Verdidebatt

Kontantstøtten

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Regjeringen vil nå enes om å beholde kontantstøtten for ettåringen, men deretter fjerne den.  De på denne måten frigjorte midler håper de rød grønne kan brukes for om mulig å lokke våre innvandrere (les: de av våre innvandrere som har røtter i Midtøsten og Afrika) til å bruke barnehagen tidligere enn det som er gjennomsnittet nå...4 til 5 år...ved å tilby gratis opphold.  På denne måten kan Sp tilfredsstilles....noe....og særhensyn bli ytterligere tatt til en bestemt målgruppe, men da med sine mer allmene bekostninger.

Mange av våre nye innvandrere har ikke det i blodet at de skal overlate ansvaret for barna til andre...til ukjente mennesker av en annen kultur og en annen religion....at barna skal mer forlate sin egen kultur og omformes til å bli lik den nye..den fremmede.. som en egentlig har store reservasjoner for å bli både delvis og helt medlem av.

Min erfaring er at det er et sjokk for mange familier med barn...eller som får barn etter ankomst i Norge...å oppleve at det de var vant til hjemmefra er borte.  Det finnes ikke lenger noen nærhet til en storfamilie som deler ansvaret for ivaretagelse gjennom 24 timer.  Barnehage er ikke automatisk et gode en tar imot...det er ofte at det må et press til.

Jeg har opplevd at det ved hjemmebesøk i en familie der barnevernet har igangsatt barenhage som et forebyggende tiltak går mange år hvor all møtevirksomhet med foreldrene må tolkes, mens jeg kan snakke med barnet som det ble formidlet barnehageplass til ...på norsk...etter noen måneder.  Det at barnet etablerer norsk som sitt hovedspråk er med på å danne grunnlaget for at overgangen til skole får et optimalt grunnlag.

Når det gjelder barn av utenlandsk opprinnelse som ikke har mulighet for å tilegne seg norsk, så mener jeg at regjeringen skulle ha våget å si at disse barna skal enten mor eller far vil eller ikke inn i barnehage f.eks. 20 timer i uka fra i løpet av barnets annet leveår, men før barnet fyller tre.

Jo, det er grunn til bekymring over en for langdryg og raus kontantstøtte.  Flere av våre nye landsmenn vil se dette som goder de vil beholde...og får barnegrupper deretter.  Vi kan vel enes om...uten å mistenkes for rasisme...at det bør ligge mer bak det å få barn enn å oppretteholde en videreføring av velferdsgoder.

Optimalt mener jeg at kontantstøtte skulle være for de som enten var i jobb eller som var i utdanning på vei mot noe; som måtte ta seg en pause og frigjøres for den avsluttende svangerskapsperiode og ha frihet til nærhet for sitt barn ..for så å vende tilbake til jobb eller utdanning..og ikke fungere som et ekstragode uavhengig av situasjon.

Slik regjeringen nå har løst kontantstøtten, så mener jeg at den har blandet to forhold inn i et.  Jeg mener at det å få barn av innvandrere til å benytte barnehage og tiltak for å få dette til å fungere er et forhold....kontantstøtten et helt annet.

I tillegg til innvandrerbarnet er det og behov for mildt offentlig press for å få særlig mor i så mye aktivitet utenfor hjemmet med etnisk norske at hun og lærer seg språket både ved skole(kursing og i hverdagen.

Kirkens nødhjelp har et  tiltak som heter Home start.  Her har engasjerte mennesker meldt sin interesse for å benyttes til å bli kjent med den familie som de formidles til.  Se for deg et ektepar i 50..60 åra som ringer på døra til enslig mor fra..Midtøsten...med medbrakt bidrag til et felles måltid..der alle skal snakke norsk...store som små.  Jeg har stor tro på at engasjerte frivillige kan bidra langt mer enn tiltakspersoner som påtvinges gjennom barneverntjenesten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt