Verdidebatt

Høsten-tid for skilsmisse?

Brudepar har heller ikke denne sommeren bedt meg tale over temaet ” Til skilsmissen skiller oss.”

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ca 50 % av de jeg vier kommer til å gå fra hverandre.For de tror på kjærligheten så lenge den varer og den er forenlig med deres selvrealisering. Når følelsene kjølner, forsvinner ofte kjærligheten. Årlig innvilges vel 11000 skilsmisser. Det er ofte om høsten etter sommeren som ikke ble det vi hadde drømt om, vi oftest tar ut separasjon.

Vi ser frem til juli og stiller vel store forventninger til feriemåneden. For i sommerferien skal vi slappe av og samle krefter til en lang høst og vinter. Da skal virkelig leve. Det er ikke måte på hva vi skal oppleve når ferien endelig kommer. Det er ikke ferien som er selve problemet, men alt den skal fylles med. Så ble det ikke som forventet.

Det er viktig å ikke ha for store forventninger til ferien. Vi er ikke vant med vanskeligheter og kriser og hvordan vi skal takle dem, i hvert fall ikke i juli. Om mye av det jeg hadde tenkt å gjøre i ferien ikke blir gjort kan ukene i juli likevel bli en vitamininnsprøyting. Og er ikke redd for å fortelle om at drømmene ikke ble oppfylt når jeg er tilbake på jobb i august. For det er ikke noe nederlag!

Kanskje er det for lett å bli skilt? Men av og til kan det være det minste ondet, også for barna. Men den store stigning av samlivsbrudd vil bli et stadig større samfunnsproblem.

Det er billigere å forebygge enn å reparere. Det er derfor viktig å være forberedt på at krisen kan komme. Det er utviklet flere typer kurs om forventning og roller, kjørlighet og vennskap, kommunikasjon og konfliktløsning, verdier og livssyn og seksualitet og intimitet.

Om ikke slike kurs bør bli obligatoriske som opplæring for førerkort, bør en i hvert fall oppfordre ektepar som trenger en vitamininnsprøyting til å gå på dem før det er for sent. For det er viktig å finne nye veier å forebygge familiekonflikter og samlivsbrudd. Kurs med innlagte kjøreøvelser kan være ett alternativ!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt