Verdidebatt

"De fortapte menn"

Dagbladets politiske redaktør, Marie Simonsen, har en interessant kronikk på trykk i dag med tittelen "De fortapte menn".

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hun tar utgangspunkt i det tilsynelatende paradoks at Anders Behring Breivik og hans ideologiske forbilde "Fjordman" begge framstår som både sterkt islamfiendtlige og sterkt kvinnefiendtlige.  Hun skriver bl.a.:

Det kan synes som et paradoks at høyreekstremistene dermed deler et reaksjonært kvinnesyn med mange av dem de hater.

Mao. kan det virke som om det ligger en indre spenning i selve det ideologiske grunnlaget for Eurabia-teorien.  På den ene siden argumenterer "Fjordman" (og for så vidt dermed også Breivik) med at islam er en kvinnefiendtlig religion (og mange vil nok være enige med dem i det).  På den annen side blir det argumentert med at kvinnefrigjøringen i Vesten har strippet mannen for hans "naturlige" autoritet, slik at han har mistet både kampviljen og kampevnen i møte med "invasjonen" fra de kvinnefiendtlige muslimene.

Marie Simonsen argumenterer med at dette tilsynelatende paradokset først blir forståelig når vi oppdager at "ekstremister av alle slag" finner et slags felles møtepunkt i patriarkatet:

De er enige om at kvinner må holdes i sjakk, og at frigjorte kvinner er en trussel mot tradisjonelle familiestrukturer.

Og hun konkluderer slik:

Kvinnehatet er ikke en bihistorie i dramaet.  Uten å se den paradoksale og tette forbindelsen mellom kvinnehat og muslimhat, vil vi aldri forstå de kreftene og ideene som endte i en katastrofe 22. juli.

Denne tankevekkende kronikken kan man lese i sin helhet her:  http://www.dagbladet.no/2011/08/24/kultur/debatt/kommentar/marie_simonsen/likestilling/17800339/

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt