Asbjørn Bergs1g

61

Jesus Kristiansen !

Publisert: 22. jun 2011

Ja, hun sa det slik den gamle damen. På mange måter minnet hun meg om disse trauste fiskerne som har et ydmykt forhold til havet, naturkreftene ...Gud?    Vårhærre som dæm sa i Finnmarka, hendene grove av harde træler i et tungt fiskar yrke. "han va stygg i dag" sa gamlingen etter 18 tima som han prøvde å bakste sæ til land...det ligg en overtone av Vårhærre i det også..På yttersida av Senja havna han Emil og gutan i et foryaknes uvær  og dæm kjempa for livet i flere tima. Presten spurte han da han kom i snakk med han etterpå....men Emil..i sånne situasjona...hende det at du ber til Gud. Jau, det e sekkert, æ skal førtæll dæ æ ba te Gud...og æ  æ spurte no om denne tjenesten for en gangs skyld og minna han på at æ no ikkje va av dem som masa på han kver søndag i kjerka !

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Linda Greve

4 innlegg  237 kommentarer

"Hva heter foreldrene til Jesus?"

Publisert over 8 år siden

Kom til å tenke på den, da jeg så overskriften. Det var Unni Lindell som for noen år siden hadde en serie med bøker, der hun intervjuet barn, blant annet innenfor temaet religion. På spørsmålet om hva foreldrene til Jesus heter, ble jo svaret (kanskje logisk nok, sånn "barnlig" sett: "Herr og fru Kristus". :D

Kommentar #2

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Asbjørn Bergs1g. Gå til den siterte teksten.

Vårhærre som dæm sa i Finnmarka, hendene grove av harde træler i et tungt fiskar yrke

Det ligger mye dyp respekt i uttrykket "Vårherre" i slike sammenhenger. Den respekten føler jeg er langt på vei borte i de fleste kristne sammenhenger. Det er egentlig litt trist - fordi bildet av Gud blir så alminneliggjort at vi har en tendens til å sammenligne Ham med oss selv. Og da kommer hele forståelsen av Bibelens budskap ut på tynn is. For da har vi samtidig en tendens til å stille spørsmålstegn ved hans allmakt, hans rettferdighet, hans godhet osv. Vi setter alt inn i et menneskelig perspektiv og får det slett ikke til å stemme. Jeg har selv gått i den grøfta og vet det er veldig lett å begynne å tvile av den grunn. Jeg tror vi må ganske enkelt slå fast at et menneske aldri vil kunne forstå det guddommelige.

I den tida du beskriver her, Asbjørn, levde mennesker i pakt med naturen og det var ofte et spørsmål om å overleve eller ikke. Det hele ble lagt mer i Vårherres allmektige hender - også stolte de på at; det går slik det er ment å gå. Selv om det var nokså tøffe levekår, tror jeg at menneskene tross alt hadde det bedre med seg selv og sin tro. Troen var som en sterk kraft å regne - mens den nå bare blir en slags biting i livet for veldig mange.

Kommentar #3

Håkon Andreas Hestenes

1 innlegg  131 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Sissel Johansen. Gå til den siterte teksten.

Det er egentlig litt trist - fordi bildet av Gud blir så alminneliggjort at vi har en tendens til å sammenligne Ham med oss selv. Og da kommer hele forståelsen av Bibelens budskap ut på tynn is. For da har vi samtidig en tendens til å stille spørsmålstegn ved hans allmakt, hans rettferdighet, hans godhet osv. Vi setter alt inn i et menneskelig perspektiv og får det slett ikke til å stemme.

Det har gått fra å være mennesket skapt i Guds bilde til Gud skapt i menneskets bilde.

Kommentar #4

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Håkon Andreas Hestenes. Gå til den siterte teksten.

Det har gått fra å være mennesket skapt i Guds bilde til Gud skapt i menneskets bilde.

Godt uttrykt, Håkon Andreas!

Mest leste siste måned

Juleangst og julelettelse
av
Aud Irene Svartvasmo
25 dager siden / 1681 visninger
Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
5 dager siden / 1604 visninger
Hva Ari Behn åpenbart gikk glipp av
av
Leif Knutsen
25 dager siden / 1198 visninger
Min drøm for 2020
av
Ragnhild Mestad
21 dager siden / 1154 visninger
White Christmas
av
Hilde Løvdal Stephens
rundt 1 måned siden / 876 visninger
Storpolitikk i religionens vold
av
Ingrid Vik
15 dager siden / 823 visninger
Smiths Venner på ville veier.
av
Gerard Oord
rundt 2 måneder siden / 792 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere