Mette Solveig Müller

57

Veien videre i Egypt?

Jeg kom over dette åpne brevet til folket i Egypt fra bahaisamfunnet der. De har ikke tidligere hatt rettigheter til kunne uttrykke seg fritt. Men den nye situasjonen har nå frembrakt denne muligheten som de utnytter.

Publisert: 16. apr 2011

Jeg tror det er interessant også for VD's lesere her i Norge å gjøre seg kjent med de tankene de har om den nye situasjonen som har oppstått i landet sitt? Det synes klart at de står overfor et vendepunkt og må ta alvorlige valg i forhold til veien videre og hva de ønsker, og hvordan de skal nå sine mål.  Så her kommer linken til brevet:

http://basmagm.wordpress.com/2011/04/07/an-open-letter-to-the-people-of-egypt/

Sakser litt herfra:

"The fact that, as a people, we have chosen to become actively involved in determining the direction of our nation is a public sign that our society has reached a new stage in its development. A planted seed grows gradually and organically, and evolves through stages of increasing strength until it attains to a state that is recognizably “mature”; human societies share this trait too. At a certain time, dissatisfaction grows within a population at being held back from full participation in the processes that steer the course of a country, and the desire for more responsibility to be ceded to the citizens becomes overwhelming. Set in this context, the events that have taken place in Egypt can be seen as a response to forces that are, in fact, drawing the entire human race towards greater maturity and interdependence. One indication that humanity is advancing in this direction is that aspects of conduct which did not seem out of place in an earlier age—behaviours that resulted in conflict, corruption, and inequality—are increasingly seen as incompatible with the values that underpin a just society. Over time, people everywhere are becoming bolder in rejecting the attitudes and systems that prevented their progress towards maturity"

Jeg vil ikke forstyrre skrivet mer med mine ord. God lesning.

Vennlig hilsen mette

 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Abbas Effendi i Egypt

Publisert rundt 9 år siden

Hvis noen har tatt seg tid til å se på det jeg har henvist til i denne linke, så vil jeg nå presentere enda mer av hva som har skjedd i Egypt angående bahaitroen.

Dette er stoff som  har vært helt ukjent for meg til nå, men så har jo også bahaiene i Egypt vært sterkt undertrykt i 50 år. Da blir det spennende å høre hva som kommer fram når de får sin ytringsfrihet.

'Abdu'l baha / Abbas Effendi var sønn til Baha'u'llah, som anses som grunnleggeren av bahai. Han var tydeligvis i Egypt etter at familien ble fri fra det livslange fangenskapet i Akka, og hadde samtaler med flere egyptere under oppholdet.

Disse samtalene har aldri tidligere vært kjent for det egyptiske folk, men nå blir de utgitt i bokform på arabisk, deres eget språk, for første gang. Ytringsfriheten har gjort dette mulig! Fra tidligere kjenner noen europeere til de talene han holdt i teosofiske samfunn i London og Paris i årene 1912 - 13.

Suheil Bushrui, professor ved Universitetet i Maryland viser i boka hvordan 'Abdu'l-Baha hadde samtaler med egyptere om å bygge et moderne  og velstående samfunn.

Bushrui sier at han ikke var ute etter å presentere en religiøs leder, men en stor tenker som taler til en verden der det materialistiske står i sentrum.

....

Jeg har selv, antagelig litt for sterkt (?), pekt på den "religiøse siden" av min tro. Det handler nok om min egen erfaring på opplevelsen av å være "gjort hel". Men troen har en like sterk filosofisk side, som fasinerer min logiske natur enda mer.

En kan jo logisk si; -  at  prinsippet om "den ene Gud", faktisk må være ganske så synonymt med prinsippet "å fjerne alle religioner"? - Bortsett fra, - at det ligger lovmessigheter og evig visdom der som blir ivaretatt, slik de nettopp har vist seg i "alle religioner"?

Var det ikke nettopp det Abraham selv gjorde, da han avskaffet alle andre trosretninger? Men noe lot han også bli stående og peke fremover mot en ny fremtid.

Jeg er redd all religionskritikken kan bringe oss dit av vi "kaster barnet ut med badevannet", et riktig så godt ordtak på hva vi nå står i fare for. Slik vil jeg forklare, at jeg personlig tror veien er og har vært, -  å gå til kildene av de trosformer vi har, samtidig som vi våger å fjerne "overtro" som ikke harmonerer med vår kunnskap om verden.

....

Men er du interessert i å gå videre i kunnskap om samtalene 'Abdu'l baha hadde i Egypt, så tror jeg du vil ledes videre herfra.

Vennlig hilsen mette

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
15 dager siden / 1455 visninger
Morna, Facebook!
av
Heidi Terese Vangen
30 dager siden / 1282 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
25 dager siden / 1280 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
2 dager siden / 814 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
6 dager siden / 795 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
24 dager siden / 551 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere