Verdidebatt

Khalid Yasin - en islamsk "karismatiker"?

Khalid Yasin, som denne måneden skal holde flere foredrag her i landet (Oslo og Kristiansand), er en kontroversiell, islamsk ekstremist som har uttalt mye merkelig. Hvem er han egentlig, og hvor hører han hjemme i det islamske landskapet?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Uten at jeg kjenner mer til ham enn det jeg kan lese meg til på nettet, er det noen litt påfallende forhold som kan trekkes fram.  Han er født i New York (Harlem), og oppvokst i et kristent fosterhjem.  Han skal også selv ha vært kristen fram til han som halvvoksen/voksen, under innflytelse fra Malcolm X, skal ha konvertert til islam.  Malcolm X hadde jo selv en liknende bakgrunn inntil han konverterte og sluttet seg til organisasjonen "Nation of Islam".

Det finnes en rekke videosnutter med ham på Youtube, og både måten han taler på (stemmebruk, innslag av humoristiske poenger) og selve møteformen (med "omvendelses-innbydelse" på slutten, applaus fra tilhørerne underveis m.m.) får meg til å tenke på kristne, karismatisk inspirerte vekkelsespredikanter.

Spørsmål til alle som eventuelt måtte ha greie på det:  Er denne formen for møtevirksomhet vanlig innen islamske miljøer - eller kan det tenkes at Khalid Yasin har tatt med seg sine erfaringer fra sin kristne oppvekst over i sin islamske virksomhet?  Jeg oppfatter ham kanskje først og fremst som en misjonær som ofte har som mål å omvende kristne til islam.

Her er tre illustrerende "snutter" fra Youtube:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt