Verdidebatt

Dagen derpå

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er dagen derpå for meg. I går, på denne tiden opplevde jeg som deltaker på KrFs valgvake at sjokkerende valgdagsmålinger kom inn. Gjennomsnittet av meningsmålingene den siste uken var på 6,5% og overraskelsen var derfor stor over at resultatet ble såpass dårlig.

Morten Dahle Andersen har skrevet et glimrende innlegg om KrFs gjenreisning. Det kan jeg anbefale. Jeg er enig i det aller meste som står der, men er usikker på hvor vidt ekteskapsloven kunne vært en vinnersak. Dette innlegget er ment som en personlig fortelling om hvordan jeg, som har jobbet opp til 15 timer i døgnet opp i mot valget, opplever et nederlag. Noen ting.

Jeg har virkelig tro på politikk. Og tro på at politikk kan påvirke samfunnsretningen, påvirke menneskers liv, og være en måte å gjøre godt på. Det engasjementet deler jeg med alle i det politiske Norge. Derfor er dette vondt.

Det kommer en tid for evaluering og for strategiske veivalg. De skal jeg selv bidra til bl.a. gjennom mitt verv som sentralstyremedlem i KrFU. Dagen i dag vil jeg peke på det jeg synes er trist ved valget, og de lyspunktene jeg tross alt finner.

Det er trist at miljø ikke har blitt en avgjørende sak i valget. Forvalteransvaret forplikter en kristendemokrat til å være engasjert i å overlate kloden i minst like god stand til neste generasjon som vi mottok den selv. Ingen av "miljøpartiene" har hatt fremgang i valget.

Det er trist med en asyl- og integreringsdebatt som så til de grader generaliserer og handler om å overby hverandre i tøffe tiltak. At man må hente inn en godt voksen kommunist fra Rødt for å peke på sammenhengen mellom verdens flyktningesituasjon og den norske asyltilstrømningen er merkelig.

Jeg er skuffa over at KrF ikke fikk bedre gjennomslag fordi jeg virkelig tror at våre saker, som eldreomsorg og verdighet, miljø, menneskeverd, og familie har potensiale til mobilisering.

Også er jeg glad for at vi har en fantastisk Stortingsgruppe med profiler som Knut Arild Hareide, Kjell Ingolf Ropstad, Øyvind Håbrekke, Hans Olav Syversen og Line Hjemdal.

I dag har jeg vært veldig lei meg. Vi fikk 10 mandater. Et mandat mindre enn for fire år siden, men valget er ikke godt, og skuffelsen sitter i magen. Jeg har virkelig sympati med Lars Sponheim og mine venner i Venstre som røk under sperregrensen! Carl I Hagen hoverte i går, det er valgkampens definitivt styggeste handling.

Jeg er skuffet i noen dager, trist i noen uker. Men en ting er sikkert, jeg gleder meg til neste valgkamp, og til å bygge partiet. Jeg er overbevist om at vi vil vokse!

Peter Walseth

Traniee på Stortinget for KrF i valgkampen - siste arbeidsdag i dag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt