Verdidebatt

Egypts lidende kirke

Samme uke som ytterliggående muslimer gikk til angrep på koptiske kristne i Kairo, møtte en delegasjon fra Stortingets utenrikskomite kirkens øverste leder, pave Shenouda III. Det ble et sterkt møte med en mann som nekter å la hat og vold få rom.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Han taler forsoningens og dialogens sak. Etter revolusjonen i januar dette året trenger Egypt klokt lederskap som dette. Men myndighetene må tydelig vise at det nye Egypt ikke aksepterer ekstremisters misbruk verken av religion eller den nyvunne politiske frihet til å trakassere den kristne minioriteten.

Revolusjonsåret 2010 startet med at 23 egyptiske kristne ble drept i et bombeattentat da de var på vei ut fra messe i Alexandria.  Denne uken gikk sinte ytterliggående muslimer løs på en kirke i en forstad til Kairo. Resultatet var 12 drepte og en utbrent kirke. Under påskudd av å skulle redde ut en kvinne som angivelig hadde konvertert til islam, gikk de til et angrep som også førte til at 200 ble såret. Konfliktnivået er nå slik at det anses som et alvorlig nasjonalt sikkerhetsproblem av myndighetene. Da vi møtte representanter for den egyptiske utenriksledelsen torsdag, fikk vi klare forsikringer om at anslagene mot kirken vil bli straffeforfulgt av egyptiske myndigheter.

Dette er også kirkens klare krav. De ser meget alvorlig på situasjonen: -Dersom slike hendelser ikke får konsekvenser, vil vi bare se mer og mer av dette, sa paven til oss. Men på spørsmål om han fryktet for kirkens situasjon svarte han: -Kopterne har opplevd verre ting enn dette. Kirken er i Guds hender. Han vil gripe inn i sin tid.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt