Audun Hjertager

149

Misjon og miljø

Fra misjonærtilværelse i Kamerun til førstekandidat på fylkestingsliste. Er dette to sider av samme sak eller teologisk som natt og dag?

Publisert: 18. mai 2011

Tom Sverre Tomren sier at ”De fire åra i Afrika har gjort meg sterkare i trua på at vi må prioritere miljøløysingar når vi skal bygge morgondagens samfunn". Jeg er glad han er en stemme for miljøet og at hordalendingene har ham å stemme på.

Kan man ikke se på Tomren som en misjonær også i hans nye rolle. - En type misjonær i et overforbrukende, utnyttende, rikt kristent samfunn som forteller hva vi egentlig sier vi tror på som kristne, og som har et betydelig videre syn på hva det vil si å forsøke å "følge Jesus" enn en misjonær som bare formaner "Ta i mot!", "Takk for rikdommen du er født inn i!" og "Be!".

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Heidi Terese Vangen

64 innlegg  1462 kommentarer

Publisert rundt 9 år siden

I artikkelsamlingen Økoteologi hvor Tomren er redaktør, er det vel nettopp en artikkel som tar for seg koblingen mellom misjon og miljøvern. Det gjelder spesielt om man mener Jesu frelsesgjerning gjelder hele skaperverket og ikke bare menneskene. I samme bok presenterer Tomren også en (human)økologisk kristologi som jeg har veldig sansen for.

Kommentar #2

Audun Hjertager

149 innlegg  1187 kommentarer

Økoteologi

Publisert rundt 9 år siden
Heidi Terese Vangen. Gå til den siterte teksten.

I artikkelsamlingen Økoteologi hvor Tomren er redaktør

Takk for tilbakemelding og interessant kommentar.

Jeg har bare så vidt hørt om "økoteologi", men har forstått at noen teologer mener den mer tradisjonelle tankegangen om at mennesket er satt til å herske over naturen og fare frem som det vil er misforstått teologi.

- Det stemmer bra med egen magefølelse, som sier meg at det overlegne synet vi har hatt på oss selv som kristne i forhold til medmennesker, naturen og ressursene rundt oss, er en viktig årsak til uføret verden har havnet i.

 

Kommentar #3

Heidi Terese Vangen

64 innlegg  1462 kommentarer

Publisert rundt 9 år siden

Ja, det finnes flere forskjellige vinklinger innenfor økoteologien, men de aller fleste viser til skapelsesberetningen og forvalterrollen: Vi er formet av jord og derved en del av naturen, men likevel formet i Guds bilde, noe som gir oss et større ansvar, men ikke nødvendigvis de privilegiene vi har tatt oss. I nittiårene var også Den norske kirke spesielt opptatt av forbrukersamfunnet, hvor de pekte på at miljøvernskrisen grunnet i en åndelig krise, og det var en del snakk om at man ikke kunne tilbe både Gud og Mammon. Og tillegg er det noen få teologer som knytter miljøvernsspørsmålet direkte til frelsesgjerningen, og det er det jeg synes er mest interessant: Vi er i et skjebnefellesskap ikke bare i dette livet, men også i frelsen - hele skaperverket skal forløses. Disse pleier derfor å være spesielt opptatt av skaperverkets rolle i nattverden gjennom brøden og vinen. Det er etter min mening først og fremst et slikt perspektiv som vil forplikte kristne til et miljøengasjement, så jeg er spent på hva utviklingen kommer til å være.

(Jeg skriver forresten bacheloroppgave om dette akkurat nå.)

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere