Nils Krister Larsen

288

Bomber og feriemodus

Det kan til tider være vanskelig å finne balansepunktene..

Publisert: 29. mai 2011.

Jeg var et sted langt ute på landet i forrige uke. I et annet land. En storslagen kyst og et rikt kulturlandskap mellom forrevne klipper. Alt var vakkert og fredelig. Inntil jeg slo på radioen.

Der var alt tilbake i den gamle tralten. Omtrent som i fjor. Viktige journalistminer kunne igjen rapportere fra flyplasser og intervjue strandede passasjerer som ikke rakk hjem til sin syke far eller til bryllupet. Jeg måtte selv engste meg - for flyplassen i nærheten ble også lukket. Etter hvert falt asken og jeg kunne igjen smile til landskapet. Inntil jeg igjen skrudde på radioen. Den amerikanske presidenten var på besøk i nabolandet. Vi hørte et krasj om igjen og om igjen. Og et rop i forundring og forbauselse. Presidentens ”monster” hadde ikke nok fjæring til å toppe en liten gatestump. Presidentparet ble i all hast flyttet over til kopibilen. Og alt var fryd og gammen. Presidenten var på besøk hos venner og slektninger. Jeg holdt radioen i gang og fulgte med. Neste dag var det besøk hos dronning og statsminister i et annet land. Hele hovedstaden var lammet. Jeg hørte om prosesjoner og prinser uten hatter og prinsesser med hatter. Det hele var veldig spennende. Presidenter og statsministre lever av folkets gunst og stemmer og "folkeliggjorde" seg som verter for et barbecueshow. Jeg skrudde på TV’n og der stod de smilende ærverdigheter og serverte sine ferdiggrillede greier. Det hele fikk meg nesten til å tenke på Jesus som vasket sine disiplers føtter.

 Jeg gikk på teatret. Teatret lå ut mot havet og stykket handlet om krig og lemlestelser under første verdenskrigen. Om soldater som henrettet sine deserterte medkjempende soldatbrødre fordi de hadde rømt i panikk. Den gang hadde man ikke innsikt i krigens redsler og de trauma en soldattilværelse frambringer. I dag har man jo innsikt. Og man blir kompensert og ikke henrettet når det  klikker et sted i hjernen. Stykket handlet om dette og publikum lot seg rive med. Plutselig raste et jagerfly forbi, som om det var bestilt til stykket . NATO trener ikke så langt herifra fikk jeg høre. Mange av oss syntes dette var mektig og forunderlig. Kanskje hovedrolleinnehaveren hadde en jagerpilot til kjæreste?

 I går kveld landet jeg på flyplassen i hjemlandet mitt. Jeg lytter i dag til nyheter. Mitt fedreland har sluppet 335 bomber over et annet land. De sier det på radioen – og en av våre biskoper synes dette er ille. Til tross for at vi har de beste hensikter.

 Jeg tenker at askeskyene skulle lagt seg tungt over våre regimer så fikk vi fred og kunne nyte bølgenes bevegelser og suset fra trærne. Radioen står på og det er sult på Afrikas horn. Jeg går ut i hagen. Det er fint vær i dag.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere