Mette Solveig Müller

57

Vinoppskrift med mer?

Anbefales for store samfunnsgrupper der det hersker mye uro

Publisert: 19. apr 2011

Man tager den vannmengde man har,

og fyller opp med masse epler fra kunnskapens tre i Edens hage.

Denne blandingen tilsettes så litt gjær, også kalt "etikk og  Guds evige visdom". Uten den riktige gjæren kan vinen bli dårlig.

Lar du denne blandingen få stå og modnes i en viss tid, vil du få en utrolig flott vin. "Den Nye Vin" kalles den, og innevarsler "Jesu gjenkomst".

Det må bemerkes at Kjell K. har lært meg at "vann" i bibelen er menneskemengder. Men så lenge de er "nedsenket i havet" vil de være ubevisste om sitt eget potensial og ofte ganske syndige, slik jeg nå forstår at "synden" oppholder seg i vannet.

Men tilsetter du epler / nok kunnskap  og gjær /etikk og Guds evige visdom i passe blandig til dette "vannet" /menneskemengde, så fremkommer altså denne "nye vinen" / "det nye mennesket".

Nå viste Jesus også til, at når hun/yin og han/yang ble forenet i det store bryllupet, så fikk han også til å lage denne vinen, dette nye mennesket,  på et øyeblikk? Utrolig at han kunne lage en ny vin så enkelt, ved bare å bære frem disse "vanndunkene" til velsignelse og vielse?

Så det er tydeligvis to litt ulike vinoppskrifter her? Den siste har mange opplevd og kaller seg da "frelst". - Den første oppskriften er på mange måter sikrere og har i tillegg vært i bruk av mange humanetikkere ;-)

Jesus viste  sine disipler at han faktisk kunne gå på vannet uten å synke. Han var nok fyllt av "denne nye vinen", eller den våkne bevissthet som framkom da han steg ut av sin spirituelle fostertilværelse?  Uten å synke mer ned igjen, til den tidligere ubevisste tilstanden nede i vannet; det spirituelle "fostervannet",  var han blitt et menneske uten synd. -

Han ba sine disipler også om å bli "menneskefiskere", da det var masse "menneskefisk" i sjøen, de burde se å hjelpe opp på land. - Men hvorfor sa han ikke alt dette mye enklere, hvis det skulle være slik å forstå?

----

Dette er et forsøk fra min side på å forstå det spirituelle språket i biblen. Mener dere jeg er på rett vei, eller er jeg helt på viddene?

Det er vel greit å bli fortrolig med at bibelen er i symbolspråk, og at det religiøse språket ikke skal forståes bokstavelig. Tekstene oppfordrer oss altså sannsynligvis ikke til å drikke alkohol, men til å tilegne oss kunnskap og etisk høyverdig vandel med en våken bevissthet i forhold til alt som skjer i og rundt oss her på jord?

De fleste vil vel umiddelbart forstå av hvilken voldsom betydning gjærens beskaffenhet har i denne vinindustrien?

med vennlig hilsen mette

ps jeg prøvde å fjerne bildet igjen, men det klarte jeg ikke ;-) Fant bildet her

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Vannet og gjæren

Publisert rundt 9 år siden

I denne tråden har jeg fremhevet vannets symbolikk i bibelen.  Hvordan nettopp vannet beskytter det fysiske fosteret i livmoren, og (forster-)"vannet går", når babyen fødes til vår fysiske verden.

Slik fikk jeg en ahaopplevelse av hvordan "vannet" symbolsk sett blir brukt for å skjule mennesker av denne fysiske "syndige" verden.  Og vips så skjønte jeg bildet av "Jesus som går på vannet", synlig for alle sine venner. Han hadde nådd en høyere utvikling og var selv uten synd.

Da strømmet det på med bibelske bilder og uttrykk som synes å kunne stemme, ikke minst fra mange av de siste temaer med Arken, og sandslott med mer? For tørr vi å erkjenne at vi selv bare er sandkorn på denne samme stranda når bølgen kommer?

Eller som Svein-Ole spurte Torstein om i en annen tråd: "Hvordan påviser du synd i vann, Torstein?" - Og jeg undret selv. Jeg er vant med at mine omgivelser synes jeg tenker innviklet og uforståelig, men slike utsagn har den evnen i seg at de fasinerer meg ;-)

Men egentlig ble jeg mest fasinert av gjærens betydning i lignelsen? Mennesker og kunnskap skorter det liksom ikke på, skjønt vi må sortere eplene(kunnskapen) i gode og råtne. Vi ser også at vitenskapen selv prøver å narre oss.

Men gjæren, dette tilsetningsstoffet som på en avgjørende måte avgjør vinens kvalitet, den krever en nøyere gransking, om min forståelse av vinen i ligningen holder mål. Det er her jeg ser vår trosforståelse i henhold til både personlig utvikling og i henhold til etisk samhandling. - Er ikke  nettopp "gjæren" et bilde på at vi må holde oss med en ny og bedre gjær til "den nye vinen"?

Er det ikke nettopp ved å "frembringe denne gode gjæren", det som har vært "vår felles etikk"? Og altså blitt gitt som en grunnleggende oppdragelse både i skole og heim, i forhold til barna våre? Om hvordan den enkeltes utvikling best kan oppnåes og hvordan etisk samhandling bør fungere,  at vi kan bringe menneskeheten videre?

Slik jeg selv tenker, at det har vært den samlende "religiøs- etisk" forståelse, som har drevet hele den siviliserte verden fremover fra skanse til skanse? Kanskje derfor paven ber troende og andre gå i dialog? - Hensikten er ikke å bekjempe hverandre, men å enes om de høyeste verdiene?

med vennlig hilsen mette

Kommentar #2

Svein Nyborg

86 innlegg  4514 kommentarer

Den rette vei

Publisert rundt 9 år siden
Mette Solveig Müller. Gå til den siterte teksten.

Dette er et forsøk fra min side på å forstå det spirituelle språket i biblen. Mener dere jeg er på rett vei, eller er jeg helt på viddene?

går ofte litt i svinger og da kommer det godt med om en har litt vin (svingen blir liksom litt mer "natulig" med litt vin innabords), har man også med litt surdeig så slipper man å spise ugjæret brød.

Eplene du refererer til var nok fiken, sannhet, søte fakta og representerer kunnskap om den fysiske verden. Slik kunnskap åpner menneskets øyne, men dersom man ikke "spiser", dvs bruker denne kunnskapen til å leve etter men over tid tenker etter og presser ut det skjulte livet i kunnskapen (saft ut av vintreets frukt) vil vannet bli til vin og de indre øyne vil åpnes, en vil se "syner", skål!

Kommentar #3

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Publisert rundt 9 år siden
Svein Nyborg. Gå til den siterte teksten.

Eplene du refererer til var nok fiken, sannhet, søte

"Å presse ut det skjulte livet i kunnskapen", skriver du, og jeg kjenner at mysterier og sammenhenger både i tekster og natur velter innover meg i mengder jeg ikke evner å fange. Men gleden over å bare prøve å se dem, prøve å formidle dem, den er stor, - men akk så mangelfull :(

I headingen på dagens avis står det alltid et lite skriftord, som jeg gleder meg mye over. I dag står det følgende:

Kast garnet ut på høyre side av båten, så skal dere få fisk, sa Jesus. De kastet garnet ut, og nå klarte de ikke å dra det opp, så mye fisk hadde de fått. Joh 21, 6

Og bilder strømmer inn over meg i forhold om hva som ligger i et slikt lite bilde? Og jeg får en liten aha-opplevelse, i forhold til dette med "fisk" som synonym til det "ubevisste menneske", som er beskyttet av vannet, dette "spirituelle fostervannet".

Min høyre hånd bruker jeg til å gi bort noe, min venstre til å ta imot. Denne symbolikken ligger der i all tekst og "skikk og bruk". Så når Jesus ber oss kaste ut garnet på høyre side av båten, så må det handle om at vi bare hjelper disse sjeler eller "menneskefisk" til større bevissthet  gjennom vår egen vilje til å gi av vårt eget og å dele?

Så på denne måten takker jeg deg for alt du deler med oss, Svein. - Dette å få mer innsikt i den aller første betydningen vil kanskje nettopp gjøre oss til bedre "menneskefiskere"?

Jesu kunne gå på vannet. - Nettopp beviset for at han var blitt seende, slik du skriver.

mvh  mette

 

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
14 dager siden / 1447 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
24 dager siden / 1284 visninger
Morna, Facebook!
av
Heidi Terese Vangen
29 dager siden / 1274 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
5 dager siden / 710 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
1 dag siden / 708 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
23 dager siden / 542 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere