Verdidebatt

bør kristi himmelfartsdag bli hverdag?

Har vi for mange helligdager i kongeriket? Tiden er overmoden for å ta opp dette.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det har ved jevne mellomrom vært diskutert om vi bør kvitte oss med Krist himmelfartsdag, skjærtorsdag og 2.dagene i julen, påske og pinsen. Dagene har på mange måter utspilt sin rolle som kirkelige helligdager. Og det er få som finner en god grunn til å gå i kirken disse dagene. Men dagene står sterkt i den norske folkesjelen. Et eksempel på det er arRegjerningen Brundtland i 1993 foreslo å gjøre om 2.pinsedag til vanlig arbeidsdag. Dette fant ikke støtte på Stortinget, heller ikke blant Arbeiderpartiets stortingsgruppe som heller ikke den gang var blant landets flittigste kirkegjengere!

Torsdag 2. juni er det Kristi himmelfartsdag. For ”folk flest” er det kun en fridag. Også tar de ut en feriedag dagen etter (Grodagen) så det blir en langhelg også før pinsehelgen.

Og de færreste vet hvorfor vi feirer dagen. Kristi himmelfartsdag kommer 40 dager etter påske. Med den markeres en 40 dagers gledetid etter påske på linje med 40 dagers fastetid før påske. I Apostlenes gjerninger kapitel 1 kan vi lese om hva som skjedde Kristi himmelfartsdag.. Jesus holdt en tale på Oljeberget i Jerusalem. ”Da han hadde sagt dette, ble han løftet opp mens de så på, og en sky skjulte seg for øynene deres.” Det er altså ikke snakk om noen ”himmelsprett” som enkelte kaller dagen. Den har lite med romfart å gjøre, som enkelte litt fleipende vil ha de til. Når turister står på Oljeberget og ser fotavtrykk som guider mener kan være Jesus sine, så er nok dette noe som har kommet til siden.

Bibelske tekster forteller gjennom bildet at på Kristi himmelfartsdag dro Jesus til Gud for at han kan ha makt til å være overalt. Jeg er fullstendig klar over at dette for de aller fleste oppfattes som klisjeer, et kanaans språk som er fremmed for våre liv og vår måte å tenke på. Men bak ordene kommer en ny dimensjon frem. I stedet for å forkaste disiplene kommer han til dem og oss. Det kan derfor være nyttig å reflektere litt over hva dagen betyr for oss og våre liv. Han som kan være overalt, møter mange i naturen, i skog og mark og på sjøen denne dagen. For det er heller tomme benkerader Kristi himmelfartsdag.

Jeg tror ikke det er kirken som bør ta initiativ til å fjerne de 5 røde dagene. Og kirken må for all del ikke bruke pekefineren og moralisere over at folk ikke prioriterer kirkegang disse dagene. Ola og Kari Nordmann må bruke velfortjente fridager slik de slev vil. Et eventuelt initiativ bør komme politiske myndigheter. Men fjernes disse 5 røde dagene fra kalenderen, bør de yrkesaktive få en ekstra ferieuke. Hva sier NHO og LO til et slikt forsslag? Kanskje er det likevel bedre å spre dagene slik de er i dag så vi på våren og forsommeren kan få noen langhelger til rekreasjon og fornyelse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt