Odvar Omland

369

Større katastrofevalg enn i 2005

Publisert: 16. sep 2009

Større katastrofevalg enn i 2005

Nå trenger vi en virkelighetsbeskrivelse etter det famøse katastrofevalget for KrF, som Valgerd Svarstad Haugland gir uttrykk for i VL 16.ds.  Med 5,6 % tilslutning er det enda verre katastrofe enn i 2005 med 6.8%. At det  bør bli intens debatt, ja strid tror jeg faktisk kan vise seg å være heldig. . Men det hele er nok avhengig av  det redaktør Simonnes skriver i sitt innlegg 16. september under Verdidebatt.no, nemlig  hvordan debatten føres på og hvordan ledelsen takler situasjonen.

Historikker Kåre Olav Solhjell ser ikke lyst på situasjonen. Han skulle kjenne partiet  ganske godt, som blant  annet har skrevet partiets  75-årige historie.  Han  uttaler:

"Solhjell viser til at partiet har vokse fram i ein foreiningstradisjon som no er svekt mange stader, og dette gjer det også vanskelegare å rekruttere folk.
— Eg høyrer med til dei som meiner at partiet bør fjerne vedkjenningsparagrafen. Men det kan godt vere at dersom KrF gjer dette grepet, og prøver å framstå meir som eit kristendemokratisk verdiparti i sentrum, så kan det spesielle med KrF forsvinne og partiets grunnlag smuldre bort, seier Solhjell.
Han vedgår at han ikkje ser lyst på partiets framtid og erkjenner at situasjonen er «frykteleg dramatisk».
— Men mange av verdiane KrF har kjempa for, er tekne opp av dei andre partia, berre ikkje dei meir spesifikt bibelsk grunngitte", seier han

 At kjernevelgerne som tidligere var  "limet"  til KrF forsvinner  i flere  retninger, er  mer  en trist.Analysen fremover  vil vel gi svar, men et forhold er iøyefallend. Partiet var vel  noe utydelig i valgkampen,  og en del velgere  ble usikker på hva det sto for. Den stadige kritikken av FrP og også de rødc/grønne var vel heller ikke heldig.

Jeg  har siden 1945 hatt en inderlig kjærlighet til KrF . Det har vært gledelig å oppleve et brobyggerparti med de kristne røttene intakt. Men hva nå?  Vil partiledelsen høre litt på erfaringene fra 60+. for å få balanse i ungdommelig pågangsmot .  For å se framover trenger en historisk innsikt og lytte til erfaringene, dog selvsagt være åpen for fornyelser.Jeg  har en bønn til de nye  som er kommet  på Stortinget, at vil ta oss eldre på alvor.

Denne utblåsingen kommer i håp om at vi gamle ikke blir betraktet som "utgått på dato".

Odvar Omland

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Raphael Gyldenrose

6 innlegg  93 kommentarer

Og du kaller deg kristen Omland

Publisert rundt 11 år siden

Og du kaller kristen Omland er ett parti som står for det motsatte av alle Jesus verdier.

For å skrive om bibelen så den passer.

vers2,22 Jesus sa nå må vi ta bort felleskapskassa for alle skal være sin egen lykke smed. Disipplene så forundret på han da han sa dette.Peter spurte "mester kan du forklare dette for oss ?" Nei svarte Jesus judas hadde rett når han sa sløs ikke penger på kvinnen eller meg som kommer fra felleskapet.Da forstod vennene at han hadde endret seg å blitt en falliseer som han tideligere hadde anklaget for å bare tenke på seg selv.

vers4.7 Nå var alle lykkelige for dem kunne kjøpe mye sprit og morro for pengene som dem måtte får legge i kassen.Alle forstod hvor feil det var å tenke at dem skule dele alt imellom seg.

 

Kommentar #2

Terje Vestby

0 innlegg  16 kommentarer

Ingen katastrofe

Publisert rundt 11 år siden

Hei

 

Jeg synes KrF fikk som fortjent. Et særparti som påberoper seg å fremme kristendommen synes jeg er en uting. Pariet bør oppløses, og medlemmer og velgerne finne vegen dit de hører hjemme. I forhold til toppvalg, for noen år siden har de fleste allrede gjort det. Det finnes kristne i alle lag av folket, på høyre og venstre side i politikken, og der er det fint plass til KrF sine også.

Litt om kirkevalget: KrF med en oppsluttning på 5.5% påberoper seg å være et særlig famileorientert parti og kirkevennlig parti: Gro Harlem Brundtland kjente "lusa på gangen", og det har også det norske folk. I den sammenheng: Jamnstort med AP var hjemmesitterne, og sånn sett fikk AP 24% oppslutning av det norske folk. KrF fikk sånn sett ca. 3,3 %. I forhold til at 88% av det norske folk er kirkemedlemmer vil det si at KrF representere ca 4% av kirkemedlemmene.

Terje

Kommentar #3

Anders Larsen

0 innlegg  75 kommentarer

Kristenfobi

Publisert rundt 11 år siden

 

16.09.09 kl. 18:51 skrev Terje Vestby:

 Jeg synes KrF fikk som fortjent. Et særparti som påberoper seg å fremme kristendommen synes jeg er en uting. Pariet bør oppløses, og medlemmer og velgerne finne vegen dit de hører hjemme. 

 

Har Vestby i det minste prøvd å finne ut kva KrF står for? Eller har Vestby basert sine meiningar på sin egen forutintatte kristenfrykt (og kjend som fobi)? KrF står ikkje for å fremmje kristendommen som religion, men baserer politikken på det kristne verdigrunnlag: Det kristne menneskesynet, nestekjærleiken og forvaltaransvaret.  Menneskesynet og nestekjærleiken finn eg ikkje hjå FRP. Forvaltaransvaret finn eg lite av hjå AP.

Kommentar #4

Odvar Omland

369 innlegg  550 kommentarer

Politikk

Publisert rundt 11 år siden

"Et kristent politisk parti i virkelig mening er et parti hvis samlede funksjon i det politiske liv og arbeid er stillet inn under overlyset fra Guds ord. Det er i dypere mening programmet”  skriver Margit Hunnemo under overskriften "Tankar om valet". Etter min mening de beste tankene som til nå er skrevet om KrF`s valgresultat.

Man blir urolig når enkelte ser ut til å ønske at det spesifikk kristelige skal få mindre plass.  Slår det igjennom er det spørsmål om det i det hele tatt er rom for partiet i den nåværende flora.

Jeg er urolig.

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3778 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
16 dager siden / 1242 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
22 dager siden / 897 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
14 dager siden / 846 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
14 dager siden / 642 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 579 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
26 dager siden / 571 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere