Kommentar

Siv trenger tusendagers– program

Siv Jensen får neppe bruk for hundredagersprogrammet i høst. Et tusendagersprogram kan derimot gi mulighet for regjeringsmakt.

Fremskrittspartiets hundredagers-program er et smart valgkamp-utspill. Det tegner en klar Frp-profil, samtidig som det markerer at Frp er et seriøst parti. Med andre ord når man både protest-velgerne og de som ser på Frp som alternativ til de rødgrønne. I tillegg sørger det for at Frp kommer i fokus i mange dager mens motstanderne prøver å rive programmet i filler.

Men noen oppskrift for hva som kommer til å skje i Norge denne høsten, er programmet ikke. Av den enkle grunn at Frp ikke kommer til å bli noe regjeringsparti i høst. Hvis da ikke Jens Stoltenberg vil det.

Jens fortsetter. Det mest sannsynlige scenario etter valgdagen: De rødgrønne har mistet flertallet, men Ap holder stillingen. Frp og Høyre har fått større oppslutning enn Høyre, Venstre og KrF. Noen tror at Jens Stoltenberg da sier han går av og ber Kongen vende seg til Siv Jensen for å danne regjering. Han kan gjøre det for å få demonstrert at de borgerlige ikke kan samle seg. Men det vil være et sjansespill, for det kan jo være at de greier det. Den ene gangen Ap frivillig har gitt fra seg makta, frister neppe til gjentakelse. Nei, Stoltenberg fortsetter nok, med eller uten SV og Sp. Om valget går dårlig for SV, blir de nok ikke med i en mindretallsregjering.

Frp kan selvsagt fremme mistillitsforslag for å felle Stoltenberg. Men et forslag som har til hensikt å få en Frp-ledet regjering, vil ikke Venstre stemme for. Det Sponheim har lovet, er at vi skal få en annen regjering etter valget. En ren Ap-regjering uten SV vil være en annen regjering i Venstres øyne. Også KrF vil nok være fornøyd med å få SV ut av regjeringskontorene. Venstre og KrF vil redde Ap, hvis de slipper å redde SV. Det er nok Jens med på.

Frp redder Jens. Hvis derimot Høyre, Venstre og KrF har blitt større enn Frp og Høyre, sier Lars Sponheim at han vil fremme mistillitsforslag mot Stoltenberg-regjeringen. Men vil Frp stemme for det? Ikke uten å ha fått garantier om at de får være med i den regjeringen som blir resultatet. Altså vil Frp redde Stoltenberg, med eller uten SV.

Om det likevel skulle vise seg mulig å etablere en Solberg-regjering av Høyre, KrF og Venstre, så vil den ha kort nådetid. Ap kan bare foreslå oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, så faller den.

Alt taler derfor for at et Arbeiderpartiet fortsetter i regjeringsposisjon, selv om det rødgrønne flertallet går tapt. Men det betyr ikke at Siv Jensens ambisjoner om å få regjeringsmakt er dømt til å mislykkes. En Stoltenberg-regjering i mindretall kan felles.

Det forutsetter selvsagt at de borgerlige partiene samler seg om et politisk grunnlag å felle regjeringen på. Om det blir mulig, går delvis på hva slags sak regjeringen blir felt på. Men det handler også om hvordan Fremskrittspartiet har oppført seg i mellomtida.

Tusendagersprogram. Derfor er Fremskrittspartiets tusendagersprogram mer interessant   det vil si planen Frp har for hvordan de vil opptre politisk i tida som kommer. Dette vet vi utenforstående lite om. Men mon tro om det ikke er det Frp har begynt å iverksette når de nå avlyser det ene etter det andre av de kontroversielle standpunktene som har gjort dem uspiselige for andre?

Med neste stortingsvalg fire år unna, kan Frp slutte med demonstrative representantforslag som bare får deres egne stemmer. I stedet kan Siv Jensen begynne å bygge opposisjonsfellesskap mot regjeringen fra sak til sak. Det var det hun   til skuffelse for en del   har unnlatt å gjøre i inneværende periode. I stedet valgte hun den partibyggingen Frp håper å høste fruktene av om et par uker.

Frp-regjering. Lars Sponheim har vært hardt presset for å gi garantier de siste dagene. Men han vil ikke garantere at han vil la være å felle en Arbeiderpartiregjering. Så mye kan ikke et opposisjonsparti låse seg. Dersom det seiler opp en sak der det er opplagt at Venstre og KrF ikke kan støtte Stoltenberg   og der de er enige med Høyre og Frp   så vil regjeringen bli felt. Akkurat nå er det vanskelig å peke på en slik sak. Men den kan komme. Den vil komme dersom tilstrekkelig mange ønsker det.

Har man først felt regjeringen sammen, må man bidra til et alternativ. Det behøver ikke å bety at man danner regjering sammen. Da Høyre og Ap felte Bondevik-regjeringen, var det Ap alene som dannet regjering, og Høyre var ikke noe støtteparti for den. Alternativet til Stoltenberg kan bli en ren Frp-regjering, uten at de borgerlige partiene er formelle støttepartier.

En slik regjering kan ikke styre ut fra Frps hundredagersprogram. Da vil den bli felt ved første anledning. Den må basere seg på å oppføre seg slik at det blir umulig for de andre borgerlige å felle den. Det må være innholdet i Frps tusendagersprogram. Om Frp har et slikt program for tilnærming og moderasjon, vet jeg ikke. Men hvis Frp virkelig vil ha makt, må de skaffe seg noe slikt. Og det vi ser i valgkampen, tyder på at de har det.

Men det er bare interessant dersom Frp får så mange stemmer at de kan være et troverdig regjeringsalternativ. Til det trenger de et hundredagersprogram. Så det er hva vi får i denne omgang.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar