet av Oslo? Stillhet og ro, langsomhet og ettertenksomhet, der f.eks et lite parkanlegg kunne danne en inngangsportal til hastigheten og besluttsomhetens bygninger. Et sted som som kan inneha noe av den samme tiltrekningskraften som et kirkerom i sorgens time. En minnelund i åpent landskap, et dvelerom i friluft, et sorgmuntert sted for latteren og gråten - midt i maktens kjerne..

Slipp derfor de kreative og medfølende arkitektkreftene løs i Regjeringskvartalet - Oslos Ground Zero - slik kan Kvanvigs boktittel få et etterlengtet vedheng:

"By søker sjel" - og kom på sporet av den!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt