Jon Magne Lund

Kommentar–<br></br>redaktør <br></br>i Vårt Land
396

Vern mot vold

Nordahl Griegs «Til ungdommen» er i lang tid blitt omtalt som utdatert. I disse dager viser diktet sin slitestyrke.

Publisert: 25. jul 2011

I Oslo domkirke under den minneverdige gudstjenesten i går – preget av sorgen og håpet – lød sangen sterkt: «Her er ditt vern mot vold, her er ditt sverd: troen på livet vårt, menneskets verd.» Nordahl Griegs dikt «Til ungdommen», skrevet i 1936 i dyp uro over utviklingen som ledet fram mot den annen verdenskrig, vil i vår historie bli husket ikke bare i forbindelse med krigen, mens også med fredag 22. juli 2011 og massakrene på Utøya av nesten 100 AUF'ere.

Noen vil si at de grufulle drapene viser at troen på livet og menneskets verd nettopp denne fredagen viste seg ikke å representerer noe vern mot vold. Men når Nordahl Griegs tekst stadig oppleves som aktuell og meningsfull, er det fordi den er bærer av et håp, håpet om at troen på livet i det lange løp skal overvinne volden.

Slik sett er dette en protestvise som har likhetstrekk med salmen «Deilig er jorden», en salme vi synger selv om den til tider kan virke utdatert på grunn av lidelsen og ondskapen vi ser rundt oss. Like fullt bærer den i seg håpet om at en dag skal jorden fremstå like god og vakker som Gud skapte den.

Det er langt fra høystemt tale og tomme ord når mange i vårt folk i dagene som kommer vil gjenta som et ekko fra Domkirken: «Dette er løftet vårt fra bror til bror: vi vil bli gode mot menskenes jord. Vi vil ta vare på skjønnheten, varmen som om vi bar et barn varsomt på armen!»

I dette løftet ligger et umistelig håp.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Oddbjørn Johannessen

191 innlegg  13478 kommentarer

Nordahl Griegs beste

Publisert over 8 år siden
Jon Magne Lund. Gå til den siterte teksten.

Noen vil si at de grufulle drapene viser at troen på livet og menneskets verd nettopp denne fredagen viste seg ikke å representerer noe vern mot vold. Men når Nordahl Griegs tekst stadig oppleves som aktuell og meningsfull, er det fordi den er bærer av et håp, håpet om at troen på livet i det lange løp skal overvinne volden.

Ja, "Til ungdommen" er, etter min mening, Nordahl Griegs aller beste dikt - og jeg er helt enig i at den funksjonen det fikk i forbindelse med denne ufattelige tragedien, vil gi det en renessanse. På sosiale medier som Facebook blir det i disse dager delt av mange.  Det har i 2-3 generasjoner hatt funksjon som allemannseie i Danmark - da som sang, med dansken Otto Mortensens melodi.  En av de mest kjente versjonene har rock- og viseartisten Kim Larsens stått for.  Her er en sart og ettertenksom versjon, relatert spesielt til terroraksjonene i Oslo og på Utøya:

http://www.youtube.com/watch?v=heueY09wzFY

Kommentar #2

Marita Bjørke Ådland

10 innlegg  10 kommentarer

Ikkje utdatert!

Publisert over 8 år siden

For meg som jobbar som norsklærar på vidaregåande skule opplever eg ikkje at diktet blir oppfatta som utdatert. Det er tvert om eit dikt som mange unge oppfattar som innhaldsmetta og som ein tekst som formidlar meining også inn i vår tid, i likhet med ein del av dikta til Inger Hagerup og Arnulf Øverland, som også skreiv litt på samme måte. Dikta kommuniserer lett fordi dei er så lette i formen, men har samstundes ein substans. Eg opplever at dei mest meiningsfylte samtalane om litteratur ofte finn stad nettopp i møte med denne typen tekstar. Det er i alle fall heilt sikkert at det ikkje blir det samme å tolka "Til ungdommen" no som før - no er diktet fylt med nytt innhald og ny relevans for mange elevar i lang tid framover.

Mest leste siste måned

Visjon Norge som «Guds forrådshus»?
av
Cecilie Erland
22 dager siden / 2162 visninger
Å bli forma til eit kristent liv
av
Hallvard Jørgensen
19 dager siden / 1792 visninger
Fleksibel og sliten
av
Merete Thomassen
7 dager siden / 1285 visninger
Klima er viktigst!
av
Arne Danielsen
28 dager siden / 1185 visninger
Lengselen etter det evige hjem
av
Heidi Terese Vangen
12 dager siden / 1110 visninger
Respektløshet og bedrag i Jesu navn
av
Pål Georg Nyhagen
23 dager siden / 1053 visninger
Rusreformen som gjør vondt verre
av
Constance Thuv
16 dager siden / 910 visninger
Prestekallet kommer innenfra
av
Maryam Trine Skogen
27 dager siden / 896 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere