Verdidebatt

"Kristenfolket!?"

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det finnes ord i det norske språk som jeg ikke vet om jeg forstår, eller som er så oppkonstruerte at de er meningsløse i seg selv. ”Kristenfolket” er et slik ord, fra tid til annen trekkes det frem, når noen føler at de må meddele verden hva ”kristenfolket” mener eller burde mene.

For hvem er egentlig dette ”kristenfolket?!” Jeg er kristen og prest i DNK, og ville i utgangspunktet tro at kristenfolket skulle være de som kaller seg for kristne og er en del av kirken. Men tydeligvis ikke, å være kristen eller døpt inn i den norske kirke, kvalifiserer ikke for medlemskap i ”kristenfolket”. For å være medlem av ”kristenfolket” er visst forbehold en bestemt del av ”ekstra kristne” i det frikirkelige Norge.

Dette blir tydelig i forbindelse med årets stortingsvalg, da fremtredende ledere for det ytterste høyre i den norske kristenhet tar i bruk begrepet, for å fortelle hvordan ”kristenfolket” bør forholde seg til høstens valg. Ja mer enn det, de lanserer begrepet som navnet på en organisasjon som vil jobbe mot ”den politiske avkristningen av Norge” som Norge IDAG-redaktør Bjarte Ystebø så fint sier det. Denne avkristningen er det selvfølgelig de rødgrønne regjeringspartiene som står for.

Med USA som eksempel, hevder Ystebø og hans medsammensvorne at ”kristenfolket” kan vippe valget i høst hvis de går inn for det på valgdagen. Så vidt jeg husker var det i forbindelse med valget av ekspresident George Bush(jr.), at det religiøse høyre gikk sammen for å få gjeninnført kristne verdier i landet, etter den ugudelige ekteskapsbryteren Bill Clinton. Denne strategien visste seg å være et ”lykketreff” for nasjonen, åtte år senere satt USA fast i to kriger, og i den største økonomiske krisen siden depresjonen.

Kampsakene til ”kristensfolket” er omkamp om felles ekteskapslov, flytting av den israelske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem, og nei til aktiv dødshjelp. Dette er tydeligvis de definerende sakene som skal fortelle deg hva du skal stemme hvis du tilhører dette ”kristenfolket”, og partiene som trekkes frem er første og fremst FrP og KrF.

Vi kan altså takke organisasjonen ”kristenfolket” for å gi oss veiledning og råd i disse sakene. At det er mulig å ha et annet syn på ekteskapsloven eller Israel og Palestina, og samtidig kalle seg kristen er tydeligvis utenkelig. Når det gjelder nei til aktiv dødshjelp, så må det vel sies å være ironisk at organisasjonen anbefaler ”kristenfolket” å stemme på det eneste partiet(FrP) som har tatt til ordet for å gjøre dødshjelp til en menneskerett.

Av og til blir jeg pinlig berørt og kjenner at jeg begynner å rødme, av hva andre kristne kan få seg til å si. Ja, så fjernt står dette ”kristenfolket” fra meg at jeg føler jeg har mer til felles med både ateister og agnostikere, enten de kaller seg sosialister eller humanetikere. Det er lov å begrunne sine politiske standpunkter med utgangspunkt i sine religiøse verdier, men det ytterste kristne høyre burde skamme seg for å ha tatt monopol på begrepet "kristenfolket", og slik sett gjort det meningsløst. Nei, jeg vil heller være en alminnelig kristen, enn å tilhøre dette eksklusive ”kristenfolket”.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt