Kommentar

Erna vant - over Siv

Erna Solberg vant - over den som ikke var med: Siv Jensen. Det er verst for Jens Stoltenberg.

Erna Solberg møtte med vinden fra to gode meningsmålinger i ryggen, og hun var på hugget. Likevel maktet hun å framstå rolig, saklig og vennlig. Jens Stoltenberg kom på defensiven og virket litt irritert. Da han følte det buttet mot i asylpolitikken, kastet han ut det som er hans hovedkort i denne valgkampen: Borgerlig rot. Men det virket som et forsøk på å snakke seg bort fra saken.

Høyrelederens store problem som statsministerkandidat er selvsagt at det er helt i det blå hva slag regjering hun eventuelt skulle lede og hvordan det skal komme i stand. Men selv det turnerte hun godt, fordi hun ikke prøvde seg på å snakke om det dødfødte samarbeidsprosjektet med fire partier. Hun innrømmet at det enten blir Høyre, Venstre og KrF, eller Høyre og Frp - men bedyret at uansett vil hun bidra til at politikken ligger nærmest Høyres program. Det er faktisk troverdig.

Siv Jensen framstår mindre samlende, mer hektisk masete - og framfor alt med en dårligere forklaring på hvordan hun skal komme i regjeringsposisjon. Det er bare fordi Erna ble avskrevet at Siv  seilte opp som borgerlig statsministerkandidat. Slik er det ikke lenger.

Jens Stoltenberg burde helst feid Erna Solberg av banen, av den enkle grunn at han trenger Siv Jensen som hovedmotstander. Han kan ikke skremme med Erna. De er jo altfor enige. De mener det samme om asyl og innvandring, kriminalitet, skole og budsjettbalanse (som var kveldens tema) - og også om miljø, oljeutvinning, EU og flere andre viktige tema. De bare krangler om hvem som er best til å få det til.

Det er derfor Stoltenberg må prøve å skremme med Fremskrittspartiet. Erna Solberg alene duger ikke til å få Ap-velgerne opp fra sofaen, der de sitter i litt småskuffet over at det ikke er større vyer over den rødgrønne regjeringen.

Derfor må det være en alvorlig strek i regningen at Erna Solberg etablerer seg som en verdig motstander. I alle fall dersom meningsmålingene fortsetter i den retningen de nå har tatt.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar