Peter Eide Walseth

38

Dagen derpå

Publisert: 15. sep 2009

Det er dagen derpå for meg. I går, på denne tiden opplevde jeg som deltaker på KrFs valgvake at sjokkerende valgdagsmålinger kom inn. Gjennomsnittet av meningsmålingene den siste uken var på 6,5% og overraskelsen var derfor stor over at resultatet ble såpass dårlig.

Morten Dahle Andersen har skrevet et glimrende innlegg om KrFs gjenreisning. Det kan jeg anbefale. Jeg er enig i det aller meste som står der, men er usikker på hvor vidt ekteskapsloven kunne vært en vinnersak. Dette innlegget er ment som en personlig fortelling om hvordan jeg, som har jobbet opp til 15 timer i døgnet opp i mot valget, opplever et nederlag. Noen ting.

Jeg har virkelig tro på politikk. Og tro på at politikk kan påvirke samfunnsretningen, påvirke menneskers liv, og være en måte å gjøre godt på. Det engasjementet deler jeg med alle i det politiske Norge. Derfor er dette vondt.

Det kommer en tid for evaluering og for strategiske veivalg. De skal jeg selv bidra til bl.a. gjennom mitt verv som sentralstyremedlem i KrFU. Dagen i dag vil jeg peke på det jeg synes er trist ved valget, og de lyspunktene jeg tross alt finner.

Det er trist at miljø ikke har blitt en avgjørende sak i valget. Forvalteransvaret forplikter en kristendemokrat til å være engasjert i å overlate kloden i minst like god stand til neste generasjon som vi mottok den selv. Ingen av "miljøpartiene" har hatt fremgang i valget.

Det er trist med en asyl- og integreringsdebatt som så til de grader generaliserer og handler om å overby hverandre i tøffe tiltak. At man må hente inn en godt voksen kommunist fra Rødt for å peke på sammenhengen mellom verdens flyktningesituasjon og den norske asyltilstrømningen er merkelig.

Jeg er skuffa over at KrF ikke fikk bedre gjennomslag fordi jeg virkelig tror at våre saker, som eldreomsorg og verdighet, miljø, menneskeverd, og familie har potensiale til mobilisering.

Også er jeg glad for at vi har en fantastisk Stortingsgruppe med profiler som Knut Arild Hareide, Kjell Ingolf Ropstad, Øyvind Håbrekke, Hans Olav Syversen og Line Hjemdal.

I dag har jeg vært veldig lei meg. Vi fikk 10 mandater. Et mandat mindre enn for fire år siden, men valget er ikke godt, og skuffelsen sitter i magen. Jeg har virkelig sympati med Lars Sponheim og mine venner i Venstre som røk under sperregrensen! Carl I Hagen hoverte i går, det er valgkampens definitivt styggeste handling.

Jeg er skuffet i noen dager, trist i noen uker. Men en ting er sikkert, jeg gleder meg til neste valgkamp, og til å bygge partiet. Jeg er overbevist om at vi vil vokse!

Peter Walseth

Traniee på Stortinget for KrF i valgkampen - siste arbeidsdag i dag.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Lars Hausken

40 innlegg  666 kommentarer

Aye

Publisert rundt 11 år siden

Det blir en lang marsj i skyggenes dal :)

Kommentar #2

Rolf-Erik Pedersen

17 innlegg  1884 kommentarer

Re. Dagen derpå

Publisert rundt 11 år siden

Ett er iallefall sikkert:  Meningsmålinger er ikke valg.  Og disse såkalte valgdagsmålingene var vel heller ikke så veldig mye å skryte av. 

Jeg tror mange stemte taktisk ved dette valget, noe som rammet V og KrF.  Så er det opp til analytikerne og valgforskerne å finne ut hvem som gikk hvor.  På den annen side så har vi nettopp hatt 4 år med Ap i en flertallsregjering, noe som muligens har ført til en ytterligere polarisering i rødt og blått.  Venstre sitter igjen med 2 mandater, samme som partiet gjorde i åene fra 1973 til 1985.  Men jeg har tro på at Venstre igjen vil reise seg. 

Ellers er det beklagelig at media for en stor del la premissene for dette valget; det ble en endeløs diskusjon om Jens, Jensen og Erna og langt mindre fokus på viktige saker som miljø, eldreomsorg, skole etc.  Dette var noe som gikk utover sentrumspartiene V og KrF, mens Sp som regjeringsparti denne gangen klarte å bevare sin posisjon.  Men det skyldes nok at sistnevnte er norgesmestere i pragmatisk politikk.

Carl I Hagens oppførsel var vel ikke helt uventet.  Folkeskikk er noe fyren aldri helt har behersket.  Ellers ser jeg også frem til den dagen FrP-ballongen punkterer og Siv opplever sin "dagen derpå".

Kommentar #3

Frode Meland

84 innlegg  4916 kommentarer

RE: Dagen derpå

Publisert rundt 11 år siden

 

15.09.09 kl. 21:20 skrev Peter Walseth:     Jeg er skuffet i noen dager, trist i noen uker. Men en ting er sikkert, jeg gleder meg til neste valgkamp, og til å bygge partiet. Jeg er overbevist om at vi vil vokse!

------------------------------------------

Peter,

jeg vil gjerne gi min støtte til et parti som hadde fortjent bedre.  Nå gikk ikke min stemme til Krf i denne omgang, men Krf har mange veldig gode saker og ikke minst verdier dere kjemper for.  Sammen med Venstre og SV (og naturligvis De Grønne) er dere på topp når det gjelder miljø og klima.  På innvandring og bistand er dere meget gode, og i økonomisk politikk inkludert skattepolitikk er dere i sannhet et sentrumsparti.

Det er trist at frontene ser ut til å skjerpes på bekostning av kompromissets setrum.  Jeg vil likevel oppfordre dere til å kjempe videre for de verdier dere tror på, og ønsker lykke til med de utfordringer som venter.

 

Kommentar #4

Anders Larsen

0 innlegg  75 kommentarer

kampen for ein politikk basert på menneskeverd, nestekjærlighet og forvaltaransvar er ikkje over

Publisert rundt 11 år siden

Dagen idag er vel dagen derpå for mange av oss som ville ha ei ny kurs, men det er viktig å sjå framover.  KrF har 1559 dagar på seg til å reise seg og utfordre  AP-regjeringa på nytt.  Vi har tapt eit slag, men kampen for ein politikk basert på menneskeverd, nestekjærlighet og forvaltaransvar er ikkje over sjølv om KrF ikkje denne gongen fekk den posisjonen ein hadde ønska.

Eg er stolt over å ha stemt KrF, stolt over å ha vore KrFu-medlem og er stolt over ungdom som har vit til å engasjererer seg litt meir enn å sitja passivt (slik underteikna gjorde). Eg tykkjer det verkar lovande at KrF ha så mange dyktige, kunnskapsrike unge politikarar som har vilje til påvirke samfunnet. All ros til KrF som omfavnar ny teknologi som twitter, facebook og interaktive nettmøter, berre så synd at det ikkje gav utteljing denne gongen.

Kommentar #5

Morten Dahle Stærk

42 innlegg  136 kommentarer

RE: Dagen derpå

Publisert rundt 11 år siden

Tusen takk for et svært bra og ærlig innlegg Peter! Takk også for anbefalingen!

15.09.09 kl. 21:20 skrev Peter Walseth

I dag har jeg vært veldig lei meg. Vi fikk 10 mandater. Et mandat mindre enn for fire år siden, men valget er ikke godt, og skuffelsen sitter i magen. Jeg har virkelig sympati med Lars Sponheim og mine venner i Venstre som røk under sperregrensen! Carl I Hagen hoverte i går, det er valgkampens definitivt styggeste handling.

Jeg må si jeg er sjokkert over Hagens opptreden igår. Den respekt han har fått hos meg som "skikkelig visepresident" i Stortinget falt raskt når jeg ser hva for slags bister arroganse som bor i den mannen. det gjør meg svært trist å se mennesker som på den måten tråkker på de som ligger nede, og jeg er stolt av å tilhøre et parti hvor en slik oppførsel aldri ville bli godtatt.

Når det gjelder ekteskapsloven er ressonementet mitt ganske enkelt at KrF har 60 % av befolkningen bak seg i denne saken. En tydelig verdisak der KrF ved en frisk og proaktiv argumentasjon kunne høste stemmer i helt nye velgergrupper. Jeg vil i lang tid undre meg over at KrF ikke grep denne sjansen.

Kommentar #6

Frode Meland

84 innlegg  4916 kommentarer

RE: RE: Dagen derpå

Publisert rundt 11 år siden

 

15.09.09 kl. 23:16 skrev Morten Dahle Andersen:    Jeg må si jeg er sjokkert over Hagens opptreden igår. Den respekt han har fått hos meg som "skikkelig visepresident" i Stortinget falt raskt når jeg ser hva for slags bister arroganse som bor i den mannen. det gjør meg svært trist å se mennesker som på den måten tråkker på de som ligger nede, og jeg er stolt av å tilhøre et parti hvor en slik oppførsel aldri ville bli godtatt.

 

--------------------------------

Jeg har sluttet å bli sjokkert over hva den mannen kan finne på.  Han har jo også i sin siste bok kalt Sponheim for en "drittsekk", og Bondevik ble heller ikke spart for saligheter.

Det mest interessante fra Frp's valgvake var at det ble applaudert heftig to ganger.  Første gang da Siv Jensen in persona kom, og andre gang da nyheten om at Sponheim ble kastet fra tinget kom.  Det sier naturligvis mye mer om Frp enn det sier om resten av verden.

 

Kommentar #7

Frode Meland

84 innlegg  4916 kommentarer

RE: RE: RE: Dagen derpå

Publisert rundt 11 år siden

 

For å sette det hele på spissen, så anklaget Hagen hele verden for å mobbe Frp.  Yeah, right.

 

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3778 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
16 dager siden / 1242 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
22 dager siden / 897 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
14 dager siden / 846 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
14 dager siden / 642 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 579 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
26 dager siden / 571 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere