Verdidebatt

"Guds klare ord"

I min oppvekst var det nokså vanlig at predikantene på bedehuset refererte til "Guds klare ord", som et uttrykk for at Bibelen var ufeilbarlig. Hvor sterkt står et slikt bibelsyn i dag?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

"Guds klare ord" kan forstås som et uttrykk for en såkalt verbalinspirasjon, dvs. at Bibelen ord for ord er inspirert av Gud - eller for å si det enda sterkere:  Gud (eller Den hellige ånd) har diktert de ulike forfatterne av alle Bibelens bøker.  Derfor inneholder Bibelen ingen feil.   Vi snakker m.a.o. om et fundamentalistisk bibelsyn.  Et av mange absurde resultater av en slik forståelse av Bibelen er at myten om at Gud skapte verden på seks dager (og hvilte på den syvende), blir tatt helt bokstavelig.

Verbalinspirasjonen som idé minner om muslimenes tro på at Muhammed fikk Koranen fullt ferdigskrevet av engelen Gabriel - på arabisk.  Derfor er det fremdeles bare den arabiskspråklige Koranen som kan godkjennes som ekte.

Fremdeles hører og ser jeg utsagnet "Guds klare ord" brukt av kristne - og det jeg da lurer på, er om det fremdeles skal oppfattes som uttrykk for et fundamentalistisk syn på Bibelen?  Og i så fall:  Hvor utbredt er et slikt syn i dag?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt