Verdidebatt

Kjærlighet i terrorens kjølvann

Kjærlighet! Etter terroraksjonen i Oslo og på Utøya har de store ordene blitt hentet frem. Med rette. Og allikevel tillater jeg meg en liten undring over hvor tilsynelatende lett vi tar noen ord i vår munn. Som dette ordet: Kjærlighet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Forstår vi hva ordet innebærer? Evner vi å virkelig.. elske?

Kjærlighet er dypest sett en overbevisning og en viljeshandling, ikke "bare" følelser eller en situasjonsbetinget reaksjon. Elsk dine fiender! Velsign den som forbanner deg. Gjør godt - mot alle! Kjærlighet strekker seg langt ut over øyeblikkets impuls.

Vi kan elske. Om vi vil. Men det krever nettopp det; bevissthet og vilje. Kjærlighet må utvikles og utøves i praksis. I kjærlighetens skole kan vi bli det mennesket vi er ment til å være. Her kan absolutt alle få innpass, og det står ikke om andre evner enn denne: viljen til å (lære å) elske. Denne evnen er lagt ned i hvert enkelt menneske. Uten unntak. Og forpliktelsen til å elske gjelder likedan overfor alle. Kjærlighet. Finnes det noe større, noe vakrere og mer livsforvandlende?

Når stormen har lagt seg etter de vanvittige og onde handlingene i Oslo og på Utøya, vil vi da kunne erfare og leve ut mer av dette, som enkeltmennesker og som nasjon?

I tiden som kommer.. Vil vi kunne se en sterkere og bedre integrering av flyktninger og innvandrere? Vil tallet på skilsmisser og avbrutte svangerskap gå ned? Vil vi legge om kursen mot en mer ansvarlig livsstil og en rettferdig fordeling av jordens ressurser? Vil gapet mellom fattige og rike minske, også i vårt eget land? Vil vi innse at også morgendagens generasjoner vil kunne trenge sin del av klodens ikkefornybare goder, som olje og gass, og stoppe den vanvitte sløsingen med klodens rikdom?

Kjærlighet. Det er et utfordrende og ansvarliggjørende ord som må få konkrete følger for at det skal være troverdig! Menneskeverd. Rettferd. Fred.

Om kjærligheten fyller våre gater og torg nå er jeg usikker på.

Men at kjærlighet kan fylle våre hjerter og forandre & forvandle våre liv, det er en mulighet for hver enkelt av oss.

Størst av alt er Kjærligheten!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt