Verdidebatt

Islam-kritikk er fortsatt nødvendig. Og er Breivik kristen?

Er Islam-kritikk fortsatt lov etter de nylige terroranslagene i Oslo og på Utøya? Er det fortsatt lov å være kritisk til at norske politikere flørter med islamistisk ideologi? Ja, mener jeg. Og er Anders Behring Breivik en kristen?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Støre siterte trøstende ord fra Koranen, men unngikk å si noe om det som står i samme bok om utryddelse av mennesker som ikke er muslimer. Koranen brukes som inspirasjon for ekstremistiske islamister og selvmordsbombere, og den forsvarer massedrap på andre mennesker (Koranen 9:5, 4:89, 4:91, 5:51, 9:29, 8:39, Hadith 9:57).

Det finnes selvfølgelig forskjellige grupper av muslimer:
- Den sekulære muslimen: Tror på positive vers fra Koranen og forkaster de negative som oppfordrer til drap.
- Den tradisjonelle muslimen: Studerer og kjenner Islam, og mener at hellig krig er en åndelig kamp.
- Den ekstremistiske islamisten: Utfører hellig krig i form av terrorisme og voldshandlinger, på grunnlag av Koranens vers om å drepe de vantro.

Muslimer flest er dermed uenige om hva hellig krig (jihad) handler om. En åpenbar forskjell på Kristendom og Islam er det følgende:

De tingene som kristne er skamfulle over i dag, er handlinger som er gjort på tross av Bibelens budskap (mot Guds lov – mot de 10 bud). Av slike handlinger kan heksebrenning, inkvisisjon og voldelige korstog nevnes. Bibelen sier at man skal elske sin neste og be for sine fiender.

De handlingene som muslimer er skamfulle over i dag, er handlinger som er gjort på grunn av Koranens og Hadiths budskap.

Vi vurderer etterfølgeren i lys av grunnleggeren

Hva regnes som en "god kristen"? Den som etterfølger Jesus og ønsker å bli lik Ham.
Hva regnes som en "god muslim"? Den som etterfølger Muhammed og ønsker å bli lik ham.

Hvordan levde Jesus, og hvordan lærte han opp disiplene til å leve? Fra Hans fødsel i en stall, gjennom Hans prekener, mirakler, helbredelser og omsorg for andre, til Hans død på korset, var Jesu liv et ubrutt uttrykk for kjærlighet og nåde til hele menneskeheten. Han ga alt Han var, ofret sitt liv for andre – de gode, de onde og de råtne – mens Han selv ikke forventet noe i gjengjeld. Den kristne som har kjærlighet og nåde som ideologi kan regnes som den "gode" kristne. De dårlige kristne er de som opptrer i strid med Jesu lære – altså på tross av Bibelens budskap og de 10 bud (korsfarere, inkvisitorer, lutheranske nazister og heksebrennere).

Hvordan levde muslimenes grunnlegger sitt liv? Hvordan lærte han opp sine etterfølgere? Hvordan skulle de leve? Muhammed spredte sin religion med sverd og lærte opp sine etterfølgere til å gjøre det samme. Muhammed tok livet av sine motstandere. Muhammed innførte deltakelse i hellig krig (jihad) som en plikt for alle muslimer. Muhammed var også en seksuell avviker, som hadde en 7 år gammel jente blant sine mange koner. Ekstremistiske islamister forsøker å leve opp til det nevnte, på grunn av Koranens budskap. Koranen er et usammenhengende, ofte motsigende verk forfattet av én eneste mann; Muhammed. Motsigende i den forstand at innledningen av Koranen inneholder gode ord, mens over 60% av boken handler om hellig krig og drap på mennesker. Det står i starten av Koranen at kristne er gode folk som man kan være venner med (Koranen 2:59 og 3:109-110), mens det andre steder står at kristne kan bli tvunget til å betale skatt (Jizya) eller bli drept (Koranen 9:29). De som ekstremistiske islamister anser som "gode" muslimer, er altså de som etterfølger eksempelet til Muhammed. På arabisk kalles det "sunnat", og betyr at man så nøye som mulig emulerer Muhammeds liv og væremåte.

Jeg tror muslimer trenger en ny Hellig bok å forholde seg til – Bibelen – og trenger å få et personlig forhold til Jesus, for å forstå nestekjærlighetens og nådens budskap. Islam-kritikk er fortsatt nødvendig for å belyse Koranens hatefulle og motsigende budskap.

Er Breivik en kristen?

Anders Behring Breivik skal etter sigende ha kalt seg "kristen". Men han kan ikke være en kristen - en som har et personlig forhold til Jesus - utifra hans egen tekst om seg selv og sine eventuelle medsammensvorne "tempelriddere" i sitt manifest:

"Our definition of being a Christian does not necessarily constitute that you are required to have a personal relationship with God or Jesus. Being a Christian can mean many things; – That you believe in and want to protect Europe’s Christian cultural heritage."

Videre skriver han:

"It is not required that you have a personal relationship with God or Jesus in order to fight for our Christian cultural heritage and the European way. In many ways, our modern societies and European secularism is a result of European Christendom and the enlightenment. It is therefore essential to understand the difference between a "Christian fundamentalist theocracy" (everything we do not want) and a secular European society based on our Christian cultural heritage (what we do want). So no, you don’t need to have a personal relationship with God or Jesus to fight for our Christian cultural heritage."

På side 1404 i manifestet besvarer han spørsmålet "Are you a religious man?" med følgende:

"Regarding my personal relationship with God, I guess I’m not an excessively religious man. I am first and foremost a man of logic."

Breivik er ikke en pånyfødt kristen (Johannes 3:3-7), men en som kaller seg kristen uten å ta hensyn til Guds lov – de 10 bud. En kristen er kalt til å være verdens lys (Matteus 5:14). En kristen er kalt til å la Jesus leve gjennom seg (Galaterne 2:20). En kristen er kalt til å elske andre (Matteus 22:39). Ut i fra dette bildet er Breivik en hykler – en mann som misbruker Guds navn.

Så la oss ikke se oss blinde på ekstremistiske islamisters etterfølgelse av Muhammeds liv og Koranens lære, selv om det denne gangen var en nordmann som sto bak terroranslagene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt