Nils Krister Larsen

288    605

En storslagen by

Stockholm er en storslagen hovedstad, men byens innbyggere virker kanskje en smule utilpass?

Publisert: 20. jun 2011 / 3495 visninger.

 Det er rart å komme til Stockholm. Jeg reiser mye omkring. Å komme til Stockholm er litt som å komme hjem. Jeg hører rundt meg et språk som jeg godt vant til fra Gardermoen. Svensk. Men i Stockholm hvor jeg oftest møtte mennesker i drosjer og på kafeer var det mest kurdere eller folk fra Montenegro, Sri Lanka, Tyrkia eller Hellas som sørget for at jeg og mitt følge fikk det vi trengte. Trivelige folk dette. Og langt vennligere enn svenskene jeg pleier å møte på Gardermoen. Jo, de trivdes godt i Sverige de utlendingene jeg møtte i Stockholm. Stockholm er en vidunderlig stad. Hva annet kunne de si? De smilte og var takknemlige. De hadde det godt i Sverige og Stockholm mangler ingenting.

 De få svenskene jeg møtte var litt annerledes. – Jasså – du kommer fra Norge? Hvor mange milliarder har dere nå da? – Jassa fra Norge – ja, da har du vel råd til å kjøpe dette smykket? Dere norske har jo så mye penger! Vi svensker må nøye oss med jobb som bananskrellere på norske fabrikker! Jeg forsto ikke helt hva damen mente, men hun virket arg og hatefull.

 Jeg tar tunnelbanen i lag med min datter. Hun er glad og begeistret. Min datter har aldri tidligere kjørt med tunnelbane. Hun svinger seg rundt og rundt mens hun holder seg godt fast

i en søyle som er der nettopp for å holde seg godt fast. Ved en stasjon kommer en dame bort til min datter – gir henne et kraftig puff og sier – nå er det nok! Kvinnen forsvinner fort. Min datters begeistring hadde kanskje et par minutter vært en smule høylytt, men kan umulig ha vært til sjenanse for andre enn denne rasende kvinnen. Tunnelbanen fortsette og min datter setter seg. Uttrykksløse ansiker tomt ut i luften. Min datter reiserr og forsetter å surre rundt og rundt.

     

 Vi forstetter med buss til Djursholm. Vi har ikke billett. For billett kan bare løses med svensk mobilabonnement. Vi forklarer vår pinlige situasjon til sjåføren. Kom igjen, smiler han. Den første svenske som smiler til oss. Er dere norske! Jeg har så mange gode minner fra Norge. Jeg har vært på ferie i Mo i Rana. Og jeg har vært på jakt i Norge! Vet du ar nordmenn er 20% smartere enn enn svensker. Nei, det visste jeg ikke. Vår krone er verdt 20% mindre – han ler høyt. Ja, hvor mange milliarder er det egentlig dere har?

 Vi er framme hos våre venner. Vi går forbi villaer som de færreste nordmenn kan drømme om. Oj, for noen flotte hus sier min alltid begistrede datter – svenskene må være veldig rike!

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden

Men det skal være flere normenn som har hus enn svensker. Det er flere som leier i sverige en i Norge leste jeg en plass i verden!!

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Njål Kristiansen kommenterte på
Forsone seg med 22. juli
rundt 5 timer siden / 1174 visninger
Kåre Kvangarsnes kommenterte på
Polariseringens pris
rundt 5 timer siden / 157 visninger
Georg Bye-Pedersen kommenterte på
Forsone seg med 22. juli
rundt 6 timer siden / 1174 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Polariseringens pris
rundt 6 timer siden / 157 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Er Gud urettferdig - tier Gud i dag - skjuler Gud seg?
rundt 6 timer siden / 183 visninger
Knut Nygaard kommenterte på
Polariseringens pris
rundt 7 timer siden / 157 visninger
Kåre Kvangarsnes kommenterte på
Polariseringens pris
rundt 7 timer siden / 157 visninger
Asbjørn E. Lund kommenterte på
Intelligent Design kontra darwinisme
rundt 7 timer siden / 6189 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Forsone seg med 22. juli
rundt 7 timer siden / 1174 visninger
Georg Bye-Pedersen kommenterte på
Forsone seg med 22. juli
rundt 8 timer siden / 1174 visninger
Hermod Herstad kommenterte på
Forsone seg med 22. juli
rundt 8 timer siden / 1174 visninger
Les flere