Verdidebatt

Frp - kristelig eller ukristelig?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I noen av debattene her på bloggen ender jeg tilsynelatende og utilsiktet opp som forsvarer for Frp sin politikk. Det er ikke riktig og det er jeg heller ikke kompent til.

Det jeg mener, på generelt grunnlag, er at partiet blir "demonisert" av de andre partiene på en, etter min mening, overdrevet måte. Og det kan se ut til at det kun er Frp som tjener på dette. Videre mener jeg at når det kommer til regjeringsspørsmålet, så svelges det fra tid til annen større kameler i politikken enn det å samarbeide med Frp - reelt sett.

Frp har noen saker som bl.a. alkohol, ponografi og annet rusk som de fleste kristne ikke kan applaudere. Når det gjelder aktiv dødshjelp, forstår jeg det slik at den saken nå er lagt død - for å bruke et slik uttrykk. Og så er det en del saker om f.eks. privatskoler, Israel, ekteskapslov, kirke osv. som mange kristne vil kunne gi sin støtte til. I den økonomiske politikken, som undertegnede vanligivs er kritisk til, så viser SSB for andre året på rad til beregninger som viser at Frp sin ekspensive pengebruk ikke vil føre til vesentlig høyere rente - noe som jo har vært et viktig ankepunkt fra oss andre.

Oppsummert kan en muligens si at Frp har en mikset profil. De er (fortsatt) litt "bygdetulling", men likevel ansvarlige, og litt umorlsk, men likevel moralsk. En kan mene mye om Frp, men slik jeg ser det, er ikke partiet hverken mer eller mindre "kristent" enn andre partier. Det som best karakeriserer Frp er at de er utradisjonelle. Akkurat det er faktisk litt forfriskende oppe i all traurigheten i politikken, og det scorer de på. Folk forstår hva de mener, og Frp forstår hvor skoen trykker ute i folkedypet. Så kan en si at slikt er populisme, noe det vel i noen grad er. Men heller ikke Frp kan tekkes alle, og da må de velge. Og det gjør de. De har også sine prinispper.

Jeg forarges ikke overvettes over Frp, og mener at det ikke er noen god "kristen" begrunnelse for å være for eller mot Frp, og at Frp slik sett ikke skiller seg vesentlig fra andre partier - bortsett da fra KrF som jo eksplisitt har et kristent ståsted. - Hovedbegrunnelsen for at de andre partiene tilsynelatende forarges slik over Frp sin politikk, er i mange tilfeller ikke selve politikken, men frykten for at de skal stjele (enda flere) velgere fra de etablerte de partiene.

Ut fra ressonementet ovenfor, mener jeg derfor at det er mer prinsipper og taktikkeri enn realpolitikk som gjør at f.eks. KrF og Venstre plent nekter å samarbeide med Frp i regjering. Det er i så fall - og etter min mening - ikke bra. Da mister vi muligheten til å få et sårt tiltrengt regjeringsskifte, og de aktuelle partiene gir fra seg makt og mulighet til å gjennomføre sine hjertesaker. For KrF sin del er dette viktige verdisaker.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt