Mina Finstad Berg

1    5

Jeg tar avstand

Jeg er såkalt personlig kristen. Det pleier aldri å være noe problem for meg å si det eller å stå for det.

Publisert: 5. sep 2011 / 3040 visninger.

Det hender folk blir overraska og begynner å stille spørsmål, men det går stort sett over. Jeg tenker ikke så mye over det i hverdagen, det er bare en del av meg. Den siste måneden har jeg skjønt hvor heldig jeg er.

Jeg går alltid med kjede rundt halsen. Som oftest et blomstrete kors. Lørdag morgen 23. juli sto jeg med det i hånda. Og klarte ikke ta det på meg. For hvordan kunne jeg gå rundt med symbolet på den religionen terroristen meinte han sloss for? Det lille vi visste så langt var at han var kristen og ville kjempe for «kristne verdier». Så irrasjonellt det enn måtte være, følte jeg at mitt lille korskjede var en forbindelse mellom meg og terroristen. Hvordan skulle andre folk kunne vite at jeg er en helt anna type kristen? At jeg er liberal kristensosialist, ikke konservativ kristenfundamentalist? Å gå med det kjedet ville føltes som et hån mot alle som var ramma. Som en støtte til det terroristen sto for. Jeg la det bort i en skuff.

Dette med at terroristen kalte seg konservativ kristen ble i media fort uinteressant. Man fokuserte på hans politiske ståsted, ikke det religiøse. Og jeg kunne slappe av igjen. Gå i Oslo Domkirke uten å skamme meg. Finne fram igjen kjedet mitt. Alle var enige om at disse grusomme handlingene ikke hadde noe med religion å gjøre. Ingen holdt “vanlige kristne” ansvarlige. Ingen anklaga meg for stå for de samme tingene, og ingen ba meg ta avstand. Folk var rause, det var samhold og fellesskap som gjaldt.

La oss håpe vi fra nå av kan være like rasjonelle og rause om noen med en annen religiøs tilknytning en kristendommen gjør noe galt. At vi slutter å holde hele grupper ansvarlig for enkeltmenneskers handlinger. For det å få ha sin tro i fred har ikke vært en selvfølge i Norge. Noen har blitt møtt med fordommer og blitt assosiert med mennesker de på ingen måte har noen forbindelse til kun på bakgrunn av religiøs tilhørighet. Noen har hele tiden måttet bevise at selv om de er muslimer, er de ikke en av “de gale fundamentalistene”. Muslimer har vært ekstremister inntil det motsatte er bevist. Mange har opplevd at det som for dem er symbol på deres tro og en del av deres identitet, blir sett på som symbol på terrorisme og undertrykking.

Jeg skal på ingen måte påstå at jeg veit hvordan de har det. Men i ei ukes tid fikk jeg innblikk i noe av det. Jeg opplevde at mennesker jeg kjente ble drept i min egen religions navn. Jeg var redd for å bli assosiert med terrorisme og ekstremisme på grunn av det jeg tror på. Jeg skammet meg over noe som er en del av den jeg er.

Heldigvis gikk det fort over. Som sagt var det ingen som krevde at jeg skulle ta avstand fra noe som helst. Alle skjønte jo at dette ikke hadde noe med det å være kristen å gjøre. Ingen har bedt meg ta avstand, men jeg vil likevel gjøre det.

Jeg tar avstand fra de terrorhandlingene som ble begått for å forsvare min religion.
Jeg tar avstand fra de som sprer fordommer og hat mot folk med en annen religion enn meg.
Jeg tar avstand fra alle forsøk på å gi muslimer kollektivt ansvar for ting som skjer i Islams navn.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Johannes Morken

404 innlegg  908 kommentarer

Kvalbein har svart

Publisert over 6 år siden

Aud Kvalbein har i eigen tråd kommentert dette innlegget med utgangspunkt i at det stod i Vårt Lands papirutgåve i dag.

Her er kommentaren hennar.

Svar
Kommentar #2

Kristian Kahrs

109 innlegg  2168 kommentarer

Hva er en kristen politiker?

Publisert over 6 år siden

Finstad Berg

Det er selvfølgelig positivt med politikere fra alle partier som bekjenner en kristen tro, og selv om SV og SU kanskje ikke er det man først forbinder med kristne verdier, synes jeg det er positivt å ha folk som ønsker å være tydelige kristne også i dette partiet.

Imidlertid ønsker jeg å utfordre deg på hva det betyr for deg å være kristen i politikken. Da er jeg ikke først og fremst ute etter å høre frigjøringsteologiske standpunkter om frihet fra fattigdom og undertrykkelse, men mer hva det betyr for deg å være kristen i et miljø som tradisjonelt sett ikke er vennlig innstilt til kristen tro og verdier.

Grunnen til at jeg spør er at jeg ikke ser mange spor av kristent engasjement i den offentlige profilen du har valgt å ha. Et eksempel kan være hva som er offentlig tilgjengelig på din Facebook profil. Her finner jeg ikke spor av kristen tro i det hele tatt, selv om du liker mange foreninger og mennesker tilknyttet SU og SV. Pink Floyd og Dumdum Boys er ikke dårlig musikk, men hvis du ønsker å være en tydelig kristen, hvorfor liker du ikke kristen musikk i tillegg? Og hvorfor er palestinsk øl på Vinmonopolet en viktigere sak enn å fronte kristen tro?

Selvfølgelig er det også bra at du har tatt frem korset fra skuffa igjen, men jeg tror nok det er mange kristne som ikke tør å stå frimodig for sin tro. Jeg kan tenke meg at dette ikke er lett i SU og SV, men det er selvfølgelig viktig å merke seg at Anders Behring Breivik ikke har noen personlig tro, i motsetning til det vi ofte ser i islamsk terrorisme hvor dette er en stor motivasjon. Her vil jeg vise til mitt innlegg ABBs sviktende dømmekrafthvor jeg trekker frem en glimrende video som plukker fra hverandre myten om ABB som en kristen. Se videoen med å klikke på bildet.

 

Svar
Kommentar #3

Oddbjørn Johannessen

155 innlegg  12805 kommentarer

Hvorfor?

Publisert over 6 år siden
Kristian Kahrs. Gå til den siterte teksten.

Imidlertid ønsker jeg å utfordre deg på hva det betyr for deg å være kristen i politikken. Da er jeg ikke først og fremst ute etter å høre

Jeg skjønner ikke hvorfor du nærmest avkrever Mina Finstad Berg en form for offentlig trosbekjennelse, der du i tillegg legger føringer for hva den ikke skal inneholde.  Med hvilken rett gjør du det?  Hun sier jo selv i innlegget at hun er kristen.  Er det fordi hun er sosialist?  Det burde da ikke være noen ukjent sak at det er mange kristne i SV og AP.  Jeg har kjent en rekke av, og alle har oppfattet seg som personlig kristne - et uttrykk jeg "personlig" alltid har mislikt (for hva er en upersonlig kristen?).

A propos facebook-profiler:  Anders Behring Breivik kalte seg faktisk "konservativ kristen" på sin siste oppdatering...

Svar
Kommentar #4

Kristian Kahrs

109 innlegg  2168 kommentarer

Forsiktig med retorikken

Publisert over 6 år siden

Johannessen, jeg skulle ønske du var litt mer forsiktig med retorikken i stedet for å lage unødvendige konfrontasjoner. Det er selvfølgelig ikke snakk om å avkreve noe som helst, men jeg er interessert i å høre refleksjoner fra en profilert kristen politiker i SU og SV. Det er nok ikke det enkleste stedet å være kristen, og derfor er jeg også interessert i å høre mer om hvordan det er å være kristen i dette miljøet.

Svar
Kommentar #5

Oddbjørn Johannessen

155 innlegg  12805 kommentarer

Forsiktig med retorikken selv,

Publisert over 6 år siden

Kahrs.  I tillegg til at det ikke er vanskelig å lese skepsis mot kristensosialister i underteksten i kommentaren din, bruker du et helt avsnitt til å kritisere (for det er virkelig det du gjør) Mina Finstad Bergs facebook-profil - som om det skulle ha noe med saken å gjøre.

Ellers kunne det jo vært interessant å høre ditt svar på ditt eget spørsmål:  "Hva er en kristen politiker?"

Svar
Kommentar #6

Kristian Kahrs

109 innlegg  2168 kommentarer

Den offentlige profileringen

Publisert over 6 år siden

Johannessen, jeg har aldri lagt skjul på at jeg finner mye av det kristensosialismen står for som problematisk, der frigjøringsteologi er viktigere enn det personlige troslivet. Men i denne sammenhengen er det interessant å vite hva en kristensosialist som Finstad Berg selv mener om det å være profilert som kristen politiker i et parti som SV. Forresten kan man si at en upersonlig kristen er en mann som Anders Behring Breivik som kun tror på det han anser som kristne kulturverdier uten å ha en personlig tro. Personlig kristen er ikke noe dårlig uttrykk, og jeg forstår ikke helt hvorfor du og Finstad Berg problematiserer dette begrepet så mye. Hennes FB profil er den del av hennes offentlige profilering, og derfor synes jeg det er greit å spørre om hvorfor det ikke går frem av denne profileringen at hun er kristen. Men la oss høre fra Finstad Berg selv....

Svar
Kommentar #7

Kristian Kahrs

109 innlegg  2168 kommentarer

Apologetikk

Publisert over 6 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.

Ellers kunne det jo vært interessant å høre ditt svar på ditt eget spørsmål:

En kristen politiker vil være en som står for en frimodig apologetikk og vitnesbyrd, uavhengig av hvilke politiske saker han eller hun står for. Vi skal være forsiktige med å lenke politiske saker til teologi.

Svar
Kommentar #8

Oddbjørn Johannessen

155 innlegg  12805 kommentarer

Enig

Publisert over 6 år siden
Kristian Kahrs. Gå til den siterte teksten.

Vi skal være forsiktige med å lenke politiske saker til teologi.

Der er vi enige.

Svar
Kommentar #9

Mina Finstad Berg

1 innlegg  5 kommentarer

Publisert over 6 år siden

Kahrs:

I utgangspunktet meiner jeg at man i de fleste saker ikke bør blande religion og politikk. I politikken er man er man avhengig av å bruke argumenter og bakgrunnsinformasjon alle kan være med på. I og med at ikke alle tilhører samme religion, vil det derfor være vanskelig å bruke argumenter basert på én spesiell religion når man skal ta politiske avgjørelser. Så finnes det selvsagt unntak. 

Du har gjetta riktig, jeg er både inspirert av og veldig interessert i frigjøringsteologi. Jeg er derimot uenig i at SV og SU ikke er vennlig innstilit til kristne verdier. Jeg opplever tvert i mot at jeg finner igjen mange av de sentrale verdiene i kristendommen i SVs politikk. Rettferdighet, likeverd, nestekjærlighet og solidaritet er verdier jeg oppfatter som sentrale i både kristendommen og i SV. SV er også et parti som er opptatt av religionsfrihet og at alle mennesker skal ha de samme mulighetene, uavhengig av f.eks. religiøs tilhørighet.

Selv om mange sosialister er skeptiske til religion, opplever jeg det ikke som problematisk å være kristen i verken SV eller SU. De tingene som blir kritisert er ofte ting jeg er enig i. Jeg er enig i at det er problem når kvinneundertrykking og diskriminering av homofile begrunnes med religion. Men dette er det fullt mulig å kritisere uten å kritisere det å være religiøs sånn generelt. For øvrig er det vært å merke seg at kristensosialister spilte en viktig rolle i dannelsen av SV, og at vi også i dag har f.eks. prester i sentrale partiverv.

Når det gjelder min offentlige profil, står det der at jeg er kristensosialist. Mer enn det har jeg ikke behov for å opplyse om. Mange av artistene jeg liker er kristne, men jeg bryr meg egentlig ikke om deres religiøse tilhørighet. Og jeg ser det faktisk ikke som en viktig sak å fronte kristen tro på facebook. Jeg er åpen om min egen tro, men tenker at andre selv må finne ut av hva de tror. 

Svar
Kommentar #10

Olav Rune Ekeland Bastrup

95 innlegg  2613 kommentarer

Det problematiske

Publisert over 6 år siden

Det problematiske er uansett når det meningsløse begrepet "personlig kristen" føres inn i samtalen. Da er gjerdestolpene alt satt opp, og så spørs det bare hvem som er flinkest til å gjøre det til sitt slik at de man ikke synes fortjener tittelen kan bli satt utenfor. Legg det forslitte og totalt innholdstomme begrepet som kan gi inntrykk av at det finnes ulike kvalitetsgrader for hvor kristen man er, på hylla en gang for alle.

