Verdidebatt

Større katastrofevalg enn i 2005

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Større katastrofevalg enn i 2005

Nå trenger vi en virkelighetsbeskrivelse etter det famøse katastrofevalget for KrF, som Valgerd Svarstad Haugland gir uttrykk for i VL 16.ds.  Med 5,6 % tilslutning er det enda verre katastrofe enn i 2005 med 6.8%. At det  bør bli intens debatt, ja strid tror jeg faktisk kan vise seg å være heldig. . Men det hele er nok avhengig av  det redaktør Simonnes skriver i sitt innlegg 16. september under Verdidebatt.no, nemlig  hvordan debatten føres på og hvordan ledelsen takler situasjonen.

Historikker Kåre Olav Solhjell ser ikke lyst på situasjonen. Han skulle kjenne partiet  ganske godt, som blant  annet har skrevet partiets  75-årige historie.  Han  uttaler:

"Solhjell viser til at partiet har vokse fram i ein foreiningstradisjon som no er svekt mange stader, og dette gjer det også vanskelegare å rekruttere folk.
— Eg høyrer med til dei som meiner at partiet bør fjerne vedkjenningsparagrafen. Men det kan godt vere at dersom KrF gjer dette grepet, og prøver å framstå meir som eit kristendemokratisk verdiparti i sentrum, så kan det spesielle med KrF forsvinne og partiets grunnlag smuldre bort, seier Solhjell.
Han vedgår at han ikkje ser lyst på partiets framtid og erkjenner at situasjonen er «frykteleg dramatisk».
— Men mange av verdiane KrF har kjempa for, er tekne opp av dei andre partia, berre ikkje dei meir spesifikt bibelsk grunngitte", seier han

At kjernevelgerne som tidligere var  "limet"  til KrF forsvinner  i flere  retninger, er  mer  en trist.Analysen fremover  vil vel gi svar, men et forhold er iøyefallend. Partiet var vel  noe utydelig i valgkampen,  og en del velgere  ble usikker på hva det sto for. Den stadige kritikken av FrP og også de rødc/grønne var vel heller ikke heldig.

Jeg  har siden 1945 hatt en inderlig kjærlighet til KrF . Det har vært gledelig å oppleve et brobyggerparti med de kristne røttene intakt. Men hva nå?  Vil partiledelsen høre litt på erfaringene fra 60+. for å få balanse i ungdommelig pågangsmot .  For å se framover trenger en historisk innsikt og lytte til erfaringene, dog selvsagt være åpen for fornyelser.Jeg  har en bønn til de nye  som er kommet  på Stortinget, at vil ta oss eldre på alvor.

Denne utblåsingen kommer i håp om at vi gamle ikke blir betraktet som "utgått på dato".

Odvar Omland

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt