Verdidebatt

Varmere by med åpen Oslo domkirke

Årets valgkamp blir preget av terrorangrepet på Norge 22. juli. Vi er i sorg over tragediene i Oslo sentrum og på Utøya. Rosetogene i Oslo og resten av landet viser at vi står sammen for demokrati og menneskeverd.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Oslo domkirke har blitt et samlingssted for hele landet etter terrorangrepene. Ikke bare for kirkemedlemmer, men for hele mangfoldet av folk som oppholder seg i dette landet. Bildene av blomsterhavet utenfor kirken har gått verden over og flere hundre tusen har kommet inn i kirken for å finne ro eller tenne et lys for ofrene etter bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet og skytetragedien på Utøya. Takket være en fantastisk innsats av ansatte og frivillige i kirken, kunne dørene holdes åpne for sørgende til langt på natt.

Selv fikk jeg være vakt ved lystenningen to dager. Det har gjort spesielt inntrykk å se alle menneskene med minoritetsbakgrunn, ikke minst muslimer, som kommer for å tenne et lys i kirken. Det er viser at vi trenger noe å samles om i vanskelige tider, og det viser styrken til det mangfoldige samfunnet en mann forsøkte å knuse.

Domkirken kunne holde åpent i sommer fordi fotballspilleren John Carew i mai donerte 200 000 kroner til dette formålet. Også andre har med gaver bidratt til at kirken kan stå åpen. Det viser at engasjementet for domkirke med åpne dører har vært stort.

Likevel står domkirken i fare for å måtte stenge dørene 1. september. Kirken har ikke lenger penger til å lønne en kirkevakt på dagtid, meldte Østlandssendingen 4. august. Oslo domkirke arbeider nå overfor både myndigheter og private for å få på plass løsninger som kan sikre fortsatt åpen kirke.

Oslo domkirke har stor tro på at det finnes vilje hos det offentlige og private til å sikre at dørene kan stå åpen for folk som av ulike søker kirkerommet. Det tror jeg også. Samtidig er bør dette være et langsiktig tiltak, og Oslo kommune bør innse at en åpen domkirke er et rimelig og godt tiltak for å gjøre Oslo varmere og tryggere for flere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt