Kommentar

Fengslende fange

Om jeg kommer til å huske en ting fra valgkampen 2009, så tror jeg det blir Bjørnar Dahls innsats i kriminalitetsdebatten på Velg09.

"Målet med denne debatten er at vi skal forstå litt mer", sa programlederen, og for en gangs skyld ble dette ønsket oppfylt i en valgdebatt. Det var ikke politikernes fortjeneste. Men Bjørnar Dahl, som soner det han selv betegnet som en rettferdig straff i Oslo fengsel, talte med moralsk autoritet og sakkunnskap.

"Fengsel er den minst humane og minst effektive straffemetode som finnes. Det hadde fungert bedre å piske folk eller kappe av dem fingrene. " Slik satte en fengselsansatt (ikke innsatt den gangen) saken på spissen i en debatt jeg hørte for ti år siden. Vi vet at fengsel ikke hjelper, vi vet at fengsel ikke gjør samfunnet tryggere, men vi holder på med det likevel.

Hvordan kan vi få et tryggere samfunn? Det sier alle er hensikten med kriminalitetspolitikken. Det er lett å tenke at vi blir tryggere dersom vi bare får buret de kriminelle inne, og at strenge straffer skremmer folk fra kriminalitet. Men slik er det jo ikke - det er jo bare å se på USA.

Bjørnar Dahl fikk oss til å se realitetene, hva det egentlig er som skal til dersom kriminalitetspolitikken skal bidra til at vi får mindre kriminalitet. Han var så overbevisende at Per Sandberg et øyeblikk holdt på å gå inn for mer åpen soning. Men så kom han på at han representerer Frp, og fikk poengtert at det er viktigere at folks rettferdighetssans imøtekommes enn at de innsatte kommer på bedre tanker.

Knut Storberget gjentok og gjentok at vi må ha to tanker i hodet samtidig, men det ble så mange tanker at vi mistet tråden i hva han egentlig står for. Rita Sletner holdt standhaftig fast på at det viktigste er å få kartlagt fangene ved begynnelsen av soningen. Sletner ga et inntrykk av å ha tenkt på tingene, uten at vi fikk vite så mye om hva hun har tenkt.

Innvandringspolitikk fra en moské var en klisjé - innvandring og integrering handler da ikke om islam. Men kriminalitetspolitikk fra fengslet, det var rett og slett til å bli klok av.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar