Kristian Kahrs

109    2168

ABBs sviktende dømmekraft

Anders Behring Breivik ønsket å starte en borgerkrig i Europa, men Norge er mer forenet enn på lenge. Hans sviktende dømmekraft imidertid også ført til at kulturkonservative og kristne har en mye vanskeligere sak å argumentere for.

Publisert: 2. aug 2011 / 4955 visninger.

ABB ønsket å ramme rekrutteringen til Arbeiderpartiet med å henrette deres ungdommer, men Arbeiderpartiet og demokratiet står sterkere enn på lenge. Det har også fått konsekvenser for meg fordi jeg har bestemt meg for å stemme Ap for første gang i mitt liv. Statsminister Jens Stoltenberg har ledet landet på en forbilledlig måte, og så lenge det ikke er stortingsvalg hvor vi skal avgjøre for eksempel asyl- og innvandringspolitikk, ser jeg ikke noe problem med å gi min takk til Ap og Stoltenberg på denne måten. ABB er dermed en direkte årsak til at jeg stemmer Ap i årets kommune- og fylkestingsvalg. Så får Stortingsvalget komme når den tid kommer.

ABBs intellektuelle kapasitet må ikke overvurderes, og han har gjort stor skade for de som er kritiske til at det multikulturelle samfunnet skal utvikle seg i samme tempo som nå. Han er rett og slett en gavepakke til venstresiden, de multikulturelle og kristendomshaterne. Nå er det ikke negativt at vi får en bedre dialog med de som kommer fra andre kulturer, og hvis det kan komme noe som helst positivt ut av denne avskyelige handlingen, må det være at vi blir flinkere til å snakke med hverandre.

Bloggeren Fjordman er forståelig også opprørt over å bli brukt av ABB på denne måten, og nå vil også politiet avhøre han. Dette er noe av det han skriver i sin reaksjon på at han er nevnt i Breiviks manifest:

Hvordan føles det å vite at den antatte gjerningsmannen bak disse fryktelige forbrytelsene siterer meg i sin mye omtalte bok? Aldeles forferdelig. Jeg vet ikke hva annet jeg kan si. (...) Det virker som om han har sitert en lang rekke ulike, offentlig tilgjengelige tekster, hvorav enkelte er mine. Hans totale mangel på respekt for menneskeliv er derimot ikke noe han kan ha plukket opp fra meg eller fra noen annen islam-kritisk skribent jeg kjenner, som Robert Spencer eller Bat Ye’or. Tvert imot er mangel på respekt for menneskeliv en av de store svakhetene i islamsk kultur som vi konsekvent har påpekt.

Kulturkonservative har selvfølgelig gått i seg selv for å se om det er noe i deres retorikk som har bidratt til ABBs terror, noe vi ikke minst ser i at Ole Jørgen Anfindsen, Siv Jensen og Document.no vil gå inn for å dempe retorikken.

Det at vi går inn i retorikken og ser om det er ting vi kan si på en annen måte, er positivt, men utfordringene med det multikulturelle utfordringene vil være de samme. Derfor sier også Anfindsen til Vårt Land at han har en grunnleggende overbevisning om at så lenge vår vestlige sivilisasjon holder seg til glansbildeaktige forestillinger om hvordan vi kan håndtere den flyktningstrømmen som kommer til Europa, vil vi få svært alvorlige problemer.

Vi har også sett mange forsøk på å stemple ABB som en kristenfundamentalist, noe som er diskutert i mange tråder her på VD. Det siste eksemplet var NRK som slo opp en stor artikkel fra en amerikansk forsker som mente ABB er en kristen terrorist. Det er imidlertid fullstendig meningsløst å kalle ABB en kristen, basert på det han selv skriver i sitt manifest.

Den amerikanske apologeten David Wood har en glimrende YouTube kanal som jeg anbefaler flest mulig å abonnere på, og han har også lest Breiviks manifest. Resultatet er en 16 minutters video som river i stykker myten om at ABB er en kristen.

På side 1307 skriver han for eksempel:

A majority of so-called agnostics and atheists in Europe are cultural conservative Christians without even knowing it. So what is the difference between cultural Christians and religious Christians? If you have a personal relationship with Jesus Christ and God then you are a religious Christian. Myself and many more like me do not necessarily have a personal relationship with Jesus Christ and God. We do however believe in Christianity as a cultural, social, identity and moral platform. This makes us Christian
.

Som Wood sier det, er ABB sannsynligvis den første kristenfundamentalisten i historien som mener det er mer viktig å feire kristne høytider og motta gaver på julaften er mer viktig enn å kjenne Gud....

ABB identifiserer seg også med tempelridderne, men han ville ikke blitt akseptert av datidens riddere som var dypt troende kristne. Forfatteren Jan Guillou har skrevet mye om dette, for eksempel i Arn-trilogien om Arn Magnusson. På Dagsnytt 18 29. juli kommer han med meget interessante betraktninger. Guillou mener Breivik har festet seg ved den heroiske bildet av av tempelridderen som er en soldat i Guds tjeneste, en som har frasagt seg alle andre forpliktelser i livet annet enn å føre den hellige krigen, men Guillou mener da ABB har misforstått totalt.

- Dette var den organisasjonen i korstogstiden som sto nærmest muslimene, som snakket om forsoning, som ville avvikle krigen, som ville drive handel, bank og jordbruk istedet. Den største synden en tempelridder kunne begå var forøvrig å drepe kristne, og når man dreper kristne uskyldige barn, så vil en tempelridder ikke komme til himmelen selv om han dør i krig. Da brenner han i helvete for evig, sier Guillou

Se hele innslaget på Dagsnytt 18. (Direktelenken fungerer kanskje ikke, og da må man spole frem til 25 minutter av programmet.)

La meg avslutte med statsministerens kloke ord i Stortingets minneseremoni: Jeg vil fra denne talerstolen be om at vi ikke starter en heksejakt på ytringer. Samholdet vi har vist disse uvirkelige dagene kaller på fortsatt raushet. La oss alle legge oss dette på hjertet. Innvandringsliberale og kulturkonservative må stå sammen om å beskytte ytringsfriheten og demokratiet.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #51

Oddbjørn Johannessen

155 innlegg  12806 kommentarer

Interessant analyse

Publisert over 6 år siden

Litteraturkritiker i Morgenbladet, Ane Farsethås, har noen interessante betraktninger omkring ABB, "manifestet" og ideologi i siste nr. av avisen:

http://www.morgenbladet.no/article/20110805/OBOKER/708059961

Svar

Siste innlegg

Mangfoldets mulighet
av
Mirjam Syltebø Endalew
rundt 3 timer siden / 68 visninger
0 kommentarer
Noen må gå!
av
Olav Egil Aune
rundt 5 timer siden / 93 visninger
2 kommentarer
Den eneste vi skal frykte
av
Espen Ottosen
rundt 5 timer siden / 350 visninger
8 kommentarer
Prinsippløst av de blågrønne
av
Vårt Land
rundt 5 timer siden / 84 visninger
1 kommentarer
Kirken, menneskerettigheter og dogmer
av
Terje Tvedt
rundt 16 timer siden / 284 visninger
1 kommentarer
TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 23 timer siden / 144 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
1 dag siden / 129 visninger
1 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Tove S. J Magnussen kommenterte på
"Rett" til å dø?
28 minutter siden / 603 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Viktige Venstre-gjennomslag i ruspolitikken
34 minutter siden / 356 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 350 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Noen må gå!
rundt 1 time siden / 93 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Noen må gå!
rundt 1 time siden / 93 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 1 time siden / 1357 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 1 time siden / 1357 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 350 visninger
Audun Aase kommenterte på
Guds Lam
rundt 2 timer siden / 384 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 2 timer siden / 1357 visninger
Espen Ottosen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 350 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 350 visninger
Les flere