Svar
Kommentar #11

Mina Finstad Berg

1 innlegg  5 kommentarer

Publisert over 6 år siden

Jeg er enig i at dette er et merkelig uttrykk, det var derfor jeg skreiv "såkalt". Jeg kunne selvsagt like gjerne bare skrevet at jeg er kristen. 

Svar
Kommentar #12

Kristian Kahrs

109 innlegg  2168 kommentarer

Personlig kristen, et godt begrep

Publisert over 6 år siden
Olav Rune Ekeland Bastrup. Gå til den siterte teksten.

Det problematiske er uansett når det meningsløse begrepet "personlig kristen" føres inn i samtalen.

Ja, la oss for enhver pris unngå å utfordre søkende og agnostikere til å ta et personlig standpunkt til kristen tro. La oss fortsette å si at alle døpte er kristne, uansett om de tror på Jesus eller ikke.  Den viktigste jobben for den norske kirke er tross alt å være en seremonimester ved livets store begivenheter, og da er selvfølgelig alle like kristne. For å bevare denne seremonimester-stillingen i det norske folk, må vi for all del unngå å støte medlemmer av folkekirken med at det finnes noe så skummelt som en personlig tro....

Men jeg setter stor pris på at Finstad Berg kaller seg en personlig kristen, selv om hun tar forbehold om at hun er en såkalt personlig kristen.... 

Svar
Kommentar #13

Per Traasdahl

67 innlegg  1534 kommentarer

Upersonlig Kristen

Publisert over 6 år siden

er det etter mitt syn umulig å være, så hvorfor bruke dette begrepet "personlig" Kristen.

Enig med dere andre som poengterer dette..

Svar
Kommentar #14

Rune Tveit

40 innlegg  4039 kommentarer

MIn tro

Publisert over 6 år siden

Man er vel kristen dersom man tror på Jesus. Troen kan vel ha visse personlige varianter, er det derfor man har dette begrepet?

I USA har man vel et begrep #born again Chistians", men det er vel ikke det samme, ...eller?

Svar
Kommentar #15

Johannes Morken

404 innlegg  908 kommentarer

Resten av innlegget

Publisert over 6 år siden
Mina Finstad Berg. Gå til den siterte teksten.

Muslimer har vært ekstremister inntil det motsatte er bevist. Mange har opplevd at det som for dem er symbol på deres tro og en del av deres identitet, blir sett på som symbol på terrorisme og undertrykking.

Jeg skal på ingen måte påstå at jeg veit hvordan de har det. Men i ei ukes tid fikk jeg innblikk i noe av det.

For ordens skuld: Mina Finstad Berg hadde også andre synspunkt enn si eiga tru. Er det nokon som meinar noko om det ho skriv om muslimar?

Svar
Kommentar #16

Hallvard Jørgensen

55 innlegg  1319 kommentarer

Artikkel om ABB sitt forhold til kristen tru

Publisert over 6 år siden

Artikkel av Bjørn Are Davidsen kan lesast her. Han avsluttar si undersøking slik: "Breiviks manifest er skrevet av en lite religiøs person uten stor interesse for eller innsikt i kristen tro."

Svar
Kommentar #17

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Kan det være

Publisert over 6 år siden

At noen som foretrekker begrepet personlig kristen gjør dette fordi de mener de klarer seg uten medkristne i en menighet eller uten den organiserte kristendommen i for eksempel DNK.

Personlig kristen er vel ganske så menigsløst i forhold til det å være troende og kristen men det er ikke meningsløst om man ser det som en kristen som ikke er medlem av den verdslige organiserte kristendommen.

Mulig det ville vært bedre om man hadde snakket om organisert kristen eller uorganisert kristen :-)

Svar
Kommentar #18

Mai-Liss Hauger

69 innlegg  1260 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Mina Finstad Berg. Gå til den siterte teksten.

La oss håpe vi fra nå av kan være like rasjonelle og rause om noen med en annen religiøs tilknytning en kristendommen gjør noe galt. At vi slutter å holde hele grupper ansvarlig for enkeltmenneskers handlinger. For det å få ha sin tro i fred har ikke vært en selvfølge i Norge. Noen har blitt møtt med fordommer og blitt assosiert med mennesker de på ingen måte har noen forbindelse til kun på bakgrunn av religiøs tilhørighet. Noen har hele tiden måttet bevise at selv om de er muslimer, er de ikke en av “de gale fundamentalistene”. Muslimer har vært ekstremister inntil det motsatte er bevist. Mange har opplevd at det som for dem er symbol på deres tro og en del av deres identitet, blir sett på som symbol på terrorisme og undertrykking.

Helt enig.

Håper vi kan ta lærdom av dette i fremtiden.

Fordommer oppstår ofte mot hele grupper straks noen få gjør noe galt.

Svar
Kommentar #19

Per Steinar Runde

199 innlegg  2240 kommentarer

Dårleg underbygt påstand

Publisert over 6 år siden
Mina Finstad Berg. Gå til den siterte teksten.

Dette med at terroristen kalte seg konservativ kristen ble i media fort uinteressant.

Kor interessant eller uinteressant det er, kan diskuterast. Eg har sett ei rekkje lesarinnlegg, leiarar og ikkje minst innlegg og kommentarar her på Verdidebatt, der dette har vore eit stort poeng. Ditt innlegg er berre endå eit eksempel.

Det har vore freistande å punktere denne påstanden, som råkar så mange uskuldige, men av respekt for dei mange miste livet 22. juli, og det uerstattelege tapet deira pårørande har lidd, har eg late vere. Å bli råka av lygnaktige påstandar er i samanlikning for inkje å rekne.

Sidan påstanden stadig blir gjentatt, og hos mange set seg fast som eit faktum, kan det likevel vere grunn til å vurdere om den er sann. Jamvel saklege Oddbjørn Johannessen skriv i ein kommentar at ABB i siste oppdatering av Facebook-profilen sin kalla seg "konservativ kristen". Sjølv har eg ikkje sett Facebook-sida hans, men andre har fortalt at han der skreiv at han politisk sett var konservativ og religiøst sett var kristen. Så har andre sett desse orda saman til "konservativ kristen".

Men kva legg han sjølv i desse omgrepa? Og samsvarar det med vanleg forståing av dei? Det har eg faktisk lese litt om, i hans eige manifest. Der snakkar han heller som ein revolusjonær. Og viljen til å bruke vald for å nå sine mål i eit sivilt samfunn, er verken typisk for konservative eller kristne.

Uansett eigen ståstad er nok folk samde om at tru på Gud, og på Jesus som frelsar (Kristus), er avgjerande for om ein er kristen eller ikkje. Viss nokon har "kristen" bakgrunn, forstå ein med det at vedkomande er døypt som barn eller oppdratt av kristne foreldre, er aktiv medlem i ei kristen menigheit eller ein kyrkjelyd, eller ferdast i eit anna kristelegt miljø.

Ikkje noko av dette stemmer for ABB sin del. Han skriv at han er "kulturell kristen", ein kategori han reserverer for ateistar og agnostikarar som har vakse opp i vestlege, "kristne" land og vil ta vare på vestleg kultur, inklusive arven frå opplysningstida. Foreldra hans var sekulære, heldt med Arbeidarpartiet og valde å ikkje døype han. Vennekrinsen bestod lenge av taggarar og ungdomar frå ulike gjengmiljø i Oslo. Det er ikkje noko som tyder på at han hadde kontakt med kristne ungdomar. Derimot hadde han mange muslimske venner i ein periode, og oppfatninga hans om at bibelen er skriven av Vårherre sjølv, stemmer ikkje med eit kristent syn, men rimar betre med det muslimane trur om Koranen. Også inspirasjonen til terroraksjonen kom frå muslimsk hald; han skriv:"The Muslims showed us that deadly shock attacks are the only tool we have at the moment which will guarantee that our voice is heard."

Valet av "kristen" retorikk vedgår han skjedde på reint pragmatisk grunnlag. Dei einaste norske truande han hadde hatt kontakt med, var "odinistar", dvs Åsa-truande som heldt seg til Odin, Tor m.fl. Dette har eg nemnt i innlegget "ABB - frå taggar til terrorist". Eg kan sitere følgjande:

"Q: Why did you choose an allegiance to a group with Christian values and pan-European goals instead of a purely national/regional group?
A: Many have asked this question. My choice has nothing to do with the fact that I am not proud of my own traditions and heritage. My choice was based purely (on) pragmatism. All Europeans are in this boat together so we must choose a more moderate platform that can appeal to a great number of Europeans – preferably up to 50% (realistically upto 35%). Choosing a local/national group would be counterproductive as all the groups I am familiar with are Odinist orientated and not Christian identity groups."

Når folk først vel å stole på det ABB skriv, så må dei også ta med det som utdjupar og presiserer meininga hans, og ikkje berre plukke ut det som passar dei, for slik å kunne plassere han hos grupper dei vil blamere.

Både på leiarplass, i kronikkar og innlegg har mange, som du, sterkt poengtert at når kristne eller konservative ikkje no (i større grad) får skulda for det ABB gjorde, må heller ikkje muslimar generelt bli skulda for terrorisme. Det er rett og sant så langt resonnementet rekk. Men det er få, om nokon, som har hevda at alle muslimar er ansvarlege for terror. Det ville også ha vore eit paradoks sidan det spesielt er vanlege muslimar som lir under islamistisk terror. Likevel er det ein stor skilnad. Ingen kristne eller konservative har ope støtta terror, eller i spørjeundersøkingar sagt at dei støttar eller sympatiserer med terroristar. Men meiningsmålingar, refererte i Aftenposten 27. juli 2005, viste at 32% av britiske muslimar var samd i følgjande påstand: ”Vestens samfunn er dekadent og umoralsk, og muslimer må forsøke å gjøre en slutt på det”, 68 % følte seg meir muslimske enn britiske, 10% støtta bin Ladens terrorangrep i USA, 24 % hadde sympati med og 6% støtta direkte drapa på Londons T-baner. Og støtten i muslimske land, og spesielt i arabiske, for terrorangrep mot vestlege land eller Israel er langt større.

Svar
Kommentar #20

Knut Nygaard

487 innlegg  6956 kommentarer

Min kristne tro - og verdens begivenheter.

Publisert over 6 år siden

Hei, Mina.

Fint at du tok turen til verdidebatt og at du deler dine tanker og reaksjoner etter 22.07.11 med oss.

Som kristne er vi Jesu Kristi etterfølgere - vi har tatt i mot Han og Hans verk på Golgata for oss - og for alle andre som er villige til å ta imot Han.  Han er vår Herre og Frelser.  Han tok på seg våre sykdommer. plager og synder for at alle som tar imot Han.

Rundt omkring i verden er det mange som kan kalle ta på seg kristennavnet uten å ha et forhold til Jesus - uten å ha tatt imot Han som herre og frelser.  Særlig med multikulturismens inntog, så har "kristen" blitt et identifikasjonsmerke uten nødvendigvis at personen har et levende og aktivt forhold til Han i bønn og påkallelse.

Ingen - INGEN - personer - om de kaller seg kristne aldir så mye - om media bruker kristennavnet lettvindt - eller om den krsitne rett og slett har klikket - INGEN - handlinger hva de enn måtte være - kan frata meg troen og identiteten i Jesus Kristus.

Det er Jesus - korset - seieren - som er vår kristne identitet - ikke de handlinger ABB ene og alene er ansvarlig for.

Verden over - og det er ikke til å komme fra at dette skjer i hovedsak er i land hvor islam er hovedreligion - blir vantro -kristne - drept rett og slett fordi de ikke lenger er - muslimer.

Selvsagt skal vi som kristne elske muslimer like mye som andre - det er ikke "muslimen" som er problemet - det er islam.

Og - endringssamfunnet er kommet for å bli.  Det er gjerne lett å glemme fordommer når et "fremmed" navn med norsk flagg gjør det bra på f.eks. fotballbanen eller idrettsbanen - med norsk flagg på brystet.  Også Forsvaret vårt har mange ikke etnisk klingende navn i uniform.

Derfor håper jeg på et Norge som bygger endringssamfunnet sten for sten - slik at bredden av det norske folk kan kjenne seg ivaretatt i prosessen - og ikke bli overlatt til politikere som er villige til å ta sjansen og håpe på det beste.

Lykke til i politikken, Mina!

 

 

Svar
Kommentar #21

Magnus Leirgulen

61 innlegg  3722 kommentarer

Publisert over 6 år siden

 

Resten av innleggetPublisert 4 timer siden Kommentar #15 Mina Finstad Berg – gå til den siterte teksten.

Muslimer har vært ekstremister inntil det motsatte er bevist. Mange har opplevd at det som for dem er symbol på deres tro og en del av deres identitet, blir sett på som symbol på terrorisme og undertrykking.

Jeg skal på ingen måte påstå at jeg veit hvordan de har det. Men i ei ukes tid fikk jeg innblikk i noe av det.

For ordens skuld: Mina Finstad Berg hadde også andre synspunkt enn si eiga tru. Er det nokon som meinar noko om det ho skriv om muslimar?

:::::::::::::::::::

Ja, Mina Finstad Berg står frem og viser sin avsky mot terroristen som påberopte seg kristennavnet.

En stund følte hun seg uvel ved å bekjenne seg som kristen før hun fikk sammenhengen. Mange av oss kjenner oss igjen i dette.  Fortvilelsen over at han på en måte påberopte seg kristennavnet for å utføre sin gjerning.

Jeg tenker at dette er sunne reaksjoner for mennesker med en kristen samvittighet.

Men er det slik også med den jevne muslim etter hver terrorhandling som har skjedd i verden, utført av andre muslimer.  Det kan godt være det, men hittil har vi sett lite av slike reaksjoner.  Det er greit at de har vist ansikt og vert aktive  nå i denne tid, men hva med tidligere.  Dette er ikke en anklage mot den jevne muslim, det kan være så mange grunner for at de ikke har stått frem. Frykt for noen av sine egne kanskje. bl.a.  

Jeg har i flere år etterlyst nettopp denne avstandtagen fra  islamistiske terrorister blant muslimer.  Det tror jeg hadde gitt dem både troverdighet og sympati i befolkningen ellers.  I hvert fall hos meg.  Derfor håper jeg de kommer på banen etterhvert.  Da vil nok mistenkeligheten mot dem avta, til deres eget beste 

Svar
Kommentar #22

Arnt Thyve

17 innlegg  1329 kommentarer

Korrekt

Publisert over 6 år siden
Per Steinar Runde. Gå til den siterte teksten.

Sidan påstanden stadig blir gjentatt, og hos mange set seg fast som eit faktum, kan det likevel vere grunn til å vurdere om den er sann. Jamvel saklege Oddbjørn Johannessen skriv i ein kommentar at ABB i siste oppdatering av Facebook-profilen sin kalla seg "konservativ kristen". Sjølv har eg ikkje sett Facebook-sida hans, men andre har fortalt at han der skreiv at han politisk sett var konservativ og religiøst sett var kristen. Så har andre sett desse orda saman til "konservativ kristen".

Du har en korrekt oppfatning av hva som stod på Facebook-siden hans. Jeg så den, og det stod at han var politisk konservativ og at han hadde kristendom som trosretning. Jeg gjorde TV2 oppmerksom på dette, og de endret det til neste nyhetssending. En pluss i boken til TV2.

Svar
Kommentar #23

Magnus Leirgulen

61 innlegg  3722 kommentarer

Undring

Publisert over 6 år siden

 

Undres på hvorfor de som sikler etter å kristendomsforklare Abb sine gjerniger er så fraværende og/eller bortforklarende når det gjelder islamistiske terroristers gjerninger.                                       Her tør jeg ikke bruke termen "muslimske terrorister" for det er jo erklært politisk og religiøst ukorrekt.  Håper jeg ikke får rasiststempelet på meg nå,  for: "Eg berre spør" 

Svar
Kommentar #24

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Publisert over 6 år siden

Jesus har da sannelig ingenting med massemordet å gjøre.

Svar
Kommentar #25

Kjell G. Kristensen

65 innlegg  12627 kommentarer

Gjerninger

Publisert over 6 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.

Undres på hvorfor de som sikler etter å kristendomsforklare Abb sine gjerniger er så fraværende og/eller bortforklarende når det gjelder islamistiske terroristers gjerninger.

Det er ingen bortforkaringer i kristendommens gjerninger, og heller ikke i islamske gjerninger heller. Derved er det også kjent at; "Tror dere at jeg er kommet for å gi fred på jorden? Nei, sier jeg dere, ikke fred, men strid." - sier Jesus i Luk.12.51. - Derfor spør da også jødene Jesus om; Sier vi ikke med rette at du er en samaritan og er besatt? (Joh.8.48) Da svarer Jesus at han bare ærer sin far. - Abb bare ærte manuskriptet sitt.

kanskje var de besatt begge to av en eller flere onde ånder? Men ved de fremskritt verden gjør vil de onde åndene bli tatt bort både for terrorister og andre istre. Alt går inn under gjerninger.

Svar
Kommentar #26

Asbjørn Bergs1g

61 innlegg  1513 kommentarer

liten sans for

Publisert over 6 år siden

Jeg har ikke så stor sans for å gjøre denne udåden til " en muslimsk greie" der man også her bruker ABB handlinger til å vinkle dette mot muslimers dårlige forhold i landet.  For meg føltes det uetisk at massedrap på norsk ungdom skulle brukes til å fremheve muslimers kår i landet. Nrk fikk en del klager på dette etter programmet ikke lenge etter 22.07 der muslimer stod frem og fortalte at de hadde blitt trakasert på gata osv..osv...jeg syntes det rett og slett var ekkelt/respektløstn at noen også da, midt i sorgen, søkte å lage et program som omhandlet muslimer og måten de skulle blitt behandlet av enkelt individer ved et par anledninger etter 22.07 ! !

Svar

Siste innlegg

TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 5 timer siden / 86 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
rundt 7 timer siden / 99 visninger
1 kommentarer
KIRKENS UNGE
av
Øystein Magelssen
rundt 8 timer siden / 82 visninger
1 kommentarer
Hvorfor Kvekerne?
av
Hans Morten Haugen
rundt 9 timer siden / 88 visninger
0 kommentarer
Konfliktsky fredsbyggere
av
Ingrid Vik
rundt 11 timer siden / 297 visninger
0 kommentarer
Blågrønn trospolitikk
av
Vårt Land
rundt 11 timer siden / 114 visninger
0 kommentarer
Drikkeukulturen
av
Erling Rimehaug
rundt 20 timer siden / 387 visninger
3 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 5 timer siden / 86 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
rundt 7 timer siden / 99 visninger
1 kommentarer
KIRKENS UNGE
av
Øystein Magelssen
rundt 8 timer siden / 82 visninger
1 kommentarer
Hvorfor Kvekerne?
av
Hans Morten Haugen
rundt 9 timer siden / 88 visninger
0 kommentarer
Konfliktsky fredsbyggere
av
Ingrid Vik
rundt 11 timer siden / 297 visninger
0 kommentarer
Blågrønn trospolitikk
av
Vårt Land
rundt 11 timer siden / 114 visninger
0 kommentarer
Drikkeukulturen
av
Erling Rimehaug
rundt 20 timer siden / 387 visninger
3 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
20 minutter siden / 423 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Presidentens kulisser
29 minutter siden / 1129 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Aulen, Augustin og forsoningslæren
32 minutter siden / 349 visninger
Øyvind Holmstad kommenterte på
Hva skjedde med den hvite by ved Mjøsa?
42 minutter siden / 708 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Aulen, Augustin og forsoningslæren
rundt 1 time siden / 349 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Guds Lam
rundt 1 time siden / 359 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 1 time siden / 1129 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 1 time siden / 423 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 1 time siden / 423 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
MØRKRET, DØDEN OG DET VONDE - GUD, LJOSET OG LIVET
rundt 2 timer siden / 2194 visninger
Geir Wigdel kommenterte på
Viktige Venstre-gjennomslag i ruspolitikken
rundt 3 timer siden / 235 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
MØRKRET, DØDEN OG DET VONDE - GUD, LJOSET OG LIVET
rundt 3 timer siden / 2194 visninger
Les flere