Knut Sand Bakken

64

Storbyen Oslo- for fattig og rik

Vi må gjenskape troen på det urbane, skriver Knut Sand Bakken, kandidat til bydelsutvalget på Sagene I Oslo for ap i dette innlegget

Publisert: 29. aug 2011

Enten vi liker det eller ikke: Osloområdet er landets maktsenter. Det er ikke bare utdannelse og arbeid som trekker. ”Det moderne” er også viktig. For storbymennesket har alltid vært moderne. Det nye – politiske ideer og strømninger - har gjennom historien blitt skapt i storbyene.

Hvor lenge denne trenden vil vare? Den som visste det. Men det vil fra landets hovedstad alltid komme noe nytt. Oslo vil i landssammenheng alltid være trendsetter.

Selv om Oslo har problemer med høye boligpriser, støy og forurensing er det ingen vei tilbake. Folk må få bo der de ønsker. Det er en tapt sak å bekjempe Oslo, byen der det er mange rike, men stadig flere faller utenfor. Flere barnefamilier kategoriseres som fattige, og Frelsesarmeens slumstasjon har hatt en økning av trengende på over 40 % det siste året.

Men mennesker som bor i Oslo er glad i byen, og mange av oss vil gjenskape troen på det urbane! Det er mange uløste oppgaver i Oslo. Storbyen er i stadig forandring. Vi som bor her må ikke være passive tilskuere i det som skjer. For byen trenger innbyggernes hjelp til å møte de utfordringer befolkningstilveksten vil føre med seg. (Men kanskje er det relevant å stille seg spørsmålet om hvor stor Oslo bør bli?)

Siden storbyregionen Oslo trekker tilseg mennesker som som en magnet og har kommet for å bli, trenger vi en storbypolitikk her i landet. Av redsel for å svikte distriktene er de politiske partiene forsiktige når de uttaler seg om Oslo, særlig i en kommunevalgkamp. Jeg ser frem til at sentrale politikere våger å sette Oslo og dens utfordringer på dagsorden.

Vi trenger en gjennomtenkt storbypolitikk i Norge som kan gi oss urban optimisme og kreativitet. Vi må i sterkere grad vise at vi har tro på storbyen Oslo. Klarer vi ikke det kan det gå med våre storbyer som det gikk med Babylon, som en gang var et teknisk og økonomisk mirakel, et hovedsenter for kultur og vitenskap.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Tor Fagerhaug

48 innlegg  1778 kommentarer

Oslo for fattige?

Publisert rundt 9 år siden

Her var det mye bla bla bla

Hva tenker du å gjøre med kommunens gjengs leie som skaper fattige i kommunale boliger i bydelen? Nivået for å motta husleiestøtte er satt så lavt at veldig mange ikke får og resultatet er dermed fattigdom. Jeg ser frem til svar, det er snart valg.

Jeg bor i bydel 4 og ser dette hver dag

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3544 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
13 dager siden / 1232 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 924 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
19 dager siden / 884 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
11 dager siden / 824 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
11 dager siden / 634 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
23 dager siden / 567 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
3 måneder siden / 442 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere