Verdidebatt

Bevare meg vel!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi liker å se inn i fremtiden i lys av hva vi kan tolke av fortiden. At vi selv ikke hører fremtiden til ser ikke ut til å påvirke oss nevneverdig. Vi har vært kristen i over tusen år sier man helt uten å reflektere over at ingen har levet i tusen år. Menneskelivet er på stusselige 80 år og det er fakta.

Riktig er det derav at mennesker har gjennom tusen år favnet om kristendommen. Men derfra til å hevde at vi har vært kristne i tusen år er vel en sterk overdrivelse.

Vi har noe kjennskap til fortiden men har vi egentlig noe særlig kjennskap til hvordan det var å leve i fortidens samtid. Hvordan tenkte menneskene for 1000 år siden eller for 200 år siden. Gjør vi ikke fortidens mennesker urett ved å analysere deres liv med vår tids briller. På samme måte som vi tolker andres kultur ut fra hvordan vi lever og virker i vår egen kultur.

Hvilken nytte har vi av å spå om fremtiden. Ikke vil vi være der når denne fremtiden kommer. Det er en uendelighet av hendelser som kan inntreffe som kullkaster selv den beste spåmanns anntagelser. Ikke minst, om man får rett kan man ikke hovre over det for man er da død for lenge siden. Våre etterkommere kan muligens om våre tanker er bevart si at dette var en fremsynt person, spørsmålet er om personen ikke hadde mer flaks enn fremsynthet.

På den annen side, det er ikke så mange fremtidsversjoner bevart og det er vel slik at de som hadde flaks og fikk rett i sine spådommer blir trukket frem, de som tok feil er forlengst glemt eller blir ikke nevnt.

Det er mange som har hatt gode ideer de har ønsket bevart til evig tid. Det viser seg gang på gang at denne evigheten ofte blir kort. Ser man på alle stiftelsene som skapes, legater med mer. Gode intensjoner med statutter skrevet i samtiden som viser seg å ikke tåle tidens tann selv om man var overbevist om at statuttene var solide og tilnæmet skrevet i sten.

Religiøses hellige skrifter knirker ikke så rent lite, de krever stadig nytolkning nettopp fordi tidene og menneskene forandrer seg. Samtidens forståelse varer ikke mer enn den begrensede perioden den virker i. Den glir umerkelig enten over i fortid eller blir en ny samtid i fremtiden.

Det er mange mennesker som tror de skal leve evig i et etterliv, på meg virker det som om mange også ser for seg at de skal leve evig her på jorden. Så langt har intet menneske en gang vært i nærheten av et slikt kunststykke.

Vi er et produkt av fortidens mennesker alle sammen, på samme måte som dem er det ikke plass i fremtiden for oss. Hvorfor er vi da så opptatt av den?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt