Spaltist og kommentator i Vårt Land Erling Rimehaug

Tidligere redaktør i Vårt Land.

Homobiskop - hva er det?

At nei til homofil seksualitet er det samme som å diskriminere homofile er ikke selvsagt - selv om det er blitt slik her i landet.

Publisert: 21. jun 2011

«Åpner for homobiskoper» var tittelen på en sak som sto på Vårt Lands nettside i går. Den står ikke der lenger. I stedet står denne saken, som bedre dekker realitetene.

Den opprinnelige saken hadde vi tatt fra NTB, og når den skled inn også hos oss, skyldes det nok at dette er en utvikling vi i de nordiske land har vent oss til. Men om den anglikanske kirken virkelig hadde endret syn på homofili, ville det vært en oppsiktsvekkende nyhet.

Vi hadde i og for seg dekning for tittelen: Den anglikanske kirke åpner nemlig for at homofile som lever i partnerskap, kan være biskoper. Men kirken knytter noen betingelser til dette: At vedkommende lever i sølibat, og har bedt om tilgivelse for eventuelt tidligere seksuelt samliv. Og dessuten at utnevnelsen ikke må skape splittelse, verken i bispedømmet eller i det verdensvide anglikanske fellesskapet.

Slik sett kunne det være like god dekning for tittelen hos vår danske kollega Kristeligt Dagblad: «Setter stopper for britiske homoseksuelle biskoper».

Bakgrunnen for nyhetssaken viser seg å være at det britiske parlamentet i fjor vedtok en anti-diskrimineringslov. I desember sendte den anglikanske kirke en redegjørelse til myndighetene, der de argumenterte for at den praksis kirken har når det gjelder ansettelser, ikke er et brudd med denne loven. Dette brevet var med som sakspapir til kirkemøtet i år, og derfra fant det veien til nyhetsredaksjonene. 

For å gjøre saken enda mer innfløkt så diskuterer dokumentet hvorvidt man er diskvalifisert fra å være biskop hvis man lever i sølibat, men i homofilt partnerskap. Dette spørsmålet kan synes sært, men i England har man faktisk hatt en slik bispekandidat. Og nyheten er at kirken nå sier at det må være i orden - selv om den aktuelle biskopen måtte trekke seg.

At journalister går seg vill i såpass innfløkt kirkepolitikk, er ikke så merkelig. Men det illustrerer at vi ikke skal ta det for gitt at man i andre land og andre kirker tenker på samme måte som i vår hjemlige andedam. Også den anglikanske kirken strir med uenighet om homofili, men det er ikke gitt at utviklingen over alt går i samme retning som her i landet.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere