Sølvi Sveen

32    4497

Usikkerhet skaper provokasjon

Publisert: 15. jul 2011 / 1314 visninger.

Man møter ofte en del usaklig kritikk og personangrep når man diskuterer med andre. Spesielt kanskje når man diskutere på nett. Står man ansikt til ansikt med en person så sitter ofte "stygge" ord litt lenger inne enn når man kan gjemme seg bak en pc.

En sjelden gang så treffer man på mennesker som ikke lar seg provosere, som ikke kommer med usaklig kritikk eller personangrep, og som virker så tvers igjennom solide, reflekterte og rolige, uansett sammenheng.

Jeg har en følelse av at disse menneskene er veldig trygge på seg selv og hva de står for. At uansett hva de møter av provokasjoner i livet, så er de så trygge inni seg at de fortsatt klarer å beholde roen og verdigheten. Samt at de også fortsatt klarer å behandle dem som evt provoserer også med verdighet.

De aller fleste andre (ja, jeg er blant dem) har en eller flere ting inni seg man er usikker på. Og når noen treffer denne usikkerheten så reagerer man. Reaksjonen kan være sinne, frustrasjon, irritasjon, osv).

Og det man da tar som en selvfølge, er at reaksjonen man får er et annet menneske sin feil. Det er den som provoserer som får skylden for at man reagerer som man gjør. Men egentlig så handler det jo om at den som provoserer trigger en ting man selv er usikker på inni seg. Så reaksjonen skyldes egentlig en selv. Hadde man vært trygg nok på seg selv og trygg nok inni seg selv, så ville man ikke latt seg påvirke av slike ytre faktorer.

Nå mener jeg ikke at man ikke har lov til å bli sint, frustrert, osv, dersom noen blir urettferdig behandlet, mobbet, osv. Det er klart at det å være trygg på seg selv også gjør at man faktisk reagerer når noen blir "tråkket på". Da er det på sin plass å si ifra. Vel og merke på en ordentlig og voksen måte.

Jeg merker feks at i enkelte tråder her inne så blir jeg frustrert og provosert. Kanskje jeg burde blitt flinkere til å ikke "ramle ut" med meningen min for å "ta" meningsmotstanderen før jeg kjente litt på hva inni meg som lot seg provosere. Hva er det i meg som gjør meg så usikker på akkurat dette at jeg ønsker å "gå i strupen" på vedkommende og fortelle en og annen "sannhet".

Dersom man tok seg litt mer tid til å tenke og føle litt på disse "følelsene" man faktisk får inni seg i en opphetet diskusjon, så ville kanskje det som kom ut bli mer og mer saklig, vennlig og konstruktivt med tanke på dialog.

Det samme gjelder jo også når man leser aviser, ser nyheter, og hører om hva kjente og ukjente har gjort. Noen ganger reagerer man på ting, egentlig kun basert på at det er noe man selv aldri selv ville ha funnet på. Og da blir det jo "automatisk" galt. Men kanskje i bunn og grunn så er det følelsen inni oss av at man kanskje egentlig gjerne skulle ha gjort noe slikt selv, men fordi livet har blitt som det har blitt, så kan man ikke. Og at dette godt kan være en tanke man ikke vil klare å innrømme ovenfor seg selv engang. Derfor ser man ikke sammenhengen, og blir provosert på en måte som tilsier at "problemet" ligger hos den andre. Men så ligger jo egentlig hele problemet og løsningen inni en selv.Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Sissel Johansen

58 innlegg  6437 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Sølvi Sveen. Gå til den siterte teksten.

Dersom man tok seg litt mer tid til å tenke og føle litt på disse

Å, så mange ganger det sikkert hadde vært lurest å gjøre nettopp dette du skriver i det siterte!

Men så er man så engasjert og kanskje også litt opprørt, ivrig eller hvilken som helst reaksjon som måtte komme over en. Man kaster seg over tastaturet og skal riktig si det som det er..... og så blir det liksom ikke noe særlig utav det man tenkte å skrive. Nedtur! :)

Jeg har tro på det å lære å kjenne litt på følelser. Stoppe litt opp og tenke over: hva er det i dette som gjør meg så opprørt? Hva handler det om? Hva er det den andre egentlig skriver - har jeg lest det godt nok? Kan jeg la tvilen evt. komme vedkommende til gode og heller stille oppklarende spørsmål?

Men jeg tror også veldig på ektefølt engasjement. Å handle der og da. La hjertet tale sitt tydelige språk, slik at ingen er i tvil om hva man står for. Jeg elsker mennesker som brenner for noe! Folk som ikke er redde for å si meningen sin, men gjør det på en høflig måte. Det merkes fort når man har med slike å gjøre. Det gir meg energi og håp for fremtiden.

Det er mye livsvisdom å hente i det å debattere med annerledes tenkende mennesker!

Og det rareste er at en jo faktisk lærer blir glad selv i de argeste motstandere - etterhvert som en lærer flere sider av dem å kjenne.

Svar
Kommentar #2

Morten Christiansen

18 innlegg  10372 kommentarer

Publisert over 6 år siden

Jeg tenker som deg at det finnes en del mennesker som er trygge på seg selv, og som dermed ikke lar seg affektere av usakeligheter, personangrep osv. Samtidig tenker jeg at en del som viser samme atferd, ikke lar seg provosere, heller har ett stort behov for emosjonell kontroll og enten ikke slipper til følelsenen sine, eller undertrykker dem. Det er dermed ikke snakk om emosjonell modenhet, slik som hos de som er trygge, men om emosjonell umodenhet som man beskytter ved å ha jernkontroll over følelsene sine.

Svar
Kommentar #3

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.

Samtidig tenker jeg at en del som viser samme atferd, ikke lar seg provosere, heller har ett stort behov for emosjonell kontroll og enten ikke slipper til følelsenen sine, eller undertrykker dem.

Jeg er enig i dette :)

Og jeg tenkte tanken da jeg skrev innlegget. Men det var ikke disse innlegget mitt handlet om, så derfor ville jeg ikke bruke tid og plass til å "utbrodere" noe på sidelinjen for å utelukke disse.

Ofte når jeg skriver noe så kommer jeg på tusen ting og unntak underveis, noe som gjør at jeg av og til utbroderer litt for mye på kanten av det jeg egentlig snakker om. Så forsøker å ikke ta alt for mange "avstikkere".

Men ofte så vil jo disse menneskene som undertrykker følelsene sine og har "stålkontroll" slippe ut frustrasjonen sin et annet sted. Noen mennesker virker jo svært så solide utad, men er kanskje tyranner innenfor husets fire vegger hjemme.

Og så finnes det jo dem som har full kontroll lenge, men som sprekker til slutt. Og da blir det gjerne med et kjempesmell.

Men i innlegget mitt så var det disse menneskene som faktisk er trygge i seg selv. Og slike mennesker vil jo gjerne slippe følelser løs. De er trygge nok til å gråte foran andre, le, drite seg ut, osv, osv. Men de  beholder roen når det stormer en storm som egentlig ikke "angår" dem.

Svar
Kommentar #4

Rudi Wara

91 innlegg  3817 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Sølvi Sveen. Gå til den siterte teksten.

Og så finnes det jo dem som har full kontroll lenge, men som sprekker til slutt. Og da blir det gjerne med et kjempesmell.

Men i innlegget mitt så var det disse menneskene som faktisk er trygge i seg selv. Og slike mennesker vil jo gjerne slippe følelser løs. De er trygge nok til å gråte foran andre, le, drite seg ut, osv, osv. Men de

Skulle nesten tro at du hadde forstått bibelen. Det er derfor du får den hellige Ånd i deg. Fordi den som vokser åndelig får sindigheten i seg, roen, tålmodigheten. Det er fruktene du kan høste fra DHÅ.

Når du treffer slike mennesker da underes du over, hvordan klarer de det.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Tove S. J Magnussen kommenterte på
Familiære bånd og politisk makt
7 minutter siden / 1709 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
15 minutter siden / 1820 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
25 minutter siden / 1254 visninger
Trond Bollerud kommenterte på
Giske Rev vs Grandis - "Shetoo"
rundt 1 time siden / 64 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1820 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 1254 visninger
Øivind Hundal kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 1254 visninger
Hallvard Jørgensen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 1254 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 1254 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 2 timer siden / 1333 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 2 timer siden / 757 visninger
Les flere