Alf Haakon Slettetveit

2

Raveparty

Publisert: 11. jul 2011

Jaja, så har rave(u)kulturen blitt tatt opp i den kristne ungdoms kulturen.    For håpentligvis uten :-) pillen. Bibel og bønn i seg selv fenger visst ikke lenger.  "Jesus liker rave!" Ravelovsang? Seriøst?  Jesus liker nok sprengte trommehinner. Hvordan skal ungdommen få "ører til å høre med"? Er det ingen voksne kristne ledere som tør å fortelle disse ungdommene at finns en grense for hvor mye drittkultur man kan asosiere Jesus med. "Anything goes" virker jo å være gjengs holdning. Jesus døde ikke på korset for at vi skulle danse eller synge eller kunne dyrke interesser eller talenter. Han døde på korset fordi vi er syndere som trenger frelse. Dette har ingenting med kristentro å gjøre. Dette er reinspikka subkultursvermeri.

http://www.vl.no/video/video100.zrm

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Sondre Bjellås

0 innlegg  50 kommentarer

Er det kun bibelen og bønn man skal få lov til?

Publisert over 9 år siden

Mener du at det kun er å lese bibelen og be som skal være akseptert oppførsel for lovpriselse av Gud? Det er da likegyldig hva slags type sang man benytter, om det er lovsang, rock, trance, house, dance, jazz, country?

Ungdommen (og alle andre) må få lov til å leve i den kulturelle tiden man lever i, vi har ikke lengre slaver som var akseptert for 2000 år siden, men denne typen musikk har vært populær en god stund og tydeligvis på vei til å bli sterkere utbredt enn tidligere - hvor det gjerne var litt uglesett og gjerne assosiert veldig med "party-dop". Men nå viser det seg at man kan nyte også denne formen for musikk i godt selskap med andre mennesker, uten å være beruset på annet enn naturlige kjemikalier i hodet.

Er det du som setter standarden for hva som er kristentro?

Kommentar #2

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

"Er`kje det flott, da?"

Publisert over 9 år siden

Den velkjente kommentaren til TV2s Frokost-TV egen nynorsktalende programleder rant meg i hu da jeg leste dette innlegget.  

Masse flotte ungdommer valfarter sommertids til Skjærgårds for å høre kul musikk, tilbe Gud og høre Hans ord forkynt og kommunisert på ulike måter til sin egen aldersgruppe. Norske ungdommer representerer som kjent ingen ensartet gruppe, men er høyst forskjellige både kulturelt og musikalsk.

At også techno og ”rave” nå inngår som varianter i dette sortimentet, bør således ikke være mer overraskende eller skremmende enn trad.gospel, rock og country.  For den som har giddet å se webTV-innslaget det her refereres til, er det ingen grunn til å betvile verken oppriktigheten eller hjertet bak de som står i spissen for dette .

Dette temaet burde være så utdebattert etter 40 år med moderne kristen musikk i dette landet, at denne trådens starter fremstår som et dvaskt ekko av en forlengst fossilert dinosaur. Slike småsutrende, hjemmeværende sønner av Norge oppholder seg naturlig nok også på behørig avstand fra slike fest-og gledessamlinger. 

En rask kikk på profilen bekrefter heldigvis også den status slike angstbiterske holdninger fortjener: ”Alf er avlogget – ingen følger Alf”.

Kommentar #3

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

God reklame for kristen ungdom

Publisert over 9 år siden
Alf Haakon Slettetveit. Gå til den siterte teksten.

Bibel og bønn i seg selv fenger visst ikke lenger.

Man er da ikke noe mindre kristen selv om man tør si at "gammeldags" bibel og bønn rett og slett er dønn kjedelig. For det er noen som synes det, og det må være lov å mene.

Men da er det jo fullt mulig å finne andre måter å utøve troen sin på, verre er det ikke. Så lenge man holder seg innenfor sine egne rammer og grenser i det man tror på, så fyller man sine egne krav. Andre sine krav kan man ikke bruke energi til å leve opp til, da vil man leve et liv i undertrykkelse, og det er jo så langt fra Jesus som man kan komme.

Og å bruke energi på å "rakke" ned på ungdom på den måten du gjør her, faller så på sin egen urimelighet at det hele egentlig bare fremstår som god reklame for linken du har lagt ut synes jeg.

Kommentar #4

Anders Larsen

0 innlegg  75 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Ifylgje profilen min har eg ein einsleg følgjar, gjev det meg lov til å få ytre meg Sørtorp??? Du har sikkert starta på forumet med blanke ark du også, ein gong. Kor mange følgjarar hadde du før du skreiv din første kommentar/innlegg??

Kommentar #5

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Jeg er nok tildels enig med deg i dette inntrykket av "anything goes" - innstillingen. Så blir jo da spørsmålet: hvem blir det som skal avgjøre hva som går gjennom nåløyet? Det er og blir et spørsmål som vekker strid.

Min egen erfaring er en meget konservativ tilnærming til bruken av musikk til gudstjeneste (og da mener jeg høye krav til fremførelse også). Kanskje også din? Det vil nok helt klart prege oss sterkt. Samtidig vil det også gjøre oss kapable til å se utviklingen i et litt annet perspektiv enn dem som er midt oppi ravekulturen. Min erfaring er at man blir lett blindet av det man står godt plantet i. Og ikke minst av det man selv driver med og benytter selv.

Jeg regner meg selv som ganske altetende musikalsk sett - med noen få unntak. Jeg ser at musikk har en enorm virkning på meg - og sikkert på veldig mange andre. Ingenting virker på mine følelser som musikk. En hel tale kan være aldri så givende, men likevel kan et virkningsfullt musikkinnslag på slutten av denne talen, gjøre at en virkelig får følelser i sving.

Det er viktig å være seg veldig bevisst på dette, mener jeg. Ikke minst for dem som driver med musikk i den sammenheng som går på å påvirke andres sinn (og hvem gjør ikke det?) Det er et stort ansvar å ha på sine skuldre!

Selv har jeg hatt mange dårlige opplevelser der konservative mennesker har prestert å gå ut i protest når vi som ungdommer sang og spilte i menigheten. Dette gjorde jo ikke annet enn å egentlig vekke trass, for å være ærlig. Å se voksne mennesker reise seg opp og demonstrativt forlate salen fordi de mente det man fremførte ikke var til Guds ære, var særdeles nedbrytende for en ung sjel. Det er noe av det jeg ser tilbake på som allermest ødeleggende i min tid i kristne miljøer.

Samtidig er jeg kanskje selv nå iferd med å bli gammel ;) Jeg ser ihvertfall mer at det er verdt å være seg bevisst i større grad enn man forstår som ung. Det er verdt å stille seg litt kritisk til hva som presenteres såkalt "til Guds ære".  Mange ganger tror jeg nok at man heller ønsker å ære seg selv og sine egne evner. Men man er kanskje ikke dette helt bevisst?

Poenget mitt er ihvertfall at man skal vokte seg for å falle i begge grøfter i dette spørsmålet. Det blir uansett et personlig valg og ansvar hva man vil lytte til og la seg påvirke av. Men samtidig er det også et felles ansvar hva som presenteres på møter og i regi av kristne samlinger. Jeg mener det vil være nyttig for de ansvarlige å fortløpende spørre seg selv: hva vil jeg med dette jeg gjør? Hva er hensikten og målet? Oppnår vi målet vårt? Sist men ikke minst: er målet i samsvar med det jeg finner i Bibelen?

Jeg husker jeg nok smilte litt for meg selv når gode menighetsmedlemmer hintet om at han som var musikkens mester i himmelen nok visste å bruke musikken som et middel til frafall.

Men i ettertid ser jeg nok at det slett ikke er helt på jordet å tenke i slike baner.

Den onde vet å benytte seg av alle veier inn til et menneskes hjerne. Det tror jeg vil være veldig uheldig å kimse av.

Kommentar #6

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Anders Larsen. Gå til den siterte teksten.

Ifylgje profilen min har eg ein einsleg følgjar, gjev det meg

Jeg reagerte også på denne uttalelsen fra Søetorp, som jeg ellers oppfatter som en mann som ikke ønsker å debattere person, men sak. Og det er vel også langt mer interessant for de fleste, vil jeg tro.

Kommentar #7

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Sissel Johansen. Gå til den siterte teksten.

Jeg ser at musikk har en enorm virkning på meg - og sikkert på veldig mange andre. Ingenting virker på mine følelser som musikk. En hel tale kan være aldri så givende, men likevel kan et virkningsfullt musikkinnslag på slutten av denne talen, gjøre at en virkelig får følelser i sving.

Jeg tror de aller fleste mennesker blir påvirke av musikk. Men da stort sett den musikken de selv liker. For det er jo som med alt annet, man har forskjellig smak :)

Derfor nytter det ikke å diskutere musikk i seg selv. Noen liker en ting, men blir stresset og sliten av å høre på noe annet. Og andre har det omvendt. Det som noen blir slitne av å høre på, treffer andre midt i hjertet.

Så alle må finne den musikken de selv liker. Og samtidig vise respekt og forståelse for at andre (spesielt ofte da andre generasjoner) liker en helt annen type musikk. For det viktigste er jo at man tross alt sitter igjen med den samme opplevelsen innvendig :)

Den gode følelsen :) Og den bør vi jo unne alle andre også :)

Kommentar #8

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Anders Larsen. Gå til den siterte teksten.

Ifylgje profilen min har eg ein einsleg følgjar, gjev det meg

Dette var nok et lite overtramp av Sørtorp, jeg reagerte også på de ordene.

Men ikke bry deg om det, førsøk heller å ta tak i debatten igjen :)

Regner med du kanskje har noen ord å tilføye til det vi har kommentert på saken :)

Kommentar #9

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Usakligheter

Publisert over 9 år siden
Anders Larsen. Gå til den siterte teksten.

Ifylgje profilen min har eg ein einsleg følgjar, gjev det meg

Min lille sluttbemerkning til trådstarter var ikke for å være frekk, men for å understreke et poeng i sakens anledning:  Nemlig at å gi uttrykk for så rigide og fordømmende holdninger som her var tilfelle, bekrefter for meg at man sannsynligvis er både "avlogget" og uten "følgere" - og da selvsagt i overført betydning.

Antall følgere forøvrig har naturligvis ingen betydning, heller ikke for meg.  At noen velger å henge seg opp i dette er i beste fall en avsporing i mangel av bedre argumenter, og som jeg ikke ser noe vits i å dvele ved .

 Sissel Johansen har forøvrig også helt rett i at jeg ikke ønsker å diskutere person men sak. 

Kommentar #10

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Sølvi Sveen. Gå til den siterte teksten.

Derfor nytter det ikke å diskutere musikk i seg selv. Noen liker en ting, men blir stresset og sliten av å høre på noe annet. Og andre har det omvendt. Det som noen blir slitne av å høre på, treffer andre midt i hjertet

Her er vi helt på linje, Sølvi. Samtidig er jeg også opptatt av at det som treffer oss så i hjertet ikke må misbrukes bevisst. Når man faktisk er klar over den følelsesmessige sterke innvirkning musikk har på de fleste mennesker, tenker jeg at kristne ledere hele tiden må vurdere hva de bruker den til.

I en annen tråd diskuteres nå parallelt dette med mye av påvirkningen på spesielt barn og unge innen den såkalte fremgangsteologiske retningen. Ikke bare her, men kanskje i særskilt grad her, brukes musikk  i veldig stor grad for å påvirke. Man har egne lovsangsteam og band i bruk til dette formålet. Og i  Siljes tråd om fremgansteologi sammenlignet med new-age, nevnes også dette at unge mennesker trekker dit hvor musikken fenger mest. Lovsangsteamet plukkes ofte ut med tanke på å kunne være mennesker de unge kan identifisere seg med og kanskje aller helst ønske å ligne. Ikke nødvendigvis noe galt i dette, men så absolutt verdt å tenke over, mener jeg. Mulig jeg selv er i overkant reflektert og  tildels kritisk til hva man utsetter og utsettes for. Men jeg mener alle har et ansvar i forhold til dette - spesielt de ansvarlige.

Når vi spiller musikksjangre bevisst som vi vet vil skape vekkelsesstemning, påvirker menneskers følelser på det religiøse planet i hjernen, kan dette lett misbrukes. Er du ikke enig i dette?

Og når dette igjen gjøres for å oppnå synlige resultater med at folk opplever en slags "trip" i jesu navn, eller skal påvirkes til å gi mer penger osv., mener jeg det blir enda mer behov for å se med kritisk blikk på bruken av musikken.

Kommentar #11

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Et kjent utsagn av Frelsesarmeens grunnlegger, William Booth, rant meg i hu da jeg leste innleggene i denne tråden:  "Hvorfor skal djevelen ha den beste musikken?"  Som kjent stjal Booth hemningsløst bl.a. fra drikkevise-kulturen...

Kommentar #12

Lise Helgesen

12 innlegg  779 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Alle her på VD ytrer sin mening, det er ikke noe galt i det, så lenge en holder seg innenfor de rammer en setter for seg selv.

Jeg syntes trådstarter som har lagt ut denne video, påpeker noe veldig viktig, som jeg støtter 100 %. Dette appellerer ikke til meg, har ikke noe imot moderne musikk, gospel, og er svært begeistret for Søetorps lovsang, men dette, jeg er mildt sagt sjokkert.

Kan aldri tenke meg at det himmelske lovsangskoret er i nærheten av dette, jeg undrer meg hva Paulus ville sagt, han var jo veldig konservativ, selv i sin egen tid.

ps: jeg har ingen følgere, jeg er ikke så fllink med data, og vet ikke hvordan man henter fram følgere.

Med vennlig hilsen

lise

Kommentar #13

Alf Haakon Slettetveit

2 innlegg  81 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Sondre Bjellås. Gå til den siterte teksten.

Er det du som setter standarden for hva som er kristentro?

Det er Bibelen som setter den standarden. Hverken du eller jeg. Det visste du allerede.


Å hva med alle de ufrelste ungdommene som har hatt en negativ erfaring med Rave og extacy. Det er nok en del av dem. For å ikke snakke om alle de dødsoffer den ukulturen har krevd de siste 20 årene. Bare det alene burde jo være mer enn nok til tenke seg om. Bare det at du (Hr Bjellås)prøver å glatte over dette sier meg alt jeg trenger vite. Hvordan tror du de førstnevnte vil reagere når de ser kristene ungdommer kommer evangeliserende med Jesus på rave. Det kan stenge like mye for evangeliet som det åpner.  Og når raveshowet er over hva tror gjorde størst inntrykk, seansen eller budskapet? Sist jeg sjekket het det "gospel og misjon". Som i bunn og grunn er to sider av samme sak. Et raveshow forteller ingenting om å leve med Jesus.

Hva slags grunnlag har disse ungdommene for å påstå at Jesus liker Rave? Siden det er tydligvis dem som setter standarden da.  Fordi de liker det sjøl? "Alt jeg liker, liker selvfølgelig Herren." Rave er ikke bare en musikkstil den er en hel kultur bestående av mange mindre oppbyggelige elementer. Den er iallefall ikke inspirert av DHÅ. Vel nok om det. Kan ikke huske å ha utalt meg om andre musikkstiler. Kristne må gjerne kose med god musikk i privaten. Det er jo likevel ganske rart at Nytestament sier fattig lite om musikken og dens praksis med unntak av et vers i Efeserbrevet og ett i Kolosserbrevet,( Paulus snakket om å synge yndig i sitt hjerte for Gud) mens i dagens kristenlandskap har den omtrent samme prioritet hvis ikke større enn forkynnelsen og læren.

"Slike småsutrende, hjemmeværende sønner av Norge oppholder seg naturlig nok også på behørig avstand fra slike fest-og gledessamlinger."

"En rask kikk på profilen bekrefter heldigvis også den status slike angstbiterske holdninger fortjener" 

Well, It takes one, to know one. ;-)

Siden du er så positiv da, får du stå i bresjen  for et slikt arrangement i din lokal menighet, Herr Søtorp

Inviter unge og gamle til litt good ol'fashion rave. Isteden for E-tabeletter byr vi på Flourtabeletter. De har  smilefjes de også. To timer med øredøvende dunk. Tenker nok at du vil føle deg veldig inspirert og oppbygd. ;-o

Kommentar #14

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Lise Helgesen. Gå til den siterte teksten.

ps: jeg har ingen følgere,

Til tross for avsporing, vil jeg bare trøste de med få følgere med dette at jeg tror det nok må ha vært mest aktuelt for de som først var medlemmer her på VD. Jeg ser samtlige av dem har mange følgere, siden har det nok avtatt. Derfor mener jeg dette er en noe overflødig funksjon. Men noen bruker den jo aktivt, på den måten at de får varsel om når noen de følger har skrevet noe (tenker med gru på alle varsler mine følgere må få... )

Jeg tror ikke en skal måle sin verdi ut fra antall følgere, på ingen som helst måte.  Men det er unektelig litt uheldig å se at f.eks. moderator følger denne og hin, men ikke andre. Dette blir en skjevhet som kan virke veldig uheldig, mener jeg.

For å følge noen, Lise, må du klikke på vedkommendes navn. Du kommer da inn på profilen og der kan du se at det står "følg". Denne klikker du på - det er det hele :)

Kommentar #15

Lise Helgesen

12 innlegg  779 kommentarer

Sissel

Publisert over 9 år siden

Tusen takk for at du tok deg tid til å forklare, hvordan man henter opp følgere.

lise

Kommentar #16

Ragnhild Kimo

8 innlegg  2038 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Per Søetorp. Gå til den siterte teksten.

En rask kikk på profilen bekrefter heldigvis også den status slike angstbiterske holdninger fortjener:

Den var ikke særlig pen vel?

Kommentar #17

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 9 år siden

11. Thou shalt not rave.

Kommentar #18

Ragnhild Kimo

8 innlegg  2038 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Alf Haakon Slettetveit. Gå til den siterte teksten.

Bibel og bønn i seg selv fenger visst ikke lenger

Jeg tror disse unge tidlig vil få problemer med hørselen! Den type sang og musikk passer ikke meg, og jeg fikk heller ikke tak i noe tekst ;) så det er kanskje ren underholdning?

La oss håpe at dette bare er en del av programmet, og at de unge også har avsatt tid til Bibelundervisning og bønn.

Mvh Ragnhild

 

Kommentar #19

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Sissel Johansen. Gå til den siterte teksten.

Når vi spiller musikksjangre bevisst som vi vet vil skape vekkelsesstemning, påvirker menneskers følelser på det religiøse planet i hjernen, kan dette lett misbrukes. Er du ikke enig i dette?

Dette med påvirkning av musikk gjelder jo overalt i samfunnet.

Og det er klart at dersom man bevisst bruker musikken, eller sin status innen musikken, til å påvirke unge mennesker, så kan man fort rent moralsk sett være ute på tynn is.

Men har har helt klart foreldre også en rolle i det å lære sine barn å tenke selv. Problemet er jo at dersom man er opplært til å "sluke" alt kristent (eller annen tro/ikke-tro) innhold ukritisk (feks at alt som har med gud å gjøre stiller man ikke spørsmål ved, for sånn er det bare), så vil man fort kanskje ikke klare å tenke selv på ting som har med dette å gjøre.

Det er også klart at musikk kan gi en form for "rus" på en måte. Spesielt kanskje dersom det er mange mennesker samlet som gir seg "helt over" til stemningen. Men det er jo ikke noe galt i dette så lenge menneskene som er der selv ønsker og er klar over dette. Problemet er jo kanskje i de tilfellene hvor musikken har et budskap i en større sammenheng med svært sterk påvirkning/disippelsanking blant folk.

Eller hvor voksne drar med seg sine barn, og lar dem ukritisk utsettes for en slik påvirkning.

Kommentar #20

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Lise Helgesen. Gå til den siterte teksten.

Kan aldri tenke meg at det himmelske lovsangskoret er i nærheten av dette, jeg undrer meg hva Paulus ville sagt, han var jo veldig konservativ, selv i sin egen tid.

Hva man aldri kan tenke seg har jo ingenting med om man sitter på fasiten selv eller ikke.

Og hva Paulus ville ha sagt, er nok noe helt annet enn hva Jesus ville ha sagt. For Jesus var på mange områder svært langt fra konservativ.

Uansett, så bør man ha noen gode og saklige argumenter for å "rakke ned" på andre menneskers musikksmak og måte å lovprise gud på. Det holder ikke med at man ikke selv liker det, at det er nytt og annerledes enn det man selv er vant med, eller at man ikke tror at det er riktig.

Det står vel ikke noe i bibelen som kan underbygge eller forby dette. Det står heller ikke noe i bibelen om å kjøre bil og høre på gudstjeneste på radioen samtidig, verken for eller imot. Paulus ville kanskje også ment at bilkjøring samtidig med at man hørte på guds ord ikke ville vært konservativt nok.

Vi lever i 2011. Verden er ikke som på Jesu tid. Det er svært mange ting alle kristne gjør (og hører på) som ikke bibelen favner konkret på noe vis. Nettopp fordi vi lever i en annen tid.

Og ingen kan sette seg på noen høy hest og si hva som da blir "galt" og ikke. Spesielt ikke når det hele rett og slett bunner i "smak og behag".

Kommentar #21

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Alf Haakon Slettetveit. Gå til den siterte teksten.

Inviter unge og gamle til litt good ol'fashion rave. Isteden for E-tabeletter byr vi på Flourtabeletter. De har

Hvorfor skal man automatisk dømme et kristen rave-party til at da "må" det være dop der?

Det finnes mange unge mennesker som elsker rave-musikk, og som aldri har rørt dop (eller alkohol) i hele sitt liv. Og som ei heller kommer til å gjøre det.

Selv om rave har et (ufortjent mange ganger) dårlig rykte, så kan man ikke forhåndsdømme på dette viset.

Hva med heller å se det positive i det, snu på flisa, og tenke at endelig er det noen som tar tak i rave og gjør det til en 100% dopfri sone?

Nå vet man jo aldri om slike arrangementer er 100% dopfrie eller ikke, uavhengig om det er kristne arrangementer eller andre arrangementer. Men det vet man jo ikke om det er på vanlige gudstjenester heller.

Og da tenker jeg ikke nødvendigvis på ungdommen, men på godt voksne mennesker.

Kommentar #22

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Sølvi Sveen. Gå til den siterte teksten.

Eller hvor voksne drar med seg sine barn, og lar dem ukritisk utsettes for en slik påvirkning.

Dette er et viktig punkt! Det er også noe av det jeg kritiserer sterkt i Fragells tråd. Jeg mener det er en voksens plikt å være kritisk til hva mindreårige tar del i og blir påvirket av. Hva de siden velger for sine liv, kan vi ikke blande oss i. Men bevisstgjøring lærer de av oss voksne.

Kommentar #23

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Musikkstil og åndelig dømmesyke

Publisert over 9 år siden
Alf Haakon Slettetveit. Gå til den siterte teksten.

Å hva med alle de ufrelste ungdommene som har hatt en negativ erfaring med Rave og extacy. Det er nok en del av dem. For å ikke snakke om alle de dødsoffer den ukulturen har krevd de siste 20 årene. Bare det alene burde jo være mer enn nok til tenke seg om. Bare det at du (Hr Bjellås)prøver å glatte over dette sier meg alt jeg trenger vite. Hvordan tror du de førstnevnte vil reagere når de ser kristene ungdommer kommer evangeliserende med Jesus på rave. Det kan stenge like mye for evangeliet som det åpner.

Sitatfunksjonen fusker) Du sier i tillegg også følgende (sitat):

Hva slags grunnlag har disse ungdommene for å påstå at Jesus liker Rave? Siden det er tydligvis dem som setter standarden da.  Fordi de liker det sjøl? "Alt jeg liker, liker selvfølgelig Herren." Rave er ikke bare en musikkstil den er en hel kultur bestående av mange mindre oppbyggelige elementer. Den er iallefall ikke inspirert av DHÅ. Vel nok om det. Kan ikke huske å ha utalt meg om andre musikkstiler. Kristne må gjerne kose med god musikk i privaten.

Og hvilket grunnlag har du for å påstå det motsatte:  At Jesus ikke liker Rave-musikk?  På hvilket grunnlag setter du deg til doms over titusenvis av flotte ungdommer som forsøker å skape noe i et ærlig forsøk på å dele tro og glede med andre i et rusfritt miljø, med sure oppstøt à la: "..Dette har ingenting med kristentro å gjøre. Dette er reinspikka subkultursvermeri"?

Du snakker om "negative erfaringer med Rave og extacy", om dødsfall og ukultur.  Fatter du ikke at nøyaktig det samme er tilfelle innen både rockekultur såvel som C&W og de fleste andre miljøskapende musikksjangre i profane settinger? Du hoverer her som en fariseisk besserwisser over holdninger du antar disse ungdommene har og mistror dem kun ut ifra dine egne fordommer.  Men selv vet du åpenbart svært lite.  Du som utfordrer meg til å ha Rave-party for andre:  Hva har du selv gjort for ungdomsmiljøer som har bidratt til samling og interesse for evangeliet? 

Jeg vil si at et slikt møte VL viste klipp fra under Skjærgårds faktisk forteller en hel del om hva det vil si å leve med Jesus:  Det er glede, det er livsutfoldelse, det er felleskap, det er musikk og det er trivsel.  Men dersom du tror at det er nok å lese fra Efeserbrevet og Kolosserne på et ungdomsmøte i 2011, og "synge yndig i sitt hjerte" - be my guest.  Og dersom noen også tror at "livet med Jesus" blir bedre representert ved å advare og uttrykke sin dystre bekymring over alt og alle, er det ennå tid å tro om igjen!

Du sier bombastisk at en slik musikk er "..iallefall ikke inspirert av DHÅ". Vel, faktisk så tror jeg den Hellige Ånd er mye mindre sneversynt og atskillig mer tilpasningsdyktig enn deg når det gjelder å møte folk der de er på deres egne kulturelle premisser.  Nøyaktig samme tankerekker har vi vært vitne til gjennom utallige diskusjoner vegger opp og stolper ned i årtier:  For eller mot gospel, mot trommer og elgitarer, mot ditt og mot datt.  Faktisk trodde jeg en stakket stund at vi var kommet gjennom den verste kritikkhengemyra nå, men der tok jeg visst feil..

Ut ifra det du sier, virker du derimot så innesnødd i din egen lille religiøse subkultur, at jeg er sterkt i tvil om det er verdt bryet med å forsøke å tale fornuft med deg om dette temaet.  Det mest alvorlige er imidlertid når du begynner å sammenblande din egen personlige smak og behag med Guds.  Da setter du deg nemlig i Guds sted, og det kan bare kalles èn ting:  Å misbruke Herren din Guds navn.  Det ville jeg ha voktet meg vel for, var jeg deg.

De eneste positive elementene jeg finner i det du sier, er at du "..Kan ikke huske å ha utalt meg om andre musikkstiler. Kristne må gjerne kose med god musikk i privaten".  Du verden, det var da enda godt! 

La meg bare kort nevne at jeg har forkynt evangeliet gjennom ord og toner i mer enn 30 år.  Min musikkstil har spent over alt fra klassisk, C&W, rock, trad.bedehus, heavy, storband, jazz, lovsangskor, gospel og techno gjennom konserter og møter såvel som på plateinnspillinger.  Min entydige erfaring er at dette er kunstneriske sjangre som Gud verken favoriserer eller diskrediterer opp mot hverandre.  Rave er absolutt ikke min personlige musikkstil, men like fullt vet jeg at Han kan bruke til og med det jeg ikke liker som redskaper til sin ære!   

Det er en ydmyk erkjennelse jeg etterlyser hos deg, såvel som andre som måtte innbille seg at DHÅ lar seg skremme av litt decibel, futt og fart.  Min Gud tåler faktisk både fullt trøkk og dans, DJ'er og hoppende ungdommer.  Det Han derimot avskyr langt mer enn dette, er dømmesyke rettroende som ser som sin fremste oppgave å stirre seg blinde på alt som ikke er etter deres egen smak og kaller det "drittkultur".  Da reduserer du indirekte Gud selv og degraderer Ham til en liten prippen, kristelig grinebiter. Det liker jeg dårlig.

Jeg utfordrer med dette både deg og oss alle til å gjøre helomvending bort fra dette negative kritikkvisvaset, og til heller å se den gaven Gud har gitt oss gjennom musikken med mulighet for å nå mennesker i alle aldre og kulturer.  Mennesket ser til det utvortes, men Herren ser til hjertet! 

Kommentar #24

Alf Haakon Slettetveit

2 innlegg  81 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Sølvi Sveen. Gå til den siterte teksten.

Nå vet man jo aldri om slike arrangementer er 100% dopfrie eller ikke, uavhengig om det er kristne arrangementer eller andre arrangementer. Men det vet man jo ikke om det er på vanlige gudstjenester heller.

Fru Sveen, du må ha en utrolig innsikt i hva som foregår i kristensamfunnet til å være en ufrelst person. Må nesten beundre denne interesse for noe som egentlig er et internt anliggende for kristne først og fremst.  Hvis du står for sitatet ovenfor, støtter jo det bare enda mer mitt argument, mot å blande denne drittkulturen med kristen evangelisering. Tenk deg undom som reiser på Skjærgårds Gospel & Misjon Raveparty for å muligens høre om Jesus og kommer hjem "høy" på noe helt annet fordi en pusher lusket i kulissene og fiksa dem opp.  Eller en"dopraper" puttet ett eller annet i brusen til en intetanende jente. Mange "kjekke" gutter som skal sjekke kristne jenter vet du. De gir vel katten i Jesus.  Så lenge vi adopterer slike kulturer inn våre virksomheter som jeg mener ikke er Guds inspirerete i utganspunktet kan det slå helt feil ut.  Jeg har fått med meg en og annen kristenfestival/stevne de siste 20 åra. Naive skal vi ikke være. Jeg har sett litt.

Kommentar #25

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Alf Haakon Slettetveit. Gå til den siterte teksten.

Fru Sveen, du må ha en utrolig innsikt i hva som foregår i kristensamfunnet til å være en ufrelst person. Må nesten beundre denne interesse for noe som egentlig er et internt anliggende for kristne først og fremst.

Du verden, der dukker det sannelig opp igjen. Er det ny lovgivning ute og går i karismatiske miljøer, som går på at såkalte ufrelse og ikke-karismatikere ikke har uttalelserett?

Kommentar #26

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Sissel Johansen. Gå til den siterte teksten.

Du verden, der dukker det sannelig opp igjen. Er det ny lovgivning ute og går i karismatiske miljøer, som går på at såkalte ufrelse og ikke-karismatikere ikke har uttalelserett?

Det ser sånn ut.  "Den ufrelste fru Sveen" er visstnok ikke meningsberettiget, i hvert fall.

Kommentar #27

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Alf Haakon Slettetveit. Gå til den siterte teksten.

Må nesten beundre denne interesse for noe som egentlig er et internt anliggende for kristne først og fremst.

Dop og andre rusproblemer er da aldri et internt anliggende, det er et samfunnsproblem rett og slett.

Dette når noen sier at folk "utenfra" skal holde seg unna "vårt anliggende" er en varssellampe i mine ører på at de har noe å skjule. Eller at de selv ønsker å rydde opp på "sin måte", og uten innblanding utenfra. Noe man feks dessverre har sett noen ganger i forbindelse med overgrep.

Nå mener ikke jeg at du har noe å skjule, jeg bare sier hva slike utrykk får meg til å tenke dersom de feks kommer fra en slags "gruppe" av mennesker dersom det gjelder ting som er et problem for hele samfunnet. Som feks dop og overgrep av forskjellige slag.

Når jeg sier dop, så mener jeg i utgangspunktet alt fra ulovlige rusmidler til lovlige rusmidler. Det er mye som kan misbrukes. Feks så er det alt for mange voksne og "oppegående" kvinner og menn som misbruker reseptbelagte medisiner. Men det foregår ofte i det skjulte, og mange ganger vet ikke engang ektefellen hvor ille det er.

Samt at det er mye skjult alkoholisme i alle kretser, også i kristne miljøer. Og slike ting er ikke bare et anliggende for de kristne først og fremst. Det handler også ofte om kanskje barn som blir skadelidende av at den ene eller begge foreldrene misbruker, og det er et samfunnsproblem, ikke et problem som skal være lokalisert til et "lukket miljø".

Kommentar #28

Kristian Kahrs

109 innlegg  2165 kommentarer

Budskapet er viktig, ikke formen

Publisert over 9 år siden
Sissel Johansen. Gå til den siterte teksten.

Til tross for avsporing, vil jeg bare trøste de med få følgere med dette at jeg tror det nok må ha vært mest aktuelt for de som først var medlemmer her på VD.

Jeg tror nok dessverre trådstarter har en alt for snever oppfatning av hva som fremmer Guds rike, og et viktig spørsmål å stille Sletteveit er hva han gjør for å kommunisere evangeliet til andre grupper enn de han vanligvis omgås med. Vil Sletteveit nå frem til de som liker ravemusikk med å si at dette er noe som fordømmes ut fra Bibelen?

La meg sitere noe av teksten Vårt Lands dyktige journalist Trygve Jordheim leste opp i reportasjen: Gutta er opptatt av å være annerledes innenfor house-kulturen, som ofte forbindes med dop og såkalt utagerende festing.

En av fem DJene i Jesus loves rave er Sigve Digernes, en mann mange kjenner fra den gode dokumentarserien på NRK, Norge i krig - oppdrag Afghanistan. Her fremsto Digernes som en tydelig kristen, og han formidlet sin kristne tro på en meget god måte. Jeg vil anbefale de som ikke har sett denne serien om å se de seks episodene. Har Sletteveit profilert kristen tro like godt og like effektivt som Digernes?

La meg også ta med noen sitater fra Digernes hvor han snakker på videoen på vl.no: For vår del er det budskapet på mange forskjellige måter (som er viktig). Vi er ganske tydelige i navnet; vi er tydelige i det at vi har appeller eller bønn under giggene vi har, og vi plukker bevisst låter som har et godt budskap.

En annen DJ, Casper C. R. Vassbotten sier følgende: Det står masse i Bibelen om at de festet og danset, og vi synes det har vært litt undervurdert i den tradisjonelle benkeradslovsangen. 

Når Sletteveit er bekymret for at dette alternative miljøet er ubibelsk og har dårlig innflytelse, kan det være lurt å få med seg uttalelsene til 19 år gamle Simen Trannum som er på Skjærgårds: Hva skal vi med alkohol når vi koser oss. Det er helt sjukt. Og Jordheim spør: Dette Jesus Loves Electro, har det noe med Jesus å gjøre? Absolutt noe med Jesus å gjøre. Gutta som er der inne, de tar ikke den creden de får av oss; de sender den rett opp fordi det er Han svære der oppe som fortjener alt. Electro, vi digger det, vi raver og koser oss, og dette er en form for lovsang.

Hvordan kan Sletteveit få seg til å skrive Bibel og bønn i seg selv fenger visst ikke lenger når han ser disse uttalelsene over? Burde ikke Sletteveit være mye mer opptatt av budskapet, ikke formen?

Ellers kan jeg tenke meg å referer til det siterte fra Sissel Johansen. Følgefunksjonen er meget nyttig for meg fordi jeg følger en mengde skribenter på VD og også Nye Meninger som har samme eier i Mentor Medier. Jeg ble oppmerksom på denne debatten fordi jeg følger Johansen, som forøvrig er en fornuftig dame som det er verdt å følge. Hun har meninger om mye, og når jeg får epostvarsling om de kommentarer og innlegg hun skriver, er det mye lettere å holde oversikten over interessante debatter. Dette er spesielt nyttig i de periodene jeg har andre ting å gjøre enn å skrive på VD.

Kommentar #29

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Ved å forsøke å "frata" meg rettigheten til å ha en mening om ting jeg faktisk mener noe om, så blir jo debatten vinklet fra ball til person. Samt en "avslutning" på diskusjonen hvor man slipper å komme med argumenter.

Enkleste vei ut av en diskusjon er ofte å forsøke å zippe igjen kjeften til sin motstander. Istedet for å heller bruke energien på si hva man selv mener om SAKEN :P

PS ;)  Jeg er ingen fru :PKommentar #30

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Valg av tiltaleform kan jo også være en form for hersketeknikk.  Det å tiltale deg "fru Sveen" er ikke nødvendigvis en måte å være høflig på, men kanskje heller et forsøk på "avpersonifisering".  Du er en "utenforstående", uten rett til å ha noen mening i denne debatten.

Kommentar #31

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Kristian Kahrs. Gå til den siterte teksten.

Hun har meninger om mye, og når jeg får epostvarsling om de kommentarer og innlegg hun skriver, er det mye lettere å holde oversikten over interessante debatter. Dette er spesielt nyttig i de periodene jeg har andre ting å gjøre enn å skrive på VD.

Takk skal du ha, for hyggelige ord! Jeg forstår godt behovet for en følgerfunksjon for dere som har mindre mulighet til å følge med i det daglige.

Også regner jeg med du tilgir at det sikkert nesten må ligne på spamming fra min side i de ivrigste periodene ;))

Hyggelig å "se" deg her iblant!

Kommentar #32

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Beklager, koblet ikke den før nå :)

Tenkte at det var du som kalte meg for fru, men ser jo sammenhengen nå. (kanskje på tide å finne bingen før jeg virkelig begynner å rote her inne:P )

Og ja, det kan jo også være en form for avpersonifisering som du sier. Den tanken slo ikke meg. Men ønsker heller ikke å tillegge noe på akkurat den biten, for det kan jo for alt jeg vet bare være helt tilfeldig, eller for mange helt vanlig måte å tiltale andre på, spesielt på et sted som dette.

Kommentar #33

Alf Haakon Slettetveit

2 innlegg  81 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Sissel Johansen. Gå til den siterte teksten.

Du verden, der dukker det sannelig opp igjen. Er det ny lovgivning ute og går i karismatiske miljøer, som går på at såkalte ufrelse og ikke-karismatikere ikke har uttalelserett?

Jeg var faktisk positivt til Sølvi's innspill.

Kommentar #34

Arnt Thyve

17 innlegg  1393 kommentarer

Jesus Loves Electro?

Publisert over 9 år siden

Hvor har man det fra at Jesus elsker electro? Kan ikke huske at det står i Bibelen noe sted. Skulle tro at en som er Gud hadde litt bedre musikksmak enn som så... ;)

Jeg må vel også kommentere at deltagerne på ravepartyet virket temmelig lite reflekterte... Er vi på jorden for å ha det gøy? 

Kommentar #35

Alf Haakon Slettetveit

2 innlegg  81 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Det var voldsomt til egenskaper jeg blir tilagt nå da. Jeg brukte fru Sveen nettopp fordi det er høflig. Jeg er ny her. Å bruke bare Sølvi ville vært unaturlig for min del. Er hun derimot ikke gift så beklager jeg på det sterkeste. Da får det bli frøken. ;-)

Kommentar #36

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Alf Haakon Slettetveit. Gå til den siterte teksten.

Jeg var faktisk positivt til Sølvi's innspill.

Beklager da misforstod jeg. Men kanskje du også uttrykte deg litt uklart, siden flere syntes å misforstå?

Faren med å delta i flere tråder er at det er lett å ta med seg tanker fra den ene til den andre. Og jeg kan her desverre ha kommet til å gjøre nettopp det.

Så igjen, beklager!

Kommentar #37

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Arnt Thyve. Gå til den siterte teksten.

Er vi på jorden for å ha det gøy?

Må innrømme at min tenåringssønn lo rått da jeg viste han klippet og han så denne 39-åringen som hoppet rundt i gjennomvåt skjorte - og påstod dette jeg siterer deg på. :)

Kommentar #38

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Alf Haakon Slettetveit. Gå til den siterte teksten.

Det var voldsomt til egenskaper jeg blir tilagt nå da. Jeg brukte fru Sveen nettopp fordi det er høflig. Jeg er ny her. Å bruke bare Sølvi ville vært unaturlig for min del. Er hun derimot ikke gift så beklager jeg på det sterkeste. Da får det bli frøken. ;-)

Da får jeg også beklage, siden jeg åpenbart har feillest deg :)

Kommentar #39

Alf Haakon Slettetveit

2 innlegg  81 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Kristian Kahrs. Gå til den siterte teksten.

Når Sletteveit er bekymret for at dette alternative miljøet er ubibelsk og har dårlig innflytelse, kan det være lurt å få med seg uttalelsene til 19 år gamle Simen Trannum som er på Skjærgårds: Hva skal vi med alkohol når vi koser oss. Det er helt sjukt. Og Jordheim spør: Dette Jesus Loves Electro, har det noe med Jesus å gjøre? Absolutt noe med Jesus å gjøre. Gutta som er der inne, de tar ikke den creden de får av oss; de sender den rett opp fordi det er Han svære der oppe som fortjener alt. Electro, vi digger det, vi raver og koser oss, og dette er en form for lovsang.

"Hva skal vi med alkohol når vi koser oss. Det er helt sjukt. Og Jordheim spør: Dette Jesus Loves Electro, har det noe med Jesus å gjøre? Absolutt noe med Jesus å gjøre. Gutta som er der inne, de tar ikke den creden de får av oss; de sender den rett opp fordi det er Han svære der oppe som fortjener alt. Electro, vi digger det, vi raver og koser oss, og dette er en form for lovsang."

"De tar ikke creden" ? Det skulle vel bare mangle det. De får jo det  nesten til å høres extra ordinært ut å gi Gud all Ære.

"  vi digger det, vi raver, og koser oss, dette er en form for lovsang" ? Jeg trodde poenget var å evangelisere. De høres jo nesten selvopptatte ut jo.

At du hele tatt henviser til slike reflekssjoner fra en 19 år gammel gutt med minimal teologisk innsikt og livs erfaring, som et motargument, gir i hvertfall grunnlag for min bekymring.

Kommentar #40

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Hersketeknikker

Publisert over 9 år siden

Dette er feil.

Slettetveit hadde sin første inntreden på dette forumet 14.mars 2010, og har siden frekventert med et tyvetalls kommentarer.  Han bør derfor nå ha alt å vinne på å ta lærdom nå og skjerpe seg litt, i stedet for å legge skylda på egen uerfarenhet for sine tarvelige utsagn.  Min siste kommentar om sakens anliggende har han ikke engang nedlatet seg å gi tilsvar på, men hengir seg heller til utenomsmåsnakk om tiltaleformer.

Videre påstår han i #13 aldri tidligere å ha kommentert andre musikkstiler. Feil igjen. Den 8.juli ifjor serverte han imidlertid denne kommentaren, der han hudfletter moderne lovsangsmusikk og kaller det "usunt". Han kommer med svært lite flatterende karakteristikker av lovsangsledere, som han bl.a. betegner som "overdisiplinerte" og konkluderer med at det slettes ikke er sikkert at Jesus er i lovsangsmusikken heller. 

Svært lite synes med andre ord å gå igjennom sensurens nåløye hos Slettetveit.  Det er bare å håpe at slike selvgestaltede linjedommere som blåser i fløyta i hytt og gevær tilhører en utdøende rase i kristennorge, selv om det til tider kan se ut som om de er overrepresentert her på VD.  Hvorfor ikke heller finne noe å rose, noen å oppmuntre for det de gjør, noe å gi Gud ære for?  Get a life!

Kommentar #41

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Bekymringsfullt..

Publisert over 9 år siden
Alf Haakon Slettetveit. Gå til den siterte teksten.

At du hele tatt henviser til slike reflekssjoner fra en 19 år gammel gutt med minimal teologisk innsikt og livs erfaring, som et motargument, gir i hvertfall grunnlag for min bekymring.

Denne 19 år gamle gutten er tilfeldigvis oppvokst i et solid kristent hjem, der hans far har vært menighetspastor og forkynner i Pinsebevegelsen gjennom hele sitt voksne liv.  Jeg kjenner faktisk denne familien svært godt, og kan underskrive på at ingen av dem på noen måte er noen teologiske lettvektere.  Her har bønn og Guds ord vært daglig kost på en forbilledlig måte gjennom hele oppveksten. Grunnlaget for din bekymring om "minimal teologisk innsikt" tilbakevises med dette på det sterkeste. 

Derimot ser jeg desto større grunn til bekymring over den måten du tydeligvis ser på deg selv:  En som har "teologisk innsikt og livserfaring" nok til å sette seg til doms over andre med største selvfølgelighet, uten å ta seg bryet med å sjekke fakta.  Det er for meg å anse som langt mer skremmende.

Kommentar #42

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Paulus' mening

Publisert over 9 år siden
Lise Helgesen. Gå til den siterte teksten.

Kan aldri tenke meg at det himmelske lovsangskoret er i nærheten av dette, jeg undrer meg hva Paulus ville sagt, han var jo veldig konservativ, selv i sin egen tid.

Akkurat hva Paulus ville sa sagt, eller rettere ikke sagt, vet vi faktisk litt om. Den for sin samtid heller liberale Paulus forteller at han ved en anledning fikk se inn i himmelen (han visste ikke helt hvordan det foregikk). Men han manglet ord for å beskrive hva han hadde opplevd.

Han var antagelig helt enig med 5-åringen som ble spurt om hvordan det ville bli i Himmelen: "Det blir bra!"

Kommentar #43

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Per Søetorp. Gå til den siterte teksten.

Svært lite synes med andre ord å gå igjennom sensurens nåløye hos Slettetveit.

Jeg kjenner hverken Søetorp, Slettetveit eller gutten med solid teologisk familiebakgrunn. Med  fare for nok engang å stikke hodet ut for hogg, mener jeg kanskje man i noe større grad kunne møtes på halvveien her - noe jeg prøver på mitt vis i min egen første kommentar.

For det er lite som er enten svart eller hvitt. Og det bør være rom for ulike syn, uten å bli beskyldt for å mangle et liv. Det kan godt hende at det er mange såkalte konservative, selvgestaltede linjedommere representert her på VD, men da gjelder ihvertfall dette også i andre spørsmål enn når det kommer til bruken av musikk i kristne miljøer.

Jeg synes det er uheldig når man utvikler ikke-temaer, som vekker harme å ta opp med litt annet fokus enn det som er oppe og vedtatt i miljøene.

Jeg er enig i at vi heller burde legge vinn på å oppmuntre hverandre fremfor å stadig kritisere andres initiativ.

Men å stille spørsmålstegn til hva som er greit å "servere" våre unge som et alternativ i kristne miljøer, mener jeg det er all grunn til å ha en fortløpende debatt om. Især på et forum som dette.

Og helst i en broderlig og søsterlig tone.

Kommentar #44

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Halvveis helt på jordet..

Publisert over 9 år siden
Sissel Johansen. Gå til den siterte teksten.

Jeg husker jeg nok smilte litt for meg selv når gode menighetsmedlemmer hintet om at han som var musikkens mester i himmelen nok visste å bruke musikken som et middel til frafall.

Men i ettertid ser jeg nok at det slett ikke er helt på jordet å tenke i slike baner.

Den onde vet å benytte seg av alle veier inn til et menneskes hjerne. Det tror jeg vil være veldig uheldig å kimse av.

Du kan trygt vende tilbake til ditt lille smil for deg selv, Sissel. 

Hvordan i all verden skal den onde kunne "bruke musikken som et middel til frafall", når vi her snakker om helhjertede kristne som er overgitt til Gud og til Hans tjeneste?  Det blir jo en helt paranoid tankegang å gå rundt og være redd for at den onde liksom til enhver tid kan bryte seg inn i våre hjerner!  Og så med musikk da, som Gud har skapt for at vi skal nyte den og tjene Ham med den? 

En slik irrasjonell angst er nok mer basert på egne psykologiske faktorer enn åndelige realiteter.  Visst finnes det en ond djevel - men hvor stor er da egentlig din Gud i en kristen, rusfri ungdomsfestival der man ber, lovsynger og har en klar kristen bekjennelse?

Slike tankebaner er nok derfor dessverre akkurat som du beskriver:  Helt på jordet.

Til din siste replikk ser jeg ikke med min beste forstand hvordan man skal kunne møte et slikt debattinnlegg "på halvveien".  Når man går såpass tøft ut som trådstarter gjør her, får man finne seg i å bli irettesatt.  Så skal jeg på min side også ta korreks for at jeg lar meg provosere til noe skarpslipt ordbruk. Jeg vil også gjerne vise respekt for andres ulike oppfatninger. 

Men utgangspunktet her var altså ikke bare surmaget kritikk av andres musikksmak og teologi, men også et angrep på unge mennesker som gjør det de gjør for Gud.  Sånt tar man ikke akkurat på med silkehansker.  Til det har jeg en Mester som ifølge Boka heller ikke sparte på konfekten i møte med fariseere og skriftlærde.  Synderne derimot var han som kjent mer nådig mot..

Herved setter jeg strek i debatten for mitt vedkommende. Nå kommer endelig sola!

Kommentar #45

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Per Søetorp. Gå til den siterte teksten.

Nå kommer endelig sola!

Og idet jeg leser denne setningen og kikker ut mitt vindu, kom regnet her.

Kos deg i sola!

Vi er nok ellers ganske enige, alt i alt :)

Kommentar #46

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Alf Haakon Slettetveit. Gå til den siterte teksten.

Jeg var faktisk positivt til Sølvi's innspill.

Misforsto deg jeg også, så føyer meg inn i rekken av beklagelser :)

Kommentar #47

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Enig, men

Publisert over 9 år siden
Per Søetorp. Gå til den siterte teksten.

Hvordan i all verden skal den onde kunne "bruke musikken som et middel til frafall", når vi her snakker om helhjertede kristne som er overgitt til Gud og til Hans tjeneste?

Jeg er enig med Per Søetorps tankegang her, for jeg tror at musikk i seg selv er nøytral og vil være det inntil den dedikeres til noe.

Men Sissels antagelser er ikke helt uten meritter i kristen sammenheng, fordi ikke helt ukjente David Wilkerson gikk voldsomt ut mot "kristenrock", og skrev bøker om (og mot) dette.

I denne sammenheng mener jeg Per har rett og David tok feil.

Selv er jeg ingen tilhenger av moderne kristen lovsang. Jeg hører hjemme i "Bill Gaither-fløyen". Men jeg registrerer også at f.eks. David Åleskjær ikke har noen sans for Bill Gaither og ikke begriper seg på folk som går på Gaither-konserter.

Og selv om jeg ikke er istand til å nyte den moderne kristne lovsangen, så gleder jeg meg storlig når jeg via TV får se kristne konserter hvor 1000, 2000, 5000, 10.000 - ja 25.000 kristne samles i moderne lovsang. Slikt gir håp for framtiden.

Det skulle vel ikke tilfeldigvis ha med smak og behag å gjøre dette også?

Kommentar #48

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Alf Haakon Slettetveit. Gå til den siterte teksten.

Så lenge vi adopterer slike kulturer inn våre virksomheter som jeg mener ikke er Guds inspirerete i utganspunktet kan det slå helt feil ut.

Selv om du mener at slik musikk ikke er gudsinspirert, så må du jo være ydmyk nok til å skjønne at du faktisk kan ta feil på dette området. For her er det ingen som faktisk vet noe sikkert.

I mine ører så er det tradisjon og fordommer som legger til grunn det meste av argumenter som er imot typer musikk. Musikk i seg selv er ikke farlig (bortsett fra at hørselen kan bli skadet da, men det er en annen diskusjon som også gjelder mye annet, samt alle generasjoner).

Men dersom man feks blir "pådyttet" musikk man ikke liker, og ikke selv får velge å høre på den smaken som en selv faller for, så kan man rett og slett risikere å bli deprimert. Musikk kan påvirke humøret enormt. Og "feil" type musikk, som bare gnager i ørene, er langt mer skadelig for noen og enhver, enn musikken man selv liker.

Og som jeg har nevnt tidligere her, så er ens egen smak aldri lik noen annen sin. Og det er man rett og slett nødt til å akseptere dersom man selv skal forvente å få respekt for egen musikksmak.

Synes ikke du at det er flott at noen bruker ravemusikk i en positiv kultursammenheng? For det er jo sammenhengen som er viktig slik sett, ikke hvilken type musikk de velger å bruke. Om noen "dophuer" liker feks musikken til a-ha, så betyr jo ikke det at noen som vet om dette ikke kan høre på a-ha eller like a-ha, fordi de da "automatisk" også må være tilhengere av dop.

Det faller jo på sin egen urimelighet å dømme en type musikk fordi noen har "misbrukt" den tidligere. Man har faktisk lov til å tenke selvstendig, og gjøre sine egne valg.

Kommentar #49

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Leif GuIIberg. Gå til den siterte teksten.

Det skulle vel ikke tilfeldigvis ha med smak og behag å gjøre dette også?

Musikk er jo ikke noe annet enn smak og behag slik sett :)

Og å diskutere musikk som noe "rett" eller "galt" er en diskusjon det er fullstendig umulig å vinne.

Fordi alle vil ha rett (for seg selv), men samtidig helt feil (når det kommer til alle andre).

Kommentar #50

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Sølvi Sveen. Gå til den siterte teksten.

Synes ikke du at det er flott at noen bruker ravemusikk i en positiv kultursammenheng?

Jeg tenker også at det er så mye mye bedre at disse unge koser seg i trygge omgivelser i en sammenheng som ihvertfall ikke er ment å inkludere dop. De velger jo selv hvor de vil være og jeg er enig med Søetorp i at det er bra de velger positive miljøer. Noe man ihvertfall må få lov å håpe på at slike miljøer har tik hensikt å være.  Jeg er ikke det minst i tvil hvor jeg helst hadde sett at min egen tenåring var dersom valget stod mellom dette miljøet og på b`yn.

En annen positiv tilleggseffekt av slike rave parties - i disse fedmetider - må jo være at de unge faktisk får rørt på seg. De var da ganske så svette disse som ble intervjuet og det skal vi jo helst bli minst en gang om dagen, sier helseguruene ;))

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere