Olav Rune Ekeland Bastrup

98

Faren kom innenfra

Anders Behring Breivik var aktiv skribent på nettstedet document.no, som ofte blir referert til her på dette forum, og med mange av de samme bidragsytere.

Publisert: 23. jul 2011

Dette er en tid for å sørge. Mange døde er i mine barns vennekrets. For i Norge er man sjelden mer enn to eller tre håndtrykk borte fra noen en kjenner. Jeg sitter med en sorg jeg mangler ord for.

Samtidig sitter jeg med en fullstendig surrealistisk følelse idet jeg idag våkner opp til nyheter verre enn noen i sin villeste fantasi kunne forestilt seg. For dette er i høy grad også en dag for ettertanke: FAREN KOM ALTSÅ INNENFRA.

Massemorderen Anders Behring Breiviks aktivitet på nettstedet document.no er dokumentert her.  Her dukker også navn som er velkjente på dette forum opp i diverse sammenhenger.

Misforstå meg ikke: Jeg laster ingen andre enn den skyldige for den katastrofen som nå har rammet oss. Det som har skjedd, ser så langt ut til å være en enslig gal manns verk. 

Likevel: Det er en debatt vi nå ikke kan komme utenom - som komme og det med full tyngde:

På hvilken måte kan den antiislamske og halv- og helrasistiske retorikken som har florert overalt på Internett, ikke minst på nettstedet document.no, men også her på dette forum, sies å være hat- og dermed også voldsfremmende?

Det som har skjedd kommer til å forandre Norge på måter vi ennå ikke kan overskue. Allerede nå hører vi nyhetsmedier omtale kristenfundamentalister i samme åndedrag som islamister. Som om de to gruppene representerer en fare på samme nivå.

Ja, dette er det bildet som nå vil feste seg - at kristenfundamentalisme og islamisme er fenomener av den samme orden.

Og trolig har de også som mentale fenomener en del til felles. Aggressiviteten er gjennomgående i retorikken hos begge. Et konflikt- og hatorientert syn på verden, på virkeligheten og på relasjoner mellom mennesker, synes også å være gjennomgående. Og, sist men ikke minst, synes ANGST for at den verden man selv definerer som sin og som representerer ens trygge sone, enten det nå er nasjonen eller religionen, skal være truet, også å være et fellestrekk.

Alle som har fulgt derbatter på nettet der islam, innvandring og multikulturalisme er tema, kan ikke unngå å merke den aggressive og undertiden hatefulle tonen.

Dette bør være en dag for ettertanke for mang en nettskribent.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #251

Tor-Olav Foss Baldersheim

76 innlegg  1162 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden

@Øyvind Ø.

Jeg vil ikke bruke ABB til å trekke konklusjoner om noe som helst. Til det er handlingene hans  altfor onde og brutale.

Kommentar #252

Audun Hjertager

149 innlegg  1187 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
Øyvind Øyvindsen. Gå til den siterte teksten.

Ett paradoks er at mye av det som sies om islam, og som du kanskje ville kalle islamofobt og rasistisk, også sies av imamer og andre muslimer.

Ja, og da er det viktigste for en som har fobi og forsøke å merke seg at mange imamer og muslimer faktisk tar avstand fra det, og ikke tro at alle forfekter dette synet, og bruke dette til å akseptere at muslimer er like gode mennesker som andre. 

Slik jeg oppfatter islamofobi fordømmes uskyldige, det skapes splid, farlige konflikter og triste mennesker. Vi bekjemper problemet ved å ikke akseptere konemishandling og terror, uansett hvem som er utøveren.

Kommentar #253

Thor Dag Halvorsen

9 innlegg  313 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
Olav Rune Ekeland Bastrup. Gå til den siterte teksten.

Jeg har til kjedsommelighet gjentatt og gjentatt på denne tråden at bare EN er skyldig, og det finnes INGEN andre medskyldige (unntatt den eventualitet at det skulle vise seg at ABB har hatt samarbeidspartnere om 22.07.2011)

Greit nok. Hva er så poenget ditt?

Kommentar #254

Thor Dag Halvorsen

9 innlegg  313 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
Mai-Liss Hauger. Gå til den siterte teksten.

Ytringsfrihet har vi hørt hele veien av bl.a Anfindsen og vårt land ....og det uten å tenke på andres følelser....nå må de tåle å høre når vi ytrer i vei og forteller dem hva VI mener ut i fra dagens situajon og tidligere advarsler....og det uten å tenke på hva de føler.

Ja sånn er ytringsfriheten kjære venner ...

Hvem er de og hvem er vi? HVilken gruppe uttaler du deg på vegne av?

Du sier du ante at nynazister ville slå til.  Men ikke at en islamist forsøkte å begå massemord ved å sprenge seg selv i luften i Stockholm.

Hvem har sagt de er blitt såret av dine eller din "gruppes" uttalelser, og hvorfor mener du selv tydeligvis at du/dere har såret menneskers følelser?

Kommentar #255

Olav Rune Ekeland Bastrup

98 innlegg  2613 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
Thor Dag Halvorsen. Gå til den siterte teksten.

Greit nok. Hva er så poenget ditt?

Poenget må da vel være klart som dagen, Halvorsen: At det Lundager her får seg til å si er en smakløshet og uttrykk for en så fantastisk mangel på dømmekraft at det rent ut sagt har monumentale dimensjoner!

Kommentar #256

Øyvind Øyvindsen

0 innlegg  26 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
Audun Hjertager. Gå til den siterte teksten.

Ja, og da er det viktigste for en som har fobi og forsøke å merke seg at mange imamer og muslimer faktisk tar avstand fra det, og ikke tro at alle forfekter dette synet, og bruke dette til å akseptere at muslimer er like gode mennesker som andre.

Joda, dette er ett godt debattinnlegg.

Men det var forsåvidt ikke noe konkret svar på mine konkrete spørsmål :)

 

For som sagt. Det finnes grovere eksempler enn konebanking.

Vi kan ta dødsstraff for homofili?

Kommentar #257

Thor Dag Halvorsen

9 innlegg  313 kommentarer

Spørsmål bare til den ene siden?

Publisert nesten 9 år siden
Olav Rune Ekeland Bastrup. Gå til den siterte teksten.

På hvilken måte kan den antiislamske og halv- og helrasistiske retorikken som har florert overalt på Internett, ikke minst på nettstedet

Hvorfor mener du det bør diskuteres om det å være antiislamsk er voldsfremmende? Jeg kan ikke se at du har ansett det å være anti-kristelig har vært gjenstand for samme problemstilling når vi har lest om grusomme forbrytelser  fra rasistiske islamister? Det er ingen tvil om at det kryr av hel- og halvrasistisk, anti-kristelig retorikk på internett - og også her på dette forumet.

Når har du interessert deg for om dette klan sies å våre hats- og dermed også voldsfremmende?

Eller er ikke spørsmålet aktuelt før det har skjedd en grusom ugjerning?

Kommentar #258

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

Audun - vær forsiktig med generalisering

Publisert nesten 9 år siden

Det at over 50% av Norges befolkning i en nylig foretatt undersøkelse om innvandring gjør dem ikke til potensielle terrorister - det gjør dem derimot til politisk ukorrekte - og det som videre var budskapet mitt er at det er sammenfall på et eller flere av de ulike tema i det ABB har fremført hos de fleste.

Om disse nå - og fremover skal knebles og tystes ned med ABB generaliseringer eller ikke vil tiden vise, men slik denne debatten ter seg, så ser det slik ut - og hva kan da dannes av grums i subkulturer?

Det handler ikke om at noen er svake eller noen kan være potensielle terrorister - det handler om en felles dugnad om demokratisk samfunnsdannelse der alle får lov til å delta innenfor de allment nedfelte rammer.

 

 

Kommentar #259

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Orangeordenen i Nord-Irland

Publisert nesten 9 år siden

Så alle norske borgarar skal ikkje ha tilgang til å nytte Stiklestad? Dei skal ikkje få vere ein av oss?

Folk skal sorterast etter etnisk og religøs tilhøyrigheit?

Dette minner meg om Orangeordenen i Nord-Irland og det som langt verre er.

Kommentar #260

Lene Bernsen

5 innlegg  1193 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
Elias Per Vågnes. Gå til den siterte teksten.

Dette minner meg om Orangeordenen i Nord-Irland og det som langt verre er

Det er nok det som verre er : )

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere