Lars Dahle

16    71

Misjon i 3D

Cape Town-erklæringen tegner et tredimensjonalt bilde av kristen misjon. Fokus er på å være vitner i møte med ulike folk, ulike samfunnssfærer og ulike idéer.

Publisert: 29. jun 2011 / 924 visninger.

Cape Town-erklæringen foreligger nå i sin helhet på norsk. Dette viktige misjonsdokumentet fra høstens Lausannekongress fortjener stor oppmerksomhet. Erklæringen kombinerer et tydelig fokus på evangeliet om Jesus med et bredt kristent samfunnsengasjement. Dokumentet skal nå fungere som strategisk veikart for Lausannebevegelsen de neste ti år.

I sitt forord skriver de internasjonale topplederne Doug Birdsall og Lindsay Brown bl.a. følgende: “Målet med den tredje Lausannekongressen var å gi den globale kirken en ny utfordring til å vitne om Jesus og alt han lærte – blant alle folk, i alle deler av samfunnet og på ideenes område.” Denne strategiske tredelingen synes å være ny både i internasjonal og norsk sammenheng.

Her møter vi en utfordring til tredimensjonal misjonal tenkning, med følger for hele livet. Kallet til å vitne om Jesus og alt han lærte er selve utgangspunktet. Kristen misjon dreier seg om å være Jesu disipler og vitner der vi er. Dermed har Cape Town-erklæringen et bredere perspektiv på misjon enn det som kan realiseres gjennom kirker og misjonsorganisasjoner.

Den første dimensjonen er “blant alle folk”. Her opprettholdes nødvendig fokus på at evangeliet om Jesus må nå unådde og uberørte folkegrupper, uansett hvor de er. Dette utfordrer også norske misjonsorganisasjoner, i forhold til nødvendige prioriteringer og nysatsinger. Samtidig må den tverrkulturelle evangelieformidlingen alltid følges av trosopplæring og disippelgjøring, både i Norge og internasjonalt.

Neste dimensjon er “i alle deler av samfunnet”. Her utfordres vi alle til å være lys og salt som kristne, uavhengig av arbeidsgiver og arena. Samtidig er dette kristne samfunnsoppdraget avgjørende for våre kristne institusjoner. For eksempel er dette et viktig bakteppe for de pågående fusjonsforhandlingene mellom NLA, Staffeldtsgate og Gimlekollen.

Den tredje misjonsdimensjonen er “på ideenes område”. Det bibelske budskapet om én Gud og én Herre møter i dag en rekke alternativer på livssynstorget. Her kalles vi alle til å begrunne vår tro på Bibelens Jesus, der vi er. Ikke minst skaper RLE-faget apologetiske utfordringer for kristent barne- og ungdomsarbeid. Behovet for en sunn og offensiv apologetikk er til stede overalt i vår globale tid, ikke minst i møte med sekulær utdanning og mediemangfold.

Dette bildet av kristen misjon i 3D utfordrer oss alle. Vi trenger derfor et fokus på Cape Town-erklæringens anliggender fremover. Begynn gjerne med lesetipsene på larsdahle.no.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Åge Kvangarsnes kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
18 minutter siden / 344 visninger
Christian Jebsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
42 minutter siden / 344 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 344 visninger
Rune Holt kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1617 visninger
Ragnhild Kimo kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 344 visninger
Robin Tande kommenterte på
Straff som fortjent
rundt 2 timer siden / 987 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 2 timer siden / 390 visninger
Per Søetorp kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 344 visninger
Torgeir H. Persett kommenterte på
Ernas lukkede kultur
rundt 3 timer siden / 2065 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 3 timer siden / 344 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 3 timer siden / 390 visninger
Hallvard Jørgensen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 3 timer siden / 344 visninger
Les flere