Verdidebatt

Statsstøtte mot diskriminering

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Når politikk møter virkelighet kan verdier som henger høyt smake ganske surt. Hijab, blasfemi og spørsmålet om Frelsesarmeens barn- og unge (FABU) skal motta statsstøtte har vært krevende debatter om verdier og valgfrihet. Krevende var det også for de landsdekkende barne- og ungdomsorganisasjonene når de møttes for å diskturere grunnstøtte til organisasjoner med krav til leders samlivsform.

Homofile diskrimineres og kristne stigmatiseres. Ingen vil gi fra seg valget av partner, kjæreste, ektefelle, samlivsform eller ønske om troskapsløfte. Skal ikke friheten til å velge partner også innebære en respekt for andres partnervalg? Dualiteten kommer sjelden til ordet når forsøk på dialog resulterer i rop om fordommer, moralisme eller prinsippsvakhet. Det samme kan sies om religiøse begrunnelser for valg av tillitsvalgte. Heldigvis finnes det krefter som ønsker å forstå fremfor fordømme.

Å ha flere tanker i hodet på engang. Valg av livspartner og valg av tillitsvalgte er to ganske forskjellige ting. Med litt godvilje er fremtidsutsikter, tilhørighet og et håp om et felles beste noe som tilhører dem begge. Som regel tar vi utgangspunkt i oss selv når vi skal forstå andres valg og forventninger.

LNU speiler på mange måter samfunnsdebatten, sett med ungdoms øyne. Det er flere oppfatninger i samme hus og mange er sikre på at egne verdier og normer er den rette og farbare vei. Sprengkraften i FABU-saken kunne slitt LNU i fillebiter, akkurat som verdidebatten ellers kan splitte familier og gamle vennskap.

Vårt fortrinn er å verdsette mangfold og et ønske om å forstå ulike syn, uten at det går på bekostning av egne verdier og prinsipper. Sånn sett har den nye generasjonen et fortrinn, mangfoldet er noe vi ser, ønsker, tar del i og ikke minst er åpne for.

Derfor har også organisasjonene kommet de kristne organisasjonene i møte, men med en klar melding om at praksisen de står for er en diskriminerende praksis, trosgrunnlag eller ikke.

Kompromissvilje er ikke å ofre kampen mot diskriminering på pragmatikkens alter. Anniken Huitfeldt har håndtert FABU-saken dårlig, men den underliggende begrunnelsen har hun delvis fått gjennomslag for. Barne- og ungdomstinget tar avstand fra blankofullmakten religiøse organisasjoner i vår fikk til å diskriminere i religionens navn, men erkjenner organisasjonene retten og muligheten til å knytte seg til et trosgrunnlag.

Statssekretær Lotte Grepp Knutsen i BLD ønsker en presisering av forskriften før sommeren. Et tilnærmet samlet Barne- og ungdomsting mener LNU skal jobbe for at organisasjoner med de samme mulighetene og rettighetene til sine medlemmer har en uttelling for dette. Formålet med støtteordningen er tross alt å fremme demokrati og deltakelse i barne- og ungdomsorganisasjonene.

Menneskeverd, likeverd og den samme muligheten til et lykkelig og meningsfullt liv. Verdidebatten skal skape innsikt og forståelse i vårt møte med oss selv og andre. Det er både mulig og nødvendig at negative menneskesyn finner sin plass på historiens skraphaug en gang for alle.

Åpenhet, endringsvilje og motivasjon til å lytte. Vi vil aldri lykkes dersom friheten til å tenke ikke følges opp av respekten for at andre gjør det samme. Det er her verdidebatten kan hjelpe oss i å hvert fall forstå, før vi eventuelt fordømmer.

I det lange løp vil FABU-saken bidra til å styrke diskrimineringsvernet for barn og unge. De livssynsbaserte barne- og ungdomsorganisasjonene står inne for at LNU skal fremme respekt for homofiles rettigheter. Alle ser at det er problematisk når en barne- og ungdomsorganisasjon ønsker deg  velkommen til å delta, men på et senere tidspunkt gjør deg uønsket grunnet legning eller orientering. Historien om Arnfinn Nordbø har berørt oss alle, uavhengig av livssyn eller trostilhørighet.

Hvis alternativet er å frata trossamfunn eller andre organisasjoner vi ikke liker statlig støtte, mister vi også muligheten for konfrontasjon og samtale. Dersom vi fratar oss selv muligheten til dialog er det likeverdet og likestillingen som taper.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt