Verdidebatt

KrF heiser negativt flagg - og takk for klar tale!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

To uker før stortingsvalget heiser KrFs topp-politikere flagg mht ekteskapsloven og homofili.

Knut Arild Hareide

Under KrFs landsmøte i april kjempet partiledelsen for å gi et inntrykk av at de ville ha omkamp mot ekteskapsloven i neste stortingsperiode.

Det ante meg at forsøket var litt febrilsk og nervøst, her skulle "grunnfjellet" overbevises.

Men programkomiteens leder, Knut Arild Hareide, som er partiets listetopp i Akerhus, og som er ønsket av Kjell Magne Bondevik og Valgerd Svarstad Haugland som partiets kommende leder, kunne ikke dy seg. Midt under landsmøtet måtte han ytre seg i divergerende retning, sikkert til hodebry for den verdikonservative partileder, Dagfinn Høybråten. Hareide sjokkerte meg med sin blogg under landsmøtet der han ikke ville være med på at homofilt samliv er unaturlig. I tillegg fremhevet han positivt Peter Walseth, som sitter i sentralstyret til KrFU og er varamedlem til bystyret i Oslo, som sa at homofilt ekteskap er ok. Hareide skrev at Walseth fikk størst applaus. "Jeg blir dypt skuffet over at delegater på vårt landsmøte bruker vår talerstol til å si at homofilt samliv er unatulig, og at det er hån mot skaperverket. Det er ikke KrFs syn", skrev Hareide.

Øyvind Håbrekke

Igår smalt KrFs listetopp i Sør-Trøndelag, Øyvind Håbrekke, til. Håbrekke representerer de tunge ideologene i KrF. Vårt Land skriver: "Under et debattmøte under Homouka i Trøndelag, tok Håbrekke ifølge Gaysir avstand fra at partiet har vært motstandere av avkriminalisering og avdiagnostisering av homofili og av partnerskapsloven".

Dette er oppsiktsvekkende.

Kriminaliseringen av homofili frem til 1972 er historie. Det er et unødvendig signal å ta avstand fra dette i 2009. Idag er det nok å si at vi ikke får inn for kriminalisering av homofili. Dette skjedde under helt andre forhold og tankebaner tidligere.

Avdiagnostisering av homofili er et meget betent spørsmål. Er det en sykdom som krever helbredelse, er det en medfødt feil, er det en gudgitt legning? Forskerne strides verden over. Det er høyst interessant at Håbrekke velger å ta avstand fra partiets tidligere syn. Her er det en åpenbar ny holdning. En sementering av KrFs syn?

Han holder fast på motstanden av ekteskapsloven. Men hvor lenge?

Motstanden mot partnerskapsloven blir også beklaget av Håbrekke. Dette er meget oppsiktsvekkende. Denne motsanden skyldtes at KrF tydelig mente at denne loven banet veien for homofile ekteskap. Nå har Håbrekke sagt takk og farvel til denne tenkningen. Meget bekymringsfullt.

Bjørg Tørresdal

Idag forteller Vårt Land at KrFs listetopp i Nord-Trøndelag, den sympatiske Bjørg Tørresdal, tror ikke det er mulig å endre felles ekteskapslov i neste stortingsperiode: – Å snakke om omkamp blir å lure folk.

– Å snakke om en omkamp av ekteskapsloven blir å lure folk. Det kommer ikke til å skje. Det er ikke flertall for en slik endring, sa Bjørg Tørresdal under en valgkampturné som Vårt Land fulgte.

3 listetopper

Tre listetopper for KrF har gitt grunn til stor uro.

Mitt soleklare råd til verdibevisste, bibelbevisste velgere er: Stem ikke på disse tre kandidater!

Det aner meg at flere av KrFs ledere går i samme retning.

Følg med!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt