Sølvi Sveen

32    4497

Ytringsfrihet - ansvar

Publisert: 26. jul 2011 / 1937 visninger.

I kjølevannet av helgens ufattelig grusomme hendelser har det blitt snakket mye om ytringsfrihet, og dens positive og negative sider.

Jeg er helt klart for ytringsfrihet, men har tidligere av og til tenkt litt på kostnaden en del uskyldige mennesker må betale fordi enkelte mennesker ikke tar ansvar for sin ytringsfrihet. Og nå må jeg virkelig innrømme at jeg faktisk er veldig forvirret angående hva jeg egentlig mener om ytringsfrihet helt uten grenser.

Spesielt dette med ytringsfrihet på nett, føler jeg kan være et vanskelig og sårt tema. For på nett tror jeg mange får utløp for sine meninger, enten de er moderate eller ekstreme. Folk har mulighet til å "gjemme" seg bak sin pc, og selv om de står frem med fullt navn så er det en mye lavere terskel mht å gå litt lenger i sine uttalelser, enn man ville ha gjort dersom man feks var på et foreldremøte med både andre foreldre og alle barna i klassen til ens egen sønn/datter.

Og her kommer litt av mitt poeng inn, og noe jeg har tenkt mye på. Hvorfor krever vi voksne mer av våre barn og ungdommer enn vi gjør av oss selv og andre voksne?

Det er en del av det som skrives på nett, eksempelvis så vil man også finne en del her på vd, som man aldri ville ha tillatt at en ungdom hadde hengt opp på en felles oppslagstavle på ungdomsskolen eller videregående (nå utelukker jeg barneskolen, for små barn har sjelden "slike" meninger).

Det siste året på FB så har anti-mobbekampanjer florert, og mange voksne og ungdommer har ønsket å slå hardt ned på mobbing. Null-tolleransegrens rett og slett.

Men hva er mobbing? Og stiller vi andre krav til hva som er mobbing blant ungdom, og hva som voksne må tåle? Gjør vi våre ungdommer forvirret med å fortelle dem en ting, men selv gjøre noe annet?

Og som voksen så forventer man jo at det normalt sett følger ansvar med frihet. Men det kan virke som at ytringsfriheten er en frihet for enkelte på lik linje med "nå er jeg endelig 18 og kan drikke meg fra sans og samling, fordi jeg har lyst og lov til det".

En annen ting er dette med ekstreme meninger. Enten de er høyre eller venstrevridd. Burde man ikke forvente at folk som vet at deres meninger kan være med å påvirke ekstremister (man trenger ikke særlig høy IQ for å skjønne det selv), tar et ansvar for sin ytringsfrihet og påpeker viktigheten av at det overhodet ikke er greit under noen omstendigheter å fremme sine politiske visjoner med vold, drap, terror og andre alvorlige lovbrudd? Og ta tydelig og sterkt avstand fra slikt?

I så fall ville jo det i det minste vært med å skille mellom dem som tar sin ytringsfrihet og sitt ansvar for sine meningers påvirkning av folk som ikke har rent mel i posen eller som er ustabile, og dem som bare gir F.... og kun tenker på å formidle sitt budskap uten å hvertfall gjøre det man kan for å fortelle at vold ikke er en del av noen løsning.

Jeg vet at man ikke kan kreve noe av noen, og at det er full frihet på dette med ytring. På samme måte så kan man heller ikke kreve at ungdom skal behandle hverandre med respekt og uten å mobbe. Men ønsker det norske folk å stå samlet mot slikt, så kan vi ikke bare ta de unge og glemme oss selv. Vi skal jo tross alt være forbilder for de kommende generasjoner.

Hva kan vi som voksne gjøre for å fremme ytringsfrihet og demokrati, men samtidig ta vise et modent ansvar for friheten vi er så heldige å ha?

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Thor Dag Halvorsen

8 innlegg  312 kommentarer

Eksempler, er du snill

Publisert over 6 år siden

Enig i mye av det du skriver, men jeg skulle gjerne hatt eksempler på hvem du mener som ikke

"påpeker viktigheten av at det overhodet ikke er greit under noen omstendigheter å fremme sine politiske visjoner med vold, drap, terror og andre alvorlige lovbrudd? Og ta tydelig og sterkt avstand fra slikt?"


Det er lettere å diskutere når du kan komme med konkrete eksempler på slike overtramp.

Svar
Kommentar #2

Lene Bernsen

5 innlegg  1193 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Sølvi Sveen. Gå til den siterte teksten.

Og nå må jeg virkelig innrømme at jeg faktisk er veldig forvirret angående hva jeg egentlig mener om ytringsfrihet helt uten grenser.

Ytringer er greit, men trakkasering må vi være tydelige på at vi ikke godtar.

Akkurat nå er det mange som prøver å tøye grensene.

Som morten sa linjen er trukket i sand, nå har en bølge skylt den bort.

Beklager at jeg er veldig hard akkurat nå, har erfaring fra mobbearbeid og prøver skille kanelen fra skitten. Viktig at det ikke skapes splid mellom reflekterte og gode nordmenn, hvis gribbene ikke får det til, så begrenser vi skadene på demokatriet.

Ta godt vare på deg selv nå, viktig å ikke være på 100%, det kommer tøffe dager fremover nå.

Tips om god nok:

http://www.gyldendal.no/Gyldendal-Akademisk/Psykologi/Generell-psykologi/Manipulasjon

Vi står sammen Sølvi, du er en av oss alle.

Klem : )

Svar
Kommentar #3

Sissel Johansen

58 innlegg  6437 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Sølvi Sveen. Gå til den siterte teksten.

Vi skal jo tross alt være forbilder for de kommende generasjoner.

Det skal vi så absolutt være! Og det er en veldig god pekepinn for oss at vi hele tiden har eksempelets makt i tanke, synes jeg. Vi voksne tror ofte at alle de fine ordene vi deler med den oppvoksende slekt er av så stor betydning, men igrunnen tror jeg ord er av svært liten betydning sammenlignet med våre liv. Og det gjelder i alt vi foretar oss i livet. Det nytter ikke å være hyklere overfor våre barn - de gjennomskuer oss.

Svar
Kommentar #4

Lene Bernsen

5 innlegg  1193 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Sissel Johansen. Gå til den siterte teksten.

Og det gjelder i alt vi foretar oss i livet. Det nytter ikke å være hyklere overfor våre barn - de gjennomskuer oss.

Helt enig med deg Sissel. Det er summen av handlinger eller fravær som teller. Ord metter eller varmer ingen. Klem

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Njål Kristiansen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
1 minutt siden / 465 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
5 minutter siden / 465 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
6 minutter siden / 433 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
11 minutter siden / 1664 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
28 minutter siden / 465 visninger
Dagfinn Gaarde kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1664 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 1 time siden / 433 visninger
Svein Berntsen kommenterte på
Trollkvinnen i Endor og dagens spiritisme.
rundt 1 time siden / 545 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 465 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 1664 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 465 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 2 timer siden / 433 visninger
Les flere