Verdidebatt

Arrestasjoner i Iran

Mange bahaier er arrestert i Iran etter at myndighetene utførte en razzia mot Bahá'í Institutt for Høyere Utdanning (BIHE)

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

21.mai kunne vi lese i nyheten at Iran hadde arrestert 30 personer som angivelig skulle være spioner for Iran. De skulle ha avdekket en omfattende «spionring», ble det sagt. TV2-nyhetene her.

Da jeg hørte om denne saken, fryktet jeg i mitt stille sinn, at dette kunne være bahaier.

Og i dag, 22.mai fikk jeg dette bekreftet på bahaisidene. Det var 30 bahaier ved The Bahai Institute for Higher Education, BIHE, som var arrestert:

I 1987 ble det opprettet et bahai institutt for høyere utdanning, BIHE, som et resultat av at bahaier systematisk ble nektet høyere utdannelse i Iran av myndighetene som kom til makten i 1979. Bahaier har ikke de samme rettigheter i samfunnet som andre trossamfunn, da de blir sett på som dhimmier og samfunnsfiender.

Dette instituttet for høyere utdanning har flere ganger vært utsatt for angrep av de iranske myndigheter, men har vist bemerkelsesverdig kreativitet i å klare og fortsette sin undervisning. Dette selv om alt materiell også kunne bli beslaglagt. Som i 1998, da materiale fra mer enn 500 hjem, som var baser for dette universitetet, ble beslaglagt og 36 personer arrestert.

Det er å håpe på, at verden reagerer på denne arrestasjonen, som har rammet uskyldige, og på de urimelige forfølgelsene de nå har vært gjenstand for i over 30 år. - Sju ledende bahaier er for tiden i fengsel på 4de året, nå med en 20 år lang dom: http://www.bahai.no/1424.0.html

Denne nye arrestasjonen nå kom rett i forkant av en av samfunnets største helligdager, nemlig 23.mai. Starten på troen regnes fra denne datoen i 1844.

Det er mitt håp at verden evner å protestere på disse falske beskyldingene. Som en alminnelig norsk kvinne, har jeg forståelse for at de kristne som forfølges har mange talsmenn her i landet. Men jeg tenker at iranere her i landet vanskelig kan stå fram, uten at deres egne pårørende i landet rammes.

Derfor ber jeg dere vennligst om å ta denne henvendelsen fra meg like seriøst som dere ville forholdt dere til kristne som blir urettferdig forfulgt, og spre kunnskap om det i deres egne organer.

Hamid Dabashi har påstått at: «When the bahai's are free, all the iranians will be» Skulle dette bare ha et snev av sannhet, så burde det innebære at vesten våger å reise seg mot denne urettferdige behandlingen av iranske borgere. Han er ingen hvem som helst heller, professoren ved Columbia university.

Med vennlig hilsen mette

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt