Visjon Norges nettkrigere

En av internetts mest polariserte debatter foregår mellom tilhengere og motstandere av Visjon Norge. Her er noen av de mest engasjerte bidragsyterne.

Reportasje

Noen kaller ham en svindler. Andre mener han er utvalgt av Gud.

Avstanden er stor mellom tilhengere og motstandere av Jan Hanvold, Visjon Norges­ ansvarlige redaktør. Når partene braker sammen på internett er slagene harde.

– Sakene om TV Visjon Norge er blant de som skaper mest engasjement i kommentarfeltene våre, sier Øystein Lid.

Han er leder for nettredaksjonen i avisen Dagen, og må følge nøye med på kommentarfeltene når artikler om TV Visjon Norge publiseres. Selv om ytringsfriheten står høyt i avisen, tillater de ikke hets og personangrep. Den slags er dessverre ­vanlig i sakene om Visjon Norge, forteller Lid.

– Debatten havner ofte i skyttergravene når de argeste motstanderne diskuterer med de varmeste tilhengerne, sier han.

Hvordan ble en kristen TV kanal gjenstand for en av de mest polariserte debattene på sosiale medier?

Vårt Land har intervjuet noen av de ivrigste ­debattantene i striden om Visjon Norge. Dette er deres historier.

Ser bare Jesus

«Svindler». «Kjeltring». «Vranglærer». Disse beskrivelsene av Jan Hanvold ble gjentatt i flere kommentarfelt etter vårens medie­sak der en amerikansk gjestepredikant lovte Guds beskyttelse mot koronavirus til de som ga Visjon Norge 2.020 kroner.

De harde ordene får Henry Østhassel fra Vanse i Farsund til å reagere.

– Diskusjonen har for lengst gått over til rent hets og hat. Det er bare tragisk, sier han.

Selv tar han Jan Hanvold i forsvar, både i kommentarfelt og leserinnlegg. Det har han gjort så lenge han kan huske, helt siden Visjon Norge ble opprettet i 2003.

– Hanvold er ikke perfekt. Jeg er heller ikke enig i alt som blir sagt på Visjon Norge. Jeg forsvarer ham og kanalen fordi de er en røst som roper ut sannheten i denne frafallstiden, sier Østhassel.

LES OGSÅ: Min tro-intervju med Jan Hanvold

LES OGSÅ: Er det galt å bruke kulturvernmidler på å holde nazismens estetikk ved like?

Han er pensjonert, men fremdeles aktiv med en rekke prosjekter. Det er vanskelig å gi seg når man har jobbet som gründer og oppfinner. Blant annet er han prisbelønnet for et lysskilt som ikke er lysforurensende. Yrkesveien har lært ham et og annet om å bruke hodet.

– For å få oppfinnerprisen må man ha evne til å tenke selv. Det bruker jeg også når jeg ser hva som skrives i media. Det er mange år siden jeg har hatt tillit til dem, sier Østhassel.

Han mener medias bilde av Jan Hanvold og Visjon Norge er urimelig. Som en gratiskanal er Visjon Norge avhengig av frivillige gaver fra seere, både for å lage programmer og for å holde seg på lufta. Selv om det ikke blir sagt direkte mener han media gir inntrykk av at gavene havner rett i Hanvolds lomme.

– Det er fake news, sier Østhassel, som synes trykket mot Hanvold fra presse og sosiale medier er urettferdig.

– Når jeg ser Jan Hanvold, kan jeg se Jesus gjennom øynene hans. Det er grusomt at han blir så mye hengt ut.

Østhassel tar gjerne diskusjoner på sosiale medier, særlig hvis han opplever at Hanvold blir «latterliggjort».

– Jeg synes bare synd på disse som har lagt ned så mye energi i å gå ut og hetse Hanvold. Som kristen bør det viktigste være at folk omvender seg og blir frelst for evigheten. Hvor mye bidrar disse til dette?

Når jeg ser Jan Hanvold, kan jeg se Jesus gjennom øynene hans.

—   Henry Østhassel

Føler ansvar for å advare

«Here comes trouble» står det på Sigmund Voll Ådnøys t-skjorte når Vårt Lands fotograf møter ham.

Med årene har han fått lang fartstid med å skape trøbbel for Visjon Norge. I en rekke leserinnlegg og på sosiale medier har han tatt opp det han mener er kritikk­verdige forhold ved ­kanalen. Mange av innleggene hans har blitt samlet i boken Tier der andre taler, som handler om Hanvold og kanalen.

Selv avviser Ådnøy at han hetser­ Hanvold.

– Målet er å drive folkeopplysning ved å vise frem ting Visjon Norge gjør. Jeg hater ikke Hanvold og jeg er faktisk glad i noen av folka i Visjon Norge. Men jeg ser gjerne at kanalen går dukken­, sier han.

Voll Ådnøy er utdannet barne-­
og ungdomsarbeider, men er blitt ufør. Dagene tilbringer han ofte med sønnene sine, med ­debattprogrammer på TV, tur­gåing, fiske­ og andre hobbyer­. Han anslår at Visjon Norge opptar 2-3 timer av tiden hans ukentlig.

– Jeg følger med på kanalen en kveld i blant. Hvis de snakker­ om penger, eller sier ting som ikke henger på greip, da tar jeg ofte opptak og legger det ut. De ­seneste årene er det blitt flere og flere som kritiserer kanalen, så behovet for at jeg mener noe selv er mindre, sier han.

Han debuterte som Visjon Norge-­kritiker for omtrent ti år siden med innlegg på Verdi­debatt. Før dette var han en støtte­spiller.

– Jeg så hvor skadet jeg ble av Visjon Norge selv og følte et ­ansvar for å advare mot det, sier han.

Ble fysisk sliten

Etter å ha vokst opp i et luthersk kristent hjem kom Voll Ådnøy som ung voksen i kontakt med et pinsekarismatisk miljø.

– Noe av det var sunt, men mye karismatikk bikker fort over i svermeri. Det så jeg ikke selv før jeg var dypt inni det, sier han.

Fra om lag 2005 til 2010 var han aktiv seer og partner av Visjon Norge, altså en som støtter­ ­kanalen økonomisk med et fast beløp. Han trodde oppriktig på det Jan Hanvold kaller «loven om å så og høste». Ved å gi penger til Visjon Norge «sår man» inn i Guds rike og kan forvente «å høste velsignelse tilbake», hevder Hanvold.

– Jeg lærte av Visjon Norge at «høsten» ikke nødvendigvis var penger, men det kunne være små ting, som at jeg fikk middag hos farmor en dag. Alt mulig kunne bli tolket som at jeg ble velsignet av Gud fordi jeg var lydig og fulgte loven om å så og høste, sier Voll Ådnøy.

Han ble fysisk sliten av å leve med dette ­virkelighetsbildet. Så leste han en bok om tanke­kontroll i et usunt kristent miljø. Den satte ord på tankesettet han hadde levd med.

– Jeg hadde lært at fornuften min ikke var til å stole på. Å tenke var det motsatte av åndelig åpenbaring. Da jeg leste boken, begynte jeg å tenke med mitt eget hode igjen, noe jeg er veldig takknemlig for.

I ettertid sier Voll Ådnøy at han har hatt ryddige samtaler med Jan Hanvold, der de har skværet opp. Da han angret på pengene han hadde gitt til kanalen, fikk han tilbakebetalt en andel av dette. Han mener likevel det er grunn til å advare ­andre mot kanalen.

– Hvordan opplever du at tilhengere av Visjon Norge opptrer på sosiale medier?

– Mange er frekke og stempler kritikere som ukristelige. De kan være truende og si at det vil gå galt med oss som sier imot «Herrens salvede».

Jeg så hvor skadet jeg ble av Visjon Norge selv og følte et ansvar for å advare mot det.

—   Sigmund Voll Ådnøy

Herrens salvede

Er Jan Hanvold «Herrens ­salvede»? Så absolutt, mener Henry Østhassel.

Med dette mener han at Hanvold er kalt og ­utvalgt av Gud til en spesiell oppgave som Gud gir nåde og kraft til å gjennomføre.

– Gjennom Visjon Norge blir evangeliet forkynt slik at mennesker omvender seg og blir frelst for evigheten. At Hanvold, på tross av all motgangen, klarer å samle inn nok penger til en kanal som dette, det viser at han må være salvet av Gud, sier Østhassel.

Han mener ikke dermed at «Herrens salvede» er feilfri.

– Hvis jeg hadde hørt direkte vranglære fra ­Hanvold, da ville jeg sagt fra til ham. Selv om gjeste­talere på direkten kan si ting jeg ikke ville sagt, har jeg ikke funnet vranglære hos Hanvold. Forkynnelsen hans om «å så og høste», og at Gud elsker glade givere, det er helt bibelsk, mener Østhassel.

Selv vokter han seg for å kritisere «Guds tjenere» urettmessig. Han mener det handler om respekt for «Guds utvalgte redskaper». Dette er mennesker som våger å hoppe ut av båten og satse, og som ofte kan tråkke feil, men som Gud likevel kan bruke til å oppnå noe dyrebart og godt, forklarer Henry Østhassel.

– Man bør støtte de som forkynner hele evangeliet om synd og omvendelse slik at mennesker blir frelst, istedenfor å dra dem ned.

Østhassel avviser at det vil «gå galt» med de som sier imot «Herrens salvede», men synes likevel ikke at man bør finne seg i «hets» og «hat».

– Du synes folk er for harde mot Hanvold, men er det greit å være hard mot kritikerne hans?

– Man kan ikke bare være dumsnill og la være å si fra når noen blir forfulgt for å forkynne evangeliet. Noen ganger må man banke i bordet og si at nok er nok. Av og til kan jeg gå over streken selv når jeg diskuterer med folk i kommentarfeltene, men jeg er også bare et feilbarlig menneske, sier Østhassel.

Tilhengere og motstandere

Det er ikke bare enkeltpersoner som diskuterer Visjon Norge på nettet. Gruppen «Stans pengepredikantene» har nærmere 10.000 medlemmer på Facebook og ­deler en rekke innlegg med kritikk av kanalen. Motparten er Facebook-siden «Vi som støtter Visjon Norge», som til sammenlikning har 500 følgere.

Den sistnevnte gruppen er anonym.

– Det gjør at de kan si hva som helst uten å bli stilt til ansvar for det, sier Sigmund Voll Ådnøy, som selv er aktiv i «Stans pengepredikantene».

Han opplever at kritikere av Visjon Norge blir latterliggjort og hengt ut av gruppen.

– De har ofte skrevet om meg, blant annet med påstander om den psykiske helsen min, sier Voll Ådnøy.

I fjor politianmeldte han flere av Facebook-­sidens innlegg, men sakene ble henlagt.

Noen av Visjon Norges motstandere har gjort forsøk på å spore gruppens IP-adresse for å finne identiteten til den eller de som står bak.

– Dette tyder på at noen fra Trøndelag styrer siden. Men det kan være flere som samarbeider, sier Voll Ådnøy, som heller ikke vil utelukke at Hanvold selv står bak.

– At gruppen driver propaganda for ham kan tale for det, sier Voll Ådnøy.

---

TV Visjon Norge

  • Kristen TV kanal som ble startet i 2003 av Jan Hanvold og som sender 24 timer i døgnet i hele Skandinavia.
  • Ifølge kanalen formidler­ de «evangeliet om Jesus til frelse og helbredelse, (...) samt Jesus Kristus i ord og handling.» Det er viktig for kanalen «å stå kompromiss­løst for Israel og Guds eget folk, jødene, og et reformert Skandinavia.»
  • Finansieres primært gjennom gaveinntekter fra støtte­partnere. Har ofte blitt kritisert for innsamlings­metodene sine.
  • I tillegg til å lage egne ­programmer, har flere kristne aktører bidratt med innhold. Nylig ble det kjent at Evangeliesenteret, Adventistkirken og Norea Medie­misjon trekker seg som sende­partnere.

---

'Det har lett for å bli motsetninger'

Jan Hanvold ler godt når Vårt Land forteller teorien om at han selv står bak «Vi som støtter Visjon Norge».

– Vi vet ikke hvem som står bak gruppa og jeg forholder meg ikke til den. Men det har veldig lett for å bli motsetninger på begge sider der folk går berserk på tastaturet, sier Hanvold.

Han mener selv det er problematisk at det ­finnes en anonym gruppe til støtte for Visjon Norge.

– Vi har hatt problemer med at de publiserer våre programmer uten å ha rettigheter til det. Jeg vet også at gruppa henvender seg til redaksjonen vår for å få nyheter, men det er vi forsiktig med å gi, sier Hanvold.

Heller ikke Henry Østhassel bruker mye tid på den anonyme gruppen.

– Jeg er ikke aktiv der, så jeg kan ikke uttale meg. Men det lille jeg har lest er helt kurant, mener han.

– Hva synes du om grupper som «Stans pengepredikantene»?

– For meg viser det åndskampen vi står i. De kreftene som driver­ dem er ikke Guds ånd, det er helt sikkert, sier han.

'En polarisert debatt'

I kommentarfeltene til Dagen legger nettansvarlig Øystein Lid godt merke til de ulike gruppene som er for eller imot Visjon Norge.

– Jeg har inntrykk av at debatten blir ganske polarisert når de som elsker kanalen debatterer mot de som hater den, sier han.

Lid mener at gruppen «Stans pengepredikantene» driver en form for moderne lobby-virksomhet.

– Medlemmene skriver innlegg i aviser, kontakter redaksjoner og holder hverandre opp­datert på det de ser på som kritikk­verdige forhold ved TV Visjon Norge. Med nesten 10.000 medlemmer er det en ikke ubetydelig gruppe på Facebook, sier Lid, som opplever at enkelt­personer fra gruppen stort sett holder seg saklig i Dagens kommentarfelt.

Når det gjelder gruppen «Vi som støtter Visjon Norge», har Dagen blokkert dem slik at de ikke kan kommentere på artik­ler. Det er fordi Dagen ikke tillater kommentarer fra anonyme profiler på sidene sine.

– Men enkeltpersoner fra gruppen er selvsagt velkommen til å diskutere, sier Lid.

Årsaken til den polariserte ­debatten handler mye om at Jan Hanvold har vært en kontroversiell figur siden 80-tallet, mener Lid.

– Han har søkt offentlighetens lys og brukt plattformen sin til å spre mange kontroversielle ­ytringer. Slikt vekker dessverre en bestemt type engasjement ved at det appellerer til våre lavere instinkter og fungerer som ­bensin på kommentarfelt-bålene­. En del av kommentarene er saklige oppgjør med kritikkverdige sider ved TV Visjon Norge­, men altfor ofte er saklighetsnivået lavt.

Tror ikke på endring

Sigmund Voll Ådnøy synes det er vanskelig å tro at Visjon Norge kan endre seg og bli noe han kan akseptere.

– Da må de kutte kostnader slik at de ikke behøver å presse folk til å gi. Men jeg tror uansett fundamentet vil være Jan Hanvold­, pengepress og helsefarlig teologi, sier han.

Selv sier Jan Hanvold at han ikke bryr seg særlig om diskusjonene som raser på nettet.

– Jeg følger ikke med på det og har viktigere ting å bry meg om. Men de som debatterer bør holde seg innenfor det som er allmenn oppførsel, uansett om de er for eller imot Visjon Norge, sier han.

---

TV Visjon Norge

  • Kristen TV kanal som ble startet i 2003 av Jan Hanvold og som sender 24 timer i døgnet i hele Skandinavia.
  • Ifølge kanalen formidler­ de «evangeliet om Jesus til frelse og helbredelse, (...) samt Jesus Kristus i ord og handling.» Det er viktig for kanalen «å stå kompromiss­løst for Israel og Guds eget folk, jødene, og et reformert Skandinavia.»
  • Finansieres primært gjennom gaveinntekter fra støtte­partnere. Har ofte blitt kritisert for innsamlings­metodene sine.
  • I tillegg til å lage egne ­programmer, har flere kristne aktører bidratt med innhold. Nylig ble det kjent at Evangeliesenteret, Adventistkirken og Norea Medie­misjon trekker seg som sende­partnere.

---

LES OGSÅ:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje