Sara Azmeh Rasmussen

57

Utenfor en Dublin-moské

Jeg har tilbrakt fem dager på et fortau utenfor et gjerde. Som åpen homofil var jeg ikke velkommen i det muslimske fellesskapet. Det er en erfaring som har gjort meg enda sikrere på behovet for reform av teologien, og som bør åpne mange øyne.

Publisert: 9. jul 2011

Å stå eller sitte på gaten utenfor en moské er som regel ikke oppsiktsvekkende. Man får fredshilsener fra dem som går inn og ut av moskéen. Folk blir ekstra hyggelige, snille og behjelpelige når de nærmer seg terskelen som markerer det hellige rommet. Har man en plakat hvor det står: ”Hjemløs og sulten” i dette overgangsområdet, får man pengehjelp, klapp på skuldrene og råd fra engasjerte medmennesker om hvordan man kan komme seg bort fra nøden. Den fattige tiggeren finner smidig sin plass i den muslimske forestillingsverdenen: Fattigdom-velgjørenhet. Almisse-belønning fra Gud. Vokabularet finnes både i den islamske teologiske tradisjonen og i folkelig religiøsitet. Intet nytt. Intet som vekker forargelse. Men hva skjer når et nytt ord dukker opp på en plakat utenfor moskéen? Homofil.

”Hvorfor står du her utenfor moskéen?” sier en mann til meg i en fordømmende tone med trykk på enkelte ord. Jeg hadde like lite til hensikt å stå utenfor moskéen i Dublin som på Calmeyers gate i Oslo, men når kontor- og møtelokaler er tilknyttet moskébygg, og man vil holde en punktmarkering utenfor disse lokalene, blir man nødvendigvis stående utenfor moskéen. Juridisk sett er det en statlig eiendom. Fra et religiøst perspektiv, er det et spesielt område hvor det hersker visse koder for atferd. For å si det kort, står jeg i en grå sone hvor grensene er uklare.

Jeg ville sannelig ikke stått på et fortau ved en trafikkert hovedvei i eksos, støy, sol og regn, fra morgen til kveld, hvis dette kunne unngås. Men arabiske medier har ikke vist vilje til å ta opp temaet homofili. Et års kontinuerlige bestrebelser og muntlig og skriftlig kontakt med den arabiske kanalen al-Jazeera førte ikke til noe resultat. Før det arabiske opprøret brøt ut, ble det argumentert med at en beduinsk minoritet med uklar statstilhørighet var en langt viktigere sak å belyse og debattere enn homofili. Jeg ble anbefalt å oppsøke en psykiater istedenfor å be en respektabel TV-kanal om” å reklamere for sykdom og narkotika”. Hva narkotika hadde med saken å gjøre, vet jeg ikke med sikkerhet. Noe skriftlig svar på det forsiktige forslaget mitt, som jeg sendte til hovedkontoret, kom heller aldri. Holdningene i den arabiske avisen al-Hayat, som distribueres internasjonalt, var den samme. I en telefonsamtale med redaksjonen nylig ble jeg fortalt at ”homofili er et moralsk problem” som de ikke ønsket å berøre ”av hensyn til lesermassen”. 

”Hvorfor står du ikke utenfor en kirke?”, fortsetter den opprørte mannen, så gir han meg en grundig beskrivelse av veien til den nærmeste kirken. ”De kristne liker dere heller ikke!”. Jeg nikker overbærende. Han går inn i det islamske senteret. Jeg blir stående utenfor gjerdet og porten. Det går få minutter før en ny mann dukker opp. ”Hvem har sendt deg?”, spør han, og gransker meg med et skeptisk blikk. ”Ingen”, svarer jeg. Det blir en lang diskusjon. Mannen er sikker på at det er en sionistisk organisasjon eller gruppe som står bak dette ”komplottet” mot islam, og at jeg ikke er muslim, men antakeligvis en arabisktalende jøde. Det ender med at jeg foreslår at han tester mine kunnskaper i islam. Jeg ramser opp navn på de ulike bønnene, hvordan de utføres, islams fem fundamenter og forteller om en tilslørt mor og svigerinne hjemme i Damaskus. Mannen blir likevel ikke overbevist. ”De vil spre umoral og sykdom i våre samfunn”, utbryter han før han snur seg og går. Jeg tenker at det er grunn til å klø seg i hodet av dette synet. Noe komplott er det selvfølgelig ikke. Men det er ikke dagligdags med en ensom demonstrant som ikke representerer noen organisasjon. Homoorganisasjonene i Norge, Sverige og Danmark hadde alle fått en henvendelse lenge før Fatwarådets møte. De ble oppfordret til å foreta seg noe i felleskap for å forsvare homofile muslimers rett til liv. Et brev som kunne leveres av en eller flere representanter til rådet i Dublin kunne vært en måte å gjøre det på. Men henvendelsen min ble ignorert. Det hederlige unntaket var svenske RFSL.

Det er tredje dagen i aksjonen. Jeg setter plakaten på plass og står ved siden av. En time senere kommer en kvinne i svart slør og en mann bort til meg. De sier at de er foreldrerepresentanter i den muslimske skolen som ligger i området og ber meg om å forlate stedet. En politibil dukker opp. Politimennene ber om det samme. Med noen små nyanseforskjeller begrunner lovens menn og moralens voktere hvorfor jeg og plakaten er uønsket: ”Man kan ikke gi et svar når barn spør hva ordet ”homofil” betyr”. Det er siste skoledag, så jeg bestemmer meg for å unngå en unødig konflikt og begynner å gå med plakaten under armen. På den står: ”Homofile er ikke kriminelle. Lukk opp døren for oss”. Det er et budskap som voksne muslimer anser som farlig for barn. Jeg husker den første dagen da jeg prøvde å få kontakt med et sjarmtroll. Faren sto mange meter unna. Reaksjonen hans skremte både meg og den lille jenta. Han skrek til henne, løp mot oss, bar henne opp og gikk fort bort fra meg. Om ti år er hun en tenåring som går på samme skole som mange homofile ungdommer.

Hvorfor sto jeg utenfor en moské i fem dager? Jeg har ikke lyst til å fortelle om den grove mobbingen før og etter fredagsbønnen og de hårreisende kommentarene som jeg har fått høre de andre dagene. Men etter denne erfaringen er jeg enda sikrere på at det var rett og nødvendig å ta dette uvanlige steget, kreve at ordet som ikke finnes i tradisjonen får en plass, og at vi homofile blir sett på som mennesker med rettigheter, ikke virus og dyr.

Dette innlegget ble publisert i VG 09.07.2011

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #101

Heidi Terese Vangen

54 innlegg  1462 kommentarer

Publisert nesten 8 år siden
Lene Bernsen. Gå til den siterte teksten.

Som medmenneske kan du virkelig mene at Sara gjør noe galt ved å være den hun er?

Jeg er blant de som tror at homofile er skapt slik de er fordi vi som samfunn trenger mennesker som kan ta vare på alle dem som står uten en biologisk familie. Homofili blir etter mitt syn en tillitserklæring fra Gud.

Kommentar #102

Lene Bernsen

5 innlegg  1193 kommentarer

Publisert nesten 8 år siden
Sara Azmeh Rasmussen. Gå til den siterte teksten.

En bredere debatt og press fra andre trossamfunn og organisasjoner som liker å kalle seg humanistiske.

Sara, jeg er helt overbevist om at du vil få det engasjemanget du etterlyser!

Det er skuffende at det ikke har kommet før, alt for mange har vært redde for å ikke være riktige.

Men er det riktig å lukke øynene til det man ikke liker bare for å få nye venner?

Etikk er ikke noe man skrur av og på etter som vinden blåser, det er den samfunnet vårt står eller faller på!

Kommentar #103

Sara Azmeh Rasmussen

57 innlegg  546 kommentarer

Publisert nesten 8 år siden

hehe... Ja, fint at vi ble enig :-)

Jeg er stort sett fornøyd, jeg. Always look on the bright side of life...

og hvis jeg fortsetter å debattere med dere hyggelige menneskene her, rekker jeg verken å skrive artikkelen som må skrives eller pakke før reise.

:-)

Kommentar #104

Lene Bernsen

5 innlegg  1193 kommentarer

Publisert nesten 8 år siden
Heidi Terese Vangen. Gå til den siterte teksten.

Homofili blir etter mitt syn en tillitserklæring fra Gud.

Det var vakkert sagt av deg! Du er dyktig og kunnskapsrik.

Håper du kjapt for deg en god jobb : ) det fortjener en hyggelig dame som deg!

Kommentar #105

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert nesten 8 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.

Det har du helt rett i, men det at IRNs unnfallenhet ikke rammes av jussen, forhindrer ikke at ansvarlige politikere (storsamfunnets representanter), i tillegg til trossamfunn og organisasjoner, kan øve et betydelig press.

Når jeg leste det Sara skrev innledningsvis, slo det meg at det denne muslimen sa til henne: "de kristne liker dere heller ikke", nok helt sikkert tildels stemmer med virkeligheten. Og dette ligger der som en særdeles forsterkende faktor når det gjelder IRN`s unnvikenhet i dette spørsmålet.

Bratterud`s holdninger er på ingen måte borte vekk. De lever i aller beste velgående, men man har skjønt at det vil være uklokt å proklamere det i tide og utide.

Jeg tror derfor at vi som tar denne problematikken på alvor har et ansvar i å kreve av våre organisasjoner at de tar klar stilling til spørsmålet om homofiles rettigheter - for slik å virkelig synliggjøre dem som overhodet ikke viser vilje til å gjøre det samme. Slik det er nå, er det faktisk ganske lett å skjule seg i mengden.

Det er som trådstarter selv skriver: ikke snakk om et krav om å vie homofile. Det ville nok i denne omgang være vel mye forlangt, er jeg redd.

Jeg tror vi får gjøre alvor av det Sara råder til: skrive eposter, skrive leserinnlegg, kronikker osv. der hvor vi kan slippe til. Kreve i større grad at det settes fokus på denne tematikken og tas stilling i langt større grad enn det hittil er blitt gjort.

Kommentar #106

Sara Azmeh Rasmussen

57 innlegg  546 kommentarer

Publisert nesten 8 år siden

Jeg mente altså ikke å sette strek for denne debatten, bare trekke meg ut på en høflig måte. Det blir det siste jeg skriver før reisen, men synes at mye kan fortsatt bli sagt i denne saken, både her i denne tråden, men mest ute i det offentlige rom. Jeg håper at jeg selv får tid til å skrive et debattinnlegg om de norske kristne organisasjonenes rolle i å bidra til å stimulere etiske systemer i andre religioner gjennom økomenisk samarbeid.

Uansett takker jeg for denne gangen.

Kommentar #107

Heidi Terese Vangen

54 innlegg  1462 kommentarer

Publisert nesten 8 år siden
Lene Bernsen. Gå til den siterte teksten.

Håper du kjapt for deg en god jobb : ) det fortjener en hyggelig dame som deg!

Takk, det var snilt sagt!

Mest leste siste måned

Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
11 dager siden / 5161 visninger
Fra utskudd til kraft?
av
Vårt Land
22 dager siden / 4766 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
11 dager siden / 2776 visninger
Bekreftet allerede
av
Joanna Bjerga
27 dager siden / 2330 visninger
Bryllup med bismak
av
Trond Langen
7 dager siden / 1853 visninger
Befri oss fra 1. mai
av
Ole Jakob Warlo
25 dager siden / 1819 visninger
Barns frihet til å velge
av
Berit Hustad Nilsen
13 dager siden / 1803 visninger
Spooky sjamanisme?
av
Vårt Land
3 dager siden / 1553 visninger
Hauge og Marx
av
Vårt Land
25 dager siden / 1545 visninger
Biskoper som blir realpolitikere
av
Espen Ottosen
18 dager siden / 1419 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere