Verdidebatt

Homofile motstandere av homofilt samliv

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Espen Ottosen utgir i dag boken "Mine homofile venner" der syv personer med homofil legning står frem og mener at homofilt samliv er i strid med Guds vilje. Ikke bare det, de syv sjokkerer hele det sekulære Norge ved å fortelle at de har valgt å leve deretter også.

Jeg har ikke lest boken ennå, men forholder meg til Vårt Lands omtale av intervjuet med Bjørn Helge Sandvei (her på vl.no + her i dagens papirutgave), samt DagenMagazinets utdrag av det samme intervjuet her.

Møtet med virkeligheten. Sandvei har vært gresklærer ved Menighetsfaktultetet i en mannsalder. Han undrer seg over at mennesker i dag forandrer syn på homofilt samliv etter å ha møtt homofile:
— Er ikke ståstedet grundigere fundert? Hva har de bygd sitt syn på hvis deres forståelse av Bibelens tekster ikke tåler møtet med virkeligheten, spør han.

Den undringen deler vi, Sandvei og jeg.

Paulus visste. Gresklæreren er ekspert på livet i den greske antikken, og har i en årrekke vært en aktiv deltaker i den kirkelige homofilidebatten. Han har alltid fremholdt at Paulus visste hva han snakket om da han skrev om homofili.

— Studiet av gresk språk og kultur har gjort meg ekstra bevisst på i hvor stor grad den jødisk-kristne samlivsetikken må ha representert en provoserende motkultur til det som var vanlig i den gresk-romerske kulturkretsen, fremholder Sandvei i intervjuet med Ottosen.

Krenker ikke menneskeverdet. Argumentet om at manglende aksept for homofilt samliv krenker homofiles menneskeverd godtar han ikke.
— Jeg har aldri følt at min seksuelle orientering skulle gjøre meg til et annenklasses menneske. Mitt menneskeverd er forankret i at jeg er skapt i Guds bilde. Og enten man er skapt slik eller sånn i fysisk og psykisk henseende eller med hensyn til seksuell orientering, er man gitt et ansvar for å leve etisk forpliktet på de grunnleggende bibelske normer, sier Sandvei.

Det er dette Kirken alltid har lært. I dagens medievirkelighet er det imidlertid kun homofile kristne som kan stå fram og hevde dette med troverdighet - og uten å bli møtt med fordømmelse. Derfor er Sandveis bidrag så viktig.

Mediedebatten. Bjørn Helge Sandvei synes han har fått sagt det han har å si i boken, og ønsker ikke å gi flere kommentarer. Han liker ikke personfokusert medieoppmerksomhet, og ser heller ikke behovet for det, i og med at "Mine synspunkter samsvarer jo med det som gjennom to tusen år og inntil ganske nylig har vært en felles forståelse i den universelle kirke av samlivsetikken." Jeg skjønner ham. Samtidig håper jeg at Sandveis bidrag kan være med på å gi andre kristne, sølibatære homofile mot til å delta i mediedebatten. Ikke fordi det er et godt sted å være, men fordi det er et viktig sted å være.

Takk, Sandvei. Vi kommer nok ikke til å se Sandvei delta her på verdidebatt.no. Men kanskje han leser her? I så tilfelle vil jeg si: Takk, Sandvei. Takk for at du gikk ut offentlig nå. Jeg var selv en av de mange studentene som takket Gud for at jeg fikk ha nettopp deg som lærer på MF (våren 2000). Den gang som nå formidlet du en varm kristentro, en tro som ser enkeltmenneskene og som derfor ikke kan gi dem noe dårligere enn det beste - sann tro - selv når det gjør oss til en provoserende motkultur. Du var og er tro mot sannheten, og du er det i kjærlighet og i ydmykhet. TAKK!

Vindpust av ny lære. "Så skal vi ikke lenger være umyndige småbarn, ikke la oss kaste hit og dit og drive omkring ved hvert eneste vindpust av ny lære, så vi blir et bytte for menneskers falske spill og listige, forførende knep. Men vi skal være tro mot sannheten i kjærlighet og i ett og alt vokse opp til ham som er hodet, Kristus." (Paulus, i brevet til Efeserne 4,14-15)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